פישר עושה היסטוריה: חתך את הריבית ב-0.5%
נגיד בנק ישראל, הפרופסור סטנלי פישר, החליט להוריד את ריבית הבסיס במשק לחודש אפריל ב-0.5% לרמה של 3.25%, בהתאם לתחזיות האנליסטים כפי שדווחו בימים האחרונים ב-Bizportal. בכך השלים פישר הורדת ריבית מצטברת של 1% בשתי החלטות הריבית האחרונות, שכן לפני חודש הפחית הנגיד את הריבית ב-0.5%. הריבית במשק ניצבת כעת ברמתה הנמוכה ביותר בהיסטוריה של מדינת ישראל.
ההקלה המוניטרית של פישר מגיעה על רקע ההאטה הכלכלית המסתמנת במשק, אשר צפויה לפי ההערכות למתן את הלחצים האינפלציוניים. כמו כן, הורדת הריבית הינה חוליה נוספת בשרשרות הניסיונות להביא לפיחות בשקל, לאחר שהבנק התערב בשוק המט"ח ורכש (וימשיך לרכוש) דולרים בשוק.
"פישר חרד לצמיחה הכלכלית", אומר רון אייכל, אסטרטג ראשי בבית ההשקעות מיטב. "בתוך חודש הוא הוריד את הריבית באחוז שלם ובנוסף הוא מייצר פיחות בשקל; זה מראה שהוא דואג פחות לאינפלציה וחרד יותר לצמיחה הכלכלית. הוא מוטה צמיחה בצורה ברורה ומשוכנע שהכלכלה הישראלית תידבק בחולשה מארה"ב".
בשבוע שעבר הוריד הנגיד האמריקני, בן שלום ברננקי, את הריבית בארה"ב בשיעור של 0.75% ל-2.25%. כיום, לאחר הורדת הריבית בישראל, עומד פער הריביות בין ישראל לארה"ב על 1%.
הורדת הריבית הנוכחית בישראל מגיעה "כחלק מהמדיניות לשמור על יציבות המחירים, בהתאם ליעד האינפלציה של 1% עד 3% לשנה", נמסר מבנק ישראל. "גם החודש, בדומה לחודש שעבר, נמשכו ביתר שאת הכוחות הממתנים את עליות המחירים – בעיקר העלייה בסיכויים להאטה משמעותית בכלכלה העולמית – וההתחזקות של שער החליפין של השקל".