עבר שבוע: גברת ורטיגו באה לבקר בבורסה
איזה שבוע זה היה, הוא התחיל בירידות ונגמר בירידות. ביום ראשון עוד נמשכו הנפילות מהשבוע שקדם, המחזור היה חריג לימי א' ועבר את רף המיליארד שקלים ומדד המעו"ף נפל באותו היום ב-2.3%. מאז דשדש המדד המוביל של הבורסה במהלך השבוע ונסחר בעליות מתונות תוך מחזורים שקטים. ביום ה' עוד נראה שיש תקווה לעליות נאות, אלא שאז התדפקה המציאות על דלתות הבורסה המקומית.
סדרה של אירועים בטחוניים ביום ה' הובילה למצב רוח עכור, ואי הוודאות גברה. מצד אחד פונו מתבצרים במלון בגוש קטיף, ואחר כך התגברו האירועים הבטחוניים. הבורסה עברה מעליות מתונות של כשלוש עשיריות האחוז לנפילות של 1.5% בתוך כשעה. לאחר מכן התאוששו במעט המדדים באותו היום.
בסיכום שבועי חתם מדד ת"א 25 בירידה בשיעור של 1.6% לרמה של 649.90 נקודות, מדד ת"א 100 איבד מערכו כאחוז וננעל ברמה של 656.48 נקודות. המחזור הממוצע היומי בשבוע החולף במניות ת"א 100 עמד על כ-724 מיליון שקל מדי יום (1.2 מיליארד ביום ה') אל מול כ-840 מיליון שקל בחודש האחרון, קצת רגוע יותר לאחר השבועות של הירידות החדות שקדמו לשבוע הזה.
גם השוק הסולידי המשיך לדשדש ולהראות סנטימנט שלילי. כל זאת בעיקר על רקע התחזקותו של המטבע האמריקני וענייני ההתנתקות והבטחון. החולשה נרשמה בעיקר באפיק השקלי, ושם נמשכת מגמת העלייה בתשואות שמאפיינת את האפיק בשלושת השבועות האחרונים. זאת בניגוד למה שמתרחש בארה"ב, שם האג"ח האמריקני ל-10 ו-30 שנה שמגלה מגמה של תוספת כח, תוך ירידה עקבית בתשואות.
הדבר המעודד שיכול להשפיע הוא היקף הגיוסים לחודש יולי שצפוי להצטצמצם, מה שמעיד כנראה על שמירה של מסגרת התקציב, שלא תהיה פריצה במסגרת, ועשוי להגביר את הביקושים. באפיק הצמוד נרשמו עליות שערים בעיקר בטווח הקצרים וזאת על רקע התחזקותו של הדולר שמן הסתם ישפיע גם על המדדים הקרובים. הנהנים העיקריים השבוע היו האג"ח צמודות המט"ח.
אך עם זאת, יש לציין כי ביום ה' נרשמה מגמה של התחזקות בשוק האג"חים. הענף הסולידי רשם שיפורים ושיפר את מיקומו ביחס לירידות שספג בשבועיים האחרונים. הסיבה הנראת לעין היתה הירידות בבורסה, ואי התחזקותו של הדולר באותו היום שהובילה את הכסף אל האג"ח, ואולי... גם סימן מעודד לבאות.
ב"ידיעות אחרונות" התפרסם השבוע כי משרד האוצר שוקל להנפיק אג"ח "כמו במדינות החזקות בעולם" לתקופה של 30 שנה. עיקר הביקושים אמורים להגיע מקרנות הפנסיה, שהן קהל היעד העיקרי שיכול להיות לאגרות מהסוג הזה. לידיעה עוד לא ניתן אישור ממשרד האוצר כך שייתכן שהיא רק בבחינת תוכנית.
וכשהבורסה נופלת, והאג"ח נחלשות, הדולר.. מתחזק. זה היה עוד שבוע ירוק למטבע הירוק. השטרות המשיכו להחליף ידיים ביתר שאת, כשפעילי שוק המט"ח גוזרים קופון מהעליות, התזזית והעניין המחודש בעסקיהם. הדולר האמריקני הוא תמונת ראי ליציבות השוק הישראלי, נראה כי כשהעניינים כאן חוזרים לרעוד, הוא מהווה אי מבטחים למשקיע הישראלי. וכך אנחנו מוצאים אותו סביב רמת 4.574 שקל היום, עליה של 0.1% ביחס ליום ה' שעבר. מתחילת החודש עלה הדולר ב-3.4%.
באמצע השבוע שחררו בבנק HSBC תחזית לא מחמיאה לפיה הם חוזים כי הדולר יעמוד על רמת 4.75 שקל לדולר אחד בקרוב. הם חוששים מהמצב הגיאו-פוליטי כתוצאה מההתנתקות ואף הזהירו ממלחמת אזרחים בישראל. הכלכלנים הביעו חשש גם מהמשך צמצום פערי הריביות, עניין שהיקפו יוכרע גם הערב עם החלטתו של גרינספאן על גובה.
בכל מקרה, בשבוע הבא, נחזור אל ההתנתקות, נהיה אחרי החלטת ה-FOMC (הערב, ה') על גובה הריבית הדולרית (צפי להעלאה מדודה של 0.25%), אולי נשוב לעוד פרק מעייף בדיונים על מסקנות ועדת בכר, ולבסוף נשאר עם התחזיות המקומיות. בחזרה לסערה או שמא ירידה בלחץ? הכל פתוח.
שבת שלום.
מאת: חזי שטרנליכט.