החברה לישראל: קיפאון ברווח הנקי למרות כי"ל
החברה לישראל (חברה לישראל ), אשר בשליטת משפחת עופר דיווחה הבוקר על תוצאותיה לרבעון השני.הרווח הנקי של החברה ברבעון השני הסתכם בכ- 162 מליון שקל לעומת כ-163 מליון שקל ברבעון המקביל אשתקד, ירידה של פחות מאחוז. אולם, הירידה ברווח היתה משמעותית יותר במחצית הראשונה, כאשר הרווח הנקי של החברה במחצית הראשונה הסתכם בסך של כ- 328 מליון שקל לעומת סך של כ- 406 מליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.
חשוב לציין, כי בתקופת הדו"ח לא נכללו רווחים מפעילות בז"ן. החברה לישראל קיבלה את היתר השליטה ביום 28 ביוני 2007, ולפיכך לא כללה את חלקה בתוצאות בז"ן בתקופת הדוח.
ניר גלעד מנכ"ל החברה אמר, כי שיתוף הפעולה עם חברות בינלאומיות, מהווה נדבך נוסף באסטרטגיה של החברה לישראל להרחיב את תחומי פעילותה. "היקף ההשקעות הניכר במזרח הרחוק ובדרום אמריקה מבוסס על הערכות החברה, כי גידול פעילותה בשווקים בעלי שעורי צמיחה גבוהים, תוך הרחבה לתחומים נוספים לאלה שבהם פועלות חברות הקבוצה זה מכבר, כגון כי"ל וצים, משרת היטב את חזון הקבוצה", הוסיף גלעד.
רכישת בתי הזיקוק לנפט
בתקופת הדו"ח ולאחריו רכשה החברה מניות בז"ן בשיעור של כ- 45.1% בתמורה לסך של כ- 2.95 מליארד שקל. היתר לשליטה ולאחזקת אמצעי השליטה בבז"ן נתקבל בתאריך 28 ביוני 2007. החברה החלה בגיבוש תכנית אסטרטגית לבתי הזיקוק ולביצוע השקעות בהיקף ניכר, הן להגדלת כושר הייצור והן למתן מענה מתקדם לשיפור נושאי איכות הסביבה. בז"ן בראשות היו"ר שלה, מר יוסי רוזן, החלה בגיבוש תכנית כוללת לשיפור בנושאי איכות הסביבה תוך ניסיון לשילובם של כל הגורמים העוסקים בנושא.
זכיה במכרז לרכישת חברת גלובלק וכניסה לתחום ייצור ומכירה של חשמל בדרום אמריקה. החברה לישראל, באמצעות INKIA, חברת בת בבעלות מלאה של החברה לישראל, השלימה ב- 18 ביוני 2007 את רכישת 100% ממניות חברת גלובלק אמריקה, המחזיקה במישרין ובעקיפין במספר חברות העוסקות בייצור ובמכירה של חשמל הנמצאות במספר מדינות באמריקה הלטינית והקריביים, תמורת סכום של כ- 2.2 מליארד שקל.
החברה ההודית DS Constructions Ltd היא השותפה של החברה לישראל לזכיה במכרז. החברה לישראל העניקה לחברת DS Constructions Ltd זכות לרכוש עד 50% מהון המניות של גלובלק. הזכות טרם מומשה.
החברה לישראל, מתכוונת להשתמש בחברה הנרכשת כפלטפורמה להרחבת פעילות של ייצור ומכירה של חשמל באזור אמריקה הלטינית, הודו ובאזורים אחרים בעולם. חלק מתחנות הכוח הנרכשות הכלולות בעסקה מונעות בכוח המים (הידרו-אלקטריות) ובגז טבעי- ומהוות מודל לאנרגיה ידידותית לסביבה. כיוון זה מהווה נדבך נוסף במדיניות האנרגיה של החברה לישראל.
"לאחר רכישת השליטה בבז"ן חיפה, מהווה הרכישה החדשה צעד נוסף, בעל משמעות בינלאומית, למימוש התכנית האסטרטגית של החברה לישראל להתרחבות בתחום האנרגיה בחו"ל ובארץ", אמר גלעד.
תוצאות כיל
כיל סיימה את תקופת הדוח ברווח של כ- 221 מליון דולר, לעומת רווח של כ- 189 מליון דולר אשתקד. עליה של כ-17%.
המחצית הראשונה של 2007 עמדה בסימן עלייה במחירי המכירה וגידול בכמויות של אשלג ודשני פוספט, ובסימן האטה במכירות מוצרי ברום. באוגוסט הושלמה רכישת חברת Supresta ב- 353 מליון דולר. החברה עוסקת בייצור מעכבי בעירה ומוצרים נוספים על בסיס זרחן.
התנאים בשוק החקלאות העולמי, המשפיעים באופן משמעותי על הביקוש לדשנים, השתפרו. בשנים האחרונות יש מגמת עלייה בצריכה העולמית של גרעינים (דגנים, אורז, סויה, תירס וכד'). הגידול נובע מהגידול הטבעי באוכלוסיה ושינוי הרכב צריכת המזון (גידול בצריכת הבשר) כתוצאה מעליית רמת החיים בעיקר בארצות המתפתחות.
בנוסף, לאור העלייה החדה במחירי האנרגיה ,שיקולי איכות הסביבה והשאיפה של מדינות המערב להקטין את התלות ביבוא דלק, יש כיום נטייה גוברת לעבור ליצור דלק ממוצרי חקלאות (ביו דלקים). מגמות אלה הביאו לאחרונה לעליית מחירים משמעותית במחירי התוצרת החקלאית וכן להגדלת היקף הזריעה של הגרעינים בעולם וכן למגמה של הגברת התנובה ליחידת שטח חקלאי, בעיקר על ידי דישון מוגבר. כתוצאה מכך עלו הביקושים לדשנים ובעקבות זאת חלה עלייה חדה במחירי רוב סוגי הדשנים. כתוצאה מהאמור לעיל חלה עלייה במחירי הדשנים ועל פי הבטאונים המקצועיים המסקרים את השוק הנ"ל, המגמה הזו עשויה להימשך.
ניר גלעד, מנכ"ל החברה לישראל, אמר היום בהתייחס לכי"ל: "כי"ל ממשיכה להתרחב הן בהיקף הפעילות והן בביצוע של רכישות ומיזוקים בתחומים המשיקים לפעילות החברה".
כאמור,על פי ידיעות שפורסמו ביום 2 לאוגוסט 2007 בביטאונים מקצועיים בתחום הדשנים, צוינו עליות במחירי האשלג בעקבות הגידול בביקושים: בברזיל הכריזו היצרנים על עליית מחיר נוספת של 25 דולר לטון החל מיום 1 לאוקטובר 2007. עלייה זו מצטרפת לעליות קודמות, אשר מביאות לעליית מחיר של 125 דולר לעומת המחירים שהיו בסוף שנת 2006. בדרום מזרח אסיה הכריזו יצרני אשלג על עליית מחיר של 30 דולר לטון לרבעון האחרון של שנת 2007 וזאת לאחר שהמחירים הועלו כבר ב- 40 דולר לטון ברבעון השלישי של שנת 2007.
פעילות צים
הכנסות צים בתקופת הדוח הסתכמו בסכום של כ- 1,701 מליון דולר לעומת סך של כ- 1,446 מליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. גידול של כ- 18%. הגידול במחזור ההכנסות נובע בעיקרו מעליה בהכנסות מדמי הובלה ומהכנסות חברות הבנות. בתקופת הדוח עלה מחיר ההובלה הממוצע למכולה בשיעור של כ- 1.3% והכמות המובלת גדלה בשיעור של כ- 13.3%. בתקופת הדוח הובלו על ידי צים כ- 1,138 אלפי TEU לעומת כ- 1,004 אלפי TEU בתקופה המקבילה אשתקד.
בתקופת הדוח חלה עליה בהוצאות דמי חכירת אונית (כולל חכירת נפח) בשיעור של כ- 23.3% ועליה בהוצאות הדלק בשיעור של כ- 8.2%. תכנית והתאמת הצי לאתגרי המחר: בתקופת הדוח התקשרה צים בהסכם לרכישת שלוש אוניות בנות 10,000 TEU כל אחת. מחירה של כל אוניה הינו כ- 133 מליון דולר. האוניות צפויות להמסר לצים בתחילת שנת 2010. לאחר תאריך המאזן, בחודש יולי 2007 התקשרה צים בהסכם רכישת ארבע אוניות מכולה בנות 1,700 TEU כל אחת, במחיר של כ- כ- 36 מליון דולר לאוניה. האוניות צפויות להימסר לצים בשנים 2011-2010. בנוסף, הוענקה לצים אופציה לרכישת שתי אוניות מכולה נוספות בנות 1,700 TEU כל אחת, במחיר זהה. בכוונת צים לפנות לחברה מקבוצת האחים עופר (בעל עניין בחברה) על מנת לבחון שיתוף פעולה בנוגע לרכישה האמורה.
בחודש יוני 2007 אישר דירקטוריון צים רכישת שתי אוניות מכולה בנות 2,450 TEU כל אחת במחיר של כ- כ- 46 מליון דולר כל אחת. האוניות צפויות להימסר לצים בשנת 2010. לאחר תאריך המאזן, בחודש יולי 2007, התקשרה צים בהסכם לרכישת שתי האוניות האמורות. בנוסף, אישר הדירקטוריון אופציה לרכישת שתי אוניות מכולה נוספות בנות 2,450 TEU כל אחת.
דירקטוריון צים אישר בחודש אוגוסט להתקשר בהסכם למכירת שתי אוניות בנות 6350 TEU כל אחת בתמורה לסכום של כ- 112.1 מיליון דולר לאוניה. רווח ההון המשוער בגין כל אוניה יסתכם בסך של כ- 26 מיליון דולר לאחר מס.
צים מבצעת שינויים ניכרים במבנה החברה, תוך השקעה בשידרוג מערך המיחשוב והסוכנויות וזאת בכוונה לעמוד בתכנית האסטרטגית שגובשה בהנהלת החברה ואושרה על ידי הדירקטוריון שלה בראשות היו"ר מר עידן עופר.
עידן עופר, יו"ר החברה לישראל ויו"ר צים, ציין בקשר לצים: "נמשכת צמיחת החברה בהתאם לתכנית האסטרטגית, וברבעון השני חל גידול בהיקף הפעילות של החברה"
פעילות טאואר
טאואר סיימה את תקופת הדוח בהפסד של כ- 72 מליון דולר, לעומת הפסד של כ- 89 מליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. בתקופת הדוח הסתכמו המכירות של טאואר בסכום של כ- 113 מליון דולר לעומת סכום של כ- 80 מליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד, גידול של כ- 40%. ואילו עלות המכירות בתקופת הדוח גדלה בשיעור של כ-13%.
ברבעון השני של תקופת הדוח הסתכמו המכירות של טאואר בסכום של כ- 57מליון דולר לעומת סך של כ- 45 מליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. גידול של כ-28%.
יו"ר החברה לישראל, עידן עופר, והמנכ"ל, ניר גלעד, ציינו בסיפוק, כי נמשך קו המגמה החיובי בטאואר זה הרבעון השמיני ברציפות, וזאת תוך שיפור כושר הייצור וצמצום ההפסדים. הנהלת נחברה עושה מאמצים ניכרים להרחבת כושר הייצור ולשם כך קיבלה את סיוע החברה לישראל בהיקף של כ-30 מליון דולר שיתווספו לגיוס בשוק ההון ובבנקים בהיקף של כ-70 מיליון דולר.