כלכלנים בכירים מפיגים את אי הוודאות: "פישר לא יוריד הריבית"
ביום שני הבא, ה-25 בפברואר, יצטרך נגיד בנק ישראל, הפרופסור סטנלי פישר, לקבל החלטת ריבית לא קלה. מצד אחד, גוברות הקריאות לנגיד להפחית את הריבית על מנת לעצור את הידרדרות הדולר, אולם מנגד, האינפלציה הגבוהה (3.5% ב-12 החודשים שהסתיימו בינואר) מונעת מפישר לנקוט בצעד זה.
הריבית במשק עומדת היום על 4.25%, ובעקבות פרסום מדד ינואר ביום שישי הועלו ספקולציות בדבר הורדת ריבית קרובה בשבוע הבא. עם זאת, כלכלנים בכירים בשוק סבורים כי פישר לא ימהר להוריד את הריבית, כפי שהבהיר כבר היטב לאחרונה.
רון אייכל, כלכלן ואסטרטג ראשי במיטב, סבור כי ישנו סיכוי של 25% כי פישר יוריד את הריבית וסבירות של 75% כי הריבית תיוותר על כנה. אייכל מסביר כי מדד ינואר עד אמנם על 0%, אולם בשוק ציפו בכלל למדד שלילי.
"פישר דיבר בשבוע שעבר במסיבת עיתונאים ואמר שאין לו אינטרס להוריד היום את הריבית כדי להעלות אותה בעוד כמה חודשים", אומר אייכל. "הוא הדגיש שיש לחצים אינפלציוניים בגלל הביקושים הפנימיים. הריבית כרגע מתאימה בדיוק למה שבנק ישראל מכוון - התכנסות האינפלציה לקראת מרכז היעד".
אייכל סבור כי בנק ישראל לא יכול להדביק את פער הריביות בין ישראל לארה"ב, ולכן שיקול הריבית מעבר לים ושיקול היחלשות הדולר אינם השיקולים העיקריים. לדבריו, "בארה"ב שוחטים את הריבית על שמאל ועל ימין. אין לפישר מה לעשות כדי למנוע את הידרדרות הדולר. פישר מחויב לכלל הציבור ולא רק ליצואנים. אם הוא יוריד את הריבית אנחנו נקבל אינפלציה - ומה אז?".
שלמה מעוז, כלכלן ראשי באקסלנס-נשואה, חושב גם הוא שמדד ינואר היה גבוה. "פישר לא יוריד את הריבית", אומר מעוז. "הסיכוי להפחתת ריבית עומד לדעתי על 10% בלבד".
מעוז לא מסכים עם קו המדיניות של פישר, אשר מעלה את האינפלציה לראש סדרי העדיפויות. מעוז סבור כי ההאטה הכלכלית הגלובלית תפגע גם בכלכלה הישראלית, ומבהיר כי "יש סכנה לעליית שיעור האבטלה". לדבריו, פישר כן צריך להוריד את הריבית, קודם כל ב-0.25%, כיוון ש"האינפלציה חשובה אבל יש גם יעדים אחרים לבנק ישראל, כגון יציבות המשק ושיעור האבטלה".