מריל לינץ: המדיניות המוניטרית בישראל צפויה להתהדק
בנק ההשקעות מריל לינץ' משגר היום סקירה למשק הישראלי בעקבות נתוני המאקרו האחרונים שפורסמו על ידי הלשכה המרכזית לסטיסטיקה. טוענים שמסגרת ההידוק המוניטרית תמשך ובנק ישראל צפוי להעלות את הריבית המוניטירת מחר ב-0.25%, זאת בהתאם להתפתחויות האינפלציוניות האחרונות.
כמו כן, טוענים שתהליך הצמיחה המואץ שחווה המשק עשוי להשפיע גם על שיעור האינפלציה בעתיד. התוצר ברבעון השני של השנה צמח בשיעור חד של 6.2% במונחים שנתיים. הצריכה הציבורית (הוצאות הממשלה) גדלו ברבעון השני של 2007, הצריכה הפרטית נחלשה עם שיעור צמיחה של 3.7% בלבד לעומת 9.2% ברבעון הראשון של 2007. שיעור גידול ההון, נפל קצב שנתי של 3.1%, לעומת 6.8% ברבעון הראשון של השנה.
מרכיב צמיחת הייצוא גם כן עבר האטה משמעותית וגדל ב-5.9%, לעומת 7.6%ברבעון הראשון של השנה, מנגד גדל הייבוא ב-13.2%, לעומת 5.2% ברבעון הראשון של השנה. תרומת מרכיב הייצוא לצמיחה עתידה לרדת גם במחצית השנייה של השנה, כך צופים במריל לינץ'. יש לציין, שגם בבנק ישראל מודיעים כי המרכיב המחזורי של הצמיחה, עשוי לרשום האטה במחצית השנייה של השנה, ובייחוד בשנה הבאה. זאת גם בשל העובדה כי מלאי ההון שנצבר מגיע לידי ניצול כמעט במלואו.
כמנוע העיקרי של הצמיחה ביקושים ערים מבית לתוצר המקומי עשויים לשמש ככרית נוחה, אם וכאשר תחול האטה בכלכלת ארה"ב, מאחר וחלק ניכר מהייצוא הישראלי הולך לארה"ב. הפעילות הכלכלית הענפה במשק, נתמכת גם בירידה בשיעור האבטלה ועלייה בשיעור ההשתתפות בשוק העבודה, כך מציינים לחיוב בבנק ההשקעות האמריקני. נתונים אלו חשובים מאוד, לאור העובדה שהמשק הישראלי סבל בשנים האחרונות בשיעור השתתפות נמוך מאוד לעומת ממוצע מדינות ה-OECD.
מבחינת ההתפתחויות השליליות במשק, מציינים לרעה את הלחצים האינפלציונים שמעיבים על שוק העבודה, בעוד אלו גרמו לעלות העבודה ליחידת תוצר לרשום זינוק משמעותי. עלות ההעסקה לעובד מצוייה במגמת עלייה מאז הרבעון הראשון של שנת 2007, ונכון לחודש מאי חל גידול של 2.5%, במונחים שנתיים. הטרנד הנוכחי שצויין, צפוי לתפוס יותר תאוצה ברבעונים הבאים, אולם, יהיה זה אחראי לומר שצד ההיצע של המשק, מקבל פחות תמיכה בשל הפרספקטיבה האינפלציונית, כך מדגישים.
לאור הנתונים הכלכליים של המשק, מאמינים במריל לינץ' כי בנק ישראל לא צריך להעלות את הריבית בצורה אגרסיבית היות והמחירים צפויים לעלות בחודשיים הקרובים יחד בשיעור של 1%. במריל לינץ' מונים מספר סיבות מרכזיות סיבות מרכזיות מדוע לדעתם, אין צורך אמיתי להעלות את הריבית בצורה תלולה: הסיבה הראשונה טמונה בכל שהצמיחה בארה"ב עשויה להתמתן ותשפיע על הייצוא הישראלי. הסיבה השנייה והיותר משמעותית נוגעת לצפי לצמצום פער הריביות בין ישראל לארה"ב, כאשר התחזית הנוכחית של מריל לינץ' עומדת על ירידה של 0.75% בריבית ה'פד' עד לסוף השנה הנוכחית. סיבה נוספת ומאוד מעניינת, מעניקים לאפשרות של חולשה בשווקים המתעוררים, וטוענים שבזמנים כאלו יש לישראל יתרון על פני שווקים אחרים. דבר אשר יגרום לכניסת תנועות הון לתוך המדינה, קרי להתחזקות השקל למול המטבעות העיקריים.