איך לצאת מהבור - דיווח עצמי על עבירות מס
הקמת קו הצדק של רשות המסים – קו פתוח לדיווחים על עבירות מס, מוכיחה שרשות המסים דבקה במאבק למניעת עבירות מס ומעודדת אזרחים שומרי חוק לעדכן אותה בכל הנוגע לעברייני מס. יחד עם "המלשינון" (הכינוי העממי לקו הצדק) ניתן להבחין בשנים האחרונות בהחמרה בעונשים הניתנים למורשעים בעבירות מס, מקנסות כספיים כבדים ועד ריצוי מאסר בפועל. כמובן שתלוי באילו עבירות מס מדובר וכיצד המואשם מתמודד עם האישום שעומד נגדו. אך בעולם המיסוי מבחינים בשני סוגים מרכזיים של עבירות מס: עבירות מס טכניות המתייחסות לעבירות מס שבוצעו בתום לב כמו טעות בדיווחים ובין עבירות מס מהותיות המתייחסות לעבירות מס שבוצעו בזדון כמו העלמת מס. העונשים הניתנים על עבירות מס טכניות נעים בין קנס כספי למאסר של עד שנתיים ואילו העונש על עבירת מס מהותית יכול להיות קנס כבוה מאוד – פי שניים מסכום ההכנסה שהועלם ועד שבע שנות מאסר.
לא מרימים ידיים – מדווחים על עבירות מואשמים בעבירת מס? קיימות דרכים משפטיות להפחית את העונשים על עבירות מס שונות. כך למשל, עבירת מס טכנית ניתן להמיר לקנס מנהלי ותשלום של הקנס מסיר את הרישום הפלילי ולגבי עבירת מס מהותית, ניתן לבדוק אם ניתן להגיע להסדר הליך כופר. הכוונה היא לתשלום כנגד הליך פלילי. הסדר זה הוא נגזרת של גורמים רבים מסוג העבירה, הנסיבות בהן בוצעה ועברו הפלילי של הנאשם. הדרך המוכרת והנפוצה ביותר להיחלץ מאישום בעבירת מס היא דיווח עצמי על עבירת מס – הליך המכונה גילוי מרצון ונועד לבצע דיווח עצמי מתוקן על העלמות מס. במסגרת נוהל זה, רשות המיסים מתחייבת שלא יינקטו הליכים פליליים נגד מי שהגיש דיווח עצמי על עבירות מס בכפוף לתנאים. רשות המיסים מעניקה אפשרות לעצמאיים ולשכירים לתקן את דיווחיהם ולדווח נתוני אמת על העלמות מס שונות. רשות המיסים למעשה מתחייבת שלא יינקטו הליכים פליליים נגד מי שיתקן את הדיווחים כמובן בכפוף לתקנון ולתנאים שקבעה הרשות. בין התנאים לגילוי מרצון, מציינת הרשות שגילוי מרצון יהיה כן ומלא ויעשה בתום לב, שבמועד הפניה לגילוי מרצון לא נערכה חקירה או בדיקה בעניין המבקש על ידי רשות המסים. כמו כן, במועד הפנייה לגילוי מרצון אין בידי רשות המסים מידע הקשור לגילוי מרצון ולא נערכה בדיקה או חקירה בעניין המבקש. הליך גילוי מרצון מאפשר לכם להחליף את האישום בפלילי בקנס כאשר חשוב מאוד להגיש את האישורים הדרושים לקבלת הבקשה. קיימים שלושה מסלולים של גילוי מרצון: מסלול רגיל בתוקף עליו מודיעה רשות המס כל שנה מחדש, גילוי מרצון מקוצר הרלבנטי למי שסך ההון שנכלל בבקשה לגילוי מרצון אינו חוצה את ה-2 מיליון שקלים ושההכנסה החייבת הנובעת ממנו אינה עולה על 0.5 שקלים בשנת דיווח והליך גילוי מרצון אנונימי. הליך אנונימי מאפשר להגיש בקשה עם כל המידע הנדרש כמו למשל, מקור ההכנסה, פירוט הסכום ובאילו שנות מס מדובר, אך מגיש הבקשה אינו חייב לחשוף את זהותו ועליו להמציא ייפוי כוח למי שמייצג אותו. בכל מסלולי במידה והבקשה אושרה, ניתן אור ירוק למגיש הבקשה לשלם קנס כתחליף לאישום פלילי. חשוב לשלם את הקנס בהקדם האפשרי כדי להימנע מצבירת ריביות על הקנסות.
מעלים את הסיכויים ומפחיתים את חבות המס שימו לב שדרך הגשת הבקשה, הכרות עם כל הניואנסים של החוק וצירוף האישורים הרלבנטיים יסייעו לכם בסיכויים לאישור בקשתכם. לפני שפתחתם בהליך המורכב של דיווח עצמי מומלץ לפנות לייעוץ אצל עו"ד מיסים בועז ראובן, שיוכל לכוון אתכם כיצד להגיש את הבקשה בצורה בה תוכלו להפחית משמעותית את חבות המס או להגיש דיווח עצמי מתוקן אנונימי. עו"ד בעל ניסיון וידע בהליכי גילוי מרצון מודע לחשיבות הפרטים הקטנים ביותר במילוי הטפסים, מכיר את התנאים המגבילים וידריך אתכם כיצד לקבל חסינות מפני הליכים פליליים באמצעות דיווח מתוקן.