דורית סלינגר, מנכ"ל S&P מעלות: "צפויות הורדות דירוג לחברות נדל"ן המצויות בתהליך בדיקה"
מדד הנדל"ן 15 בבורסה של תל אביב רשם ירידה של יותר מ-50% במהלך השנה האחרונה ונראה שהיד עוד נטויה. שיעורי המינוף הגבוהים שנבעו מהלוואות רבות עלולים להתברר כחרב פפיות מסוכנת. חברות ממונפות מאוד הנכנסות לקשיים חשופות לסיכון גבוה הרבה יותר מאלה הממונפות בשיעורים נמוכים וכך גם הסיכון מולו עומדים בעלי המניות של אותן החברות. כך אולי אפשר להסביר את הירידה החדה במדד מניות הנדל"ן.
בחברת הדירוג S&P מעלות התייחסו אתמול להתפתחויות האחרונות במבנה החוב של חברות הנדל"ן. כזכור בסוף חודש מאי הודיעו בחברת הדירוג כי הדירוגים של כל חברות הנדל"ן הנסחרות במדד הנדל"ן 15 עברו לתהליך בדיקה מקיף או Credit Watch, בסופו יחליטו במעלות האם הסיכון הכרוך בהחזקת כתבי ההתחיבות המונפקים של החברות עלה. עלייה בסיכון משמעותה במקרים רבים הורדת דירוג.
אתמול דנו בהשלכות משבר הנזילות על שווקי הנדל"ן בדגש על נגישות לחוב במזרח ומרכז אירופה, בכנס של חברת הדירוג S&P מעלות שנערך אתמול (ב') בשיתוף עם מכון חיים כצמן גזית גלוב לנדל"ן באוניברסיטת ת"א.
בכנס השתתפו, יזמי נדל"ן, בכירים בחברות נדל"ן הפועלות בארץ ובחו"ל, משקיעים מוסדיים ובכירים במערך הנדל"ן בבנקים הישראלים והזרים .
דורית סלינגר, מנכ"ל S&P מעלות, ציינה בכנס כי: "38 חברות מצויות כיום בתהליך בדיקה (Credit Watch) של S&P מעלות, רובן חברות נדל"ן. שיעור הורדת הדירוג הממוצע בשנים 1992-2007 עמד על כ- 6%, כאשר בתקופת השפל של שנת 2000 הגיע שיעור זה לכ- 14%. המגמה לגבי מרבית החברות המצויות כיום בתהליך בדיקה (Credit Watch) היא שלילית ובהתאם צפוי גידול בהורדות הדירוג".
בכנס צוין כי נתוני S&P העולמית מורים על שיעורי Default של חברות שעדיין נמוכים מאוד, אולם פרמטרים מנבאי סיכון כמו שיעור הנפקות High Yield Bonds בשנים קודמות וכן שיעור המימון מתוך ה- EBITDA מורים על צפי לעלייה בשעורי חדלות הפירעון אם כי לא ברמת היקפי חדלות הפירעון של משבר 2000.
סלינגר הוסיפה עוד כי "שיעור המימון מתוך ה- EBITDA בחברות ישראליות גבוה משיעור זה בחברות High Yield בארה"ב. אני מאמינה ששיעורי חדלות הפירעון במשק הישראלי יעלו בהשוואה לעבר, בעיקר באותן חברות שהנפיקו אג"ח זבל לא מדורג ב- 2007".
סלינגר ציינה כי הצטרפות מעלות ל- S&P - חברת הדירוג המובילה בעולם, מיישמת את מטרות ועדת אריאב ליצוא שירותים פיננסים ומביאה סטנדרטים בינלאומיים לשוק הישראלי כמו את החידושים העדכניים ביותר בתחום הדירוג.
גדי בארי, סמנכ"ל תאגידים ב- S&P מעלות, הוסיף כי "משבר האשראי הגלובלי שהחל במשבר פיננסי עלול להתגלגל למשבר חריף במידה וילווה אכן במיתון כלכלי בשווקים (בעיקר בארה"ב). עם זאת, משבר זה שונה מהמשבר של תחילת שנות ה- 80 בנדל"ן בעיקר בהיקפי היצע ספקולטיבי נמוכים יותר ועל כן עד עתה לא חלו שינויים ניכרים בתפוסה ובשכר הדירה.
להערכת בארי, "בתקופה הבאה יושפעו החברות גם מירידה בשווי הנכסים, מחשיפה של פעילות בינלאומית נקובה במט"ח מול הלוואות צמודות בשקלים, יכולת מימון מחדש של נכסים ממונפים ברמה גבוהה ונכסים שאינם מניבים, עליה בריבית ופרמיית הסיכון".