ברזיל זו הזדמנות? "השוק כמעט ואינו חשוף למשבר הסאב-פריים"

כך לפי מחלקת המחקר של הפועלים. כלכלני פריזמה: "לטווח הארוך המדינה בהחלט מומלצת" איך משקיעים בברזיל? מה אחוז החשיפה לארה"ב? וכמה היא שונה ממקסיקו?
שהם לוי |

המשבר הנוכחי ללא ספק גרם לחלק בלתי מבוטל מהמשקיעים להיזרק מחוץ למשחק, תוך ספיגת הפסד ניכר מההשקעה. אולם, במבט של משקיע מקצועי, אפשר וצריך לחפש שני דברים מרכזיים המהווים הבסיס של תורת ההשקעות המודרנית. הראשון הוא הראייה לטווח הארוך, והשני הוא גורם הפיזור. לפיכך, החלטנו לבדוק את המגמות האחרונות בשווקים באמריקה הלטינית ואת מידת הפגיעה של המשבר בחלק מהשווקים המתפתחים בעולם.

המדיניות באמריקה הלטינית מאופיינות בעשור האחרון בשיפור בתנאים הפונדמנטלים, ובמצב פוליטי יציב. בעבר היו מנהיגים כמו חואן פרון שלא ממש שמו את הדגש על הכלכלה אך בעשור האחרון המדינות מאופיינות ביציבות כלכלית יחסית, מדיניות שנתמכת על ידי מנהיגים אחראיים יותר.

למדינות בדרום אמריקה יש כיום חוב חיצוני קטן יותר, ולחלקן אף עודף בחשבון השוטף.

ההתפתחויות הכלכליות של השנים האחרונות, בעיקר בדמות נסיקה תהומית במחירי הסחורות, באה לידי ביטוי היטב במדדים בדרום אמריקה. ברזיל ומקסיקו היו הנהנות העיקריות.

יקירה אזיאל - אנליסטית ביחידת המחקר של הפועלים

ביחידת המחקר של בנק הפועלים מציינים את ברזיל כמדינה בעלת החשיפה הנמוכה למשבר הסאב-פריים מבין כלל המדינות בדרום אמריקה - וככלל חשיפה נמוכה יותר לארה"ב. נקודה נוספת שמדגישים בפועלים היא המערכת הרגולטורית הברזילאית שלא איפשרה למוסדות הפיננסים לרכוש את מכשירי הסאב-פריים המורכבים כגון ה-CDO וה-SIV, שהסבו הפסדי עתק לחלק מהגופים הגדולים בעולם.

בברזיל כיום הייצוא החקלאי מהווה כ-20%-30% מהתוצר, ישנו גם ייצוא מתכות שמהווה קטר מרכזי ברכבת הסחורות. החקלאות נותנת משענת לכלכלה, בעת משבר הסאב-פריים. אזיאל רואה את העלייה במחירי הסחורות כקטליזטור שפיצה על ההאטה בצמיחה.

מבחינת גורמים הסיכון לתחזיות ולמצב הכלכלי בברזיל מדגישים בפועלים את התנודות של התקופה האחרונה במחירי הסחורות. הערכות של גופים רבים הן כי הסחורות החקלאיות מצויות ברמות מחירים גבוהות. כך שהחשש נוגע לאפשרות שתהיה ירידה במחירים, במקרה כזה מדדי המניות באמריקה הלטינית ייפגעו.

אגב, כיום נסחרות האג"ח בעלות מח"מ של 5 שנים בתשואה של 13%, האג"ח מדורג בדירוג של +BB.

באשר למקסיקו (הכלכלה השניה בגודלה בדרום אמריקה) אומרת אזיאל כי החשיפה של המדינה גבוהה לארה"ב ולכן הם עדיפה פחות על ברזיל. למרות זאת בטווח הארוך מעריכים בפועלים שברגע שיחול שיפור בתנאים הפונדמנטלים בארה"ב מקסיקו תושפע לחיוב ועל כן יש להכניס אותה לרשימת המעקב.

דרכי חשיפה לאמריקה הלטינית: כשמסתכלים על אמריקה הלטינית אנחנו יכולים לציין את תעודת הסל - ILF, שמייצגת את 40 החברות הגדולות באמריקה הלטינית. מרבית החברות - 66%, שייכות לברזיל, 25% מקסיקו, והיתר למדינות האחרות.

במידה ולקוח מעוניין בחשיפה נקודתית יותר לדרום אמריקה, אז מציינים בפועלים שברזיל היא מדינה המועדפת.

ליליה שפירא כלכלנית במחלקת המאקרו של פריזמה

לטווח הקצר רואים בפריזמה את ההשקעות בברזיל כמסוכנות, אך עבור משקיעי הטווח הארוך המדינה בהחלט מומלצת. לברזיל חשיפה נמוכה לארה"ב - 17%, מרבית הייצוא בברזיל הוא לאזור הסחר מרקסור. מעבר לזה, יתר הייצוא מגיע לגוש היורו, יחד עם זאת ארה"ב מהווה חלק קטן בייצוא לברזיל.

ברזיל צמחה בשנה האחרונה בשיעור של 6.2%, לפיכך גורמים פנימיים ומשקיעים זרים פועלים להגדלת ההשקעות במדינה. ראש ממשלת ברזיל מסתובב בכל העולם ומחפש השקעות, המדינה נמצאת בעמדה מאוד חזקה. הכלכלה במדינה התחזקה מאוד גם מבחינה פוליטית, מדינות רבות "מחזרות" אחריה - מעוניינות לבוא איתה בקשרי מסחר.

מקסיקו שונה מברזיל בתכלית, מציינת שפריא. המדינה מאוד תלויה בארה"ב, מצד שני זה יכול להיות לטובתה אם הכלכלה הגדולה בעולם תתאושש. גורם נוסף הוא האצת הרפורמות המדיניות שמואצות כרגע בשל המשבר אצל השכנה מצפון.

הרפורמות החלות כרגע במדינה נוגעות להקלות מס כדי לתמוך בתעסוקה, תוכניות הכשרת מובטלים, והשקעות בחברת נפט ממשלתית. נקודה חשובה נוספת שמציינת ליליה היא העובדה שמקסיקנים רבים עובדים בארה"ב, כך שגל פיטורים עלול להשפיע גם על המדינה.

קצב הצמיחה במדינה בשנה האחרונה הסתכם ב-3.3%, לעומת 4.8% בשנת 2006. למרות הכול, כרגע מופתעים מהפעילות הכלכלית במקסיקו בהתחשב בהאטה בארה"ב.

במעבר חד לשוק המניות במדינה מציינים במחלקת המחקר של בפריזמה כי מי שמשקיע במדד המניות במדינה נחשף לשלוש מניות עיקריות: אמריקן מוביל, וול מארט המקסיקנית, ו-Cemex. האחרונה נפגעת באופן ישיר מההאטה בארה"ב מאחר והיא חברת מלט - מספקת חומרי בנייה לשוק המגורים האמריקני. המניה בכל אופן ירדה בשנה האחרונה בשיעורי חדים. שפירא מזכירה ששתי הראשונות לא נפגעו בצורה ניכרת מהמשבר האמריקני.

תשואות האג"חים של ממשלת מקסיקו ירדו מ-8.2% ל-7.5%, זאת מתוך ירידה בלחצים האינפלציונים. היה חשש ממיתון במקסיקו והערכות להורדת ריבית שתמכו גם כן בירידת התשואות.

מבחינת המטבע אפשר לציין שהוא נשאר יציב לאורך זמן תקופה מאוד ממושכת, שלא כמו הריאל הברזילאי שהתחזק. מקסיקו לא מעוניינת בהתחזקות הפזו, היות והוא מביא לפגיעה בייצוא. המקסיקנים מאוד תלויים בארה"ב ולא מעוניינים בהתחזקות המטבע מול הדולר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה