המפקח על הבנקים: "אנחנו אי בתוך ים סוער, יש לנו יתרון שהמערכת הפיננסית איתנה"

רוני חזקיהו בכנס ים המלח של לשכת רואי חשבון: ""אם בנק הפועלים היה יושב על הלימות הון של 9% הוא היה צריך לצמצם את פעילותו בצורה משמעותית"
קובי ישעיהו |

המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, אמר אתמול בערב בכנס ים המלח של לשכת רואי חשבון כי המשבר הכלכלי בעולם הוא "משבר קטסטרופלי" וכי ישנו אובדן אמון במערכת הפיננסית ובראשה המערכת הבנקאית".

לדבריו, "אם בנק הפועלים היה יושב על הלימות הון של 9% כפי שמקובל בחלק ממדינות העולם כאשר ספג הפסדים מהמכשירים הפיננסיים, הוא היה צריך לצמצם את פעילותו בצורה משמעותית, וזה באנדרסטייטמנט". לדעת חזקיהו, יש להבטיח את נזילות המערכת הבנקאית, כך שתסייע למשק להתחיל להתאושש עם יתרון על פני העולם.

במקביל, הוסיף חזקיהו, יש ליצור תוכניות שיאפשרו לבנקים להלוות גם כאשר באופן טבעי הם חוששים לעשות זאת. כמו כן, יש לטפל בהחייאת שוק האשראי החוץ-בנקאי ש"התייבש" לאחרונה כמעט באופן מוחלט.

בדיון שעסק בניהול הכספים בתקופת המשבר, השתתפו בין היתר מנכ"ל בנק איגוד חיים פריליכמן, סמנכ"ל הכספים של אל על ניסים מלכי, יו"ר ומנכ"ל חברת DSPG אלי איילון, ומנהל התפעול של בז"ן לשעבר, רמי ששון. את הדיון הנחה הפרשן הכלכלי של מעריב, יהודה שרוני.

ביחס למצב בישראל ציין חזקיהו: "אנחנו אי בתוך ים סוער. יש לנו יתרון שהמערכת הפיננסית איתנה, וזה יאפשר לנו לטפל בבעיות האחרות של המשק. המערכת הבנקאית תחזיק מעמד במשבר הזה".

חיים פריליכמן אמר כי הבנקים אינם גורמים למחנק אשראי, אלא עליהם לנהוג באחריות כלפי המפקידים ולתת אשראי בצורה מושכלת. פריליכמן צופה שמנפיקי האג"ח הקונצרני, אשר לא יוכלו למחזר את החוב באשראי החוץ-בנקאי, יפנו לצורך כך לבנקים ? אך אלו לא יוכלו לספק את כל ההון הדרוש. לכן, יש צורך בהתערבות ממשלתית רחבה, בצעדים שכבר נעשו ובצעדים נוספים".

יו"ר ומנכ"ל DSPG, אלי איילון, אמר כי הכלכלה המערבית התרחקה מאוד ממושגי היסוד הבסיסיים של הכלכלה והפכה את הכסף מאמצעי לקיום סחר חליפין למטרה בפני עצמה. איילון הזהיר, כי אם לא יהיה שינוי מהותי בכל הכלכלה המערבית, צפוי משבר מדי מספר שנים. איילון האשים את הבנקים בהפחתת קווי אשראי מחברות העומדות ביחסים הפיננסיים וקרא לרגולטור להתערב.

סמנכ"ל הכספים של אל על, נסים מלכי, אמר שמחנק האשראי חונק כל חלקה טובה, ואין סיכוי שהחברות בישראל תוכלנה לעמוד לבדן על רגליהן בשנה הקרובה. "הרגולטור צריך להתערב", קבע. מלכי הוסיף כי התנודות החריפות במחירו של הנפט, יצרו אבסורד מוחלט בניסיונות לגידור סיכונים וגרמו לחברות תעופה רבות הפסדים על המלאי, דבר שימנע את ירידת מחירי הטיסות בתקופה הקרובה.

רמי ששון, שהיה אז לאחרונה סמנכ"ל התפעול של בתי הזיקוק, אמר שמחנק האשראי פוגע בעיקר בחברות קטנות ובינוניות. חברות גדולות, הוסיף, המבקשות לפתח עסקים בחו"ל, נתקלות בקושי להשיג אשראי מבנקים זרים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה