טראמפ מנכלים; קרדיט: רוי שיינמןטראמפ מנכלים; קרדיט: רוי שיינמן

טראמפ מבהיר למנכ"לים - טעות אחת, ואתם הבאים בתור

לטראמפ יש קשר חזק עם המנכ"לים הגדולים במשק, שגם מבינים בעצמם את חשיבות הקשר עם הנשיא האמריקני; גם טים קוק הבין ולכן הוא הבטיח שאפל תשקיע 500 מיליארד דולר בארה"ב - ואז עשה טעות בנושא ייצור האייפונים; טראמפ ניסה להזהיר אותו, אבל הוא לא הקשיב, ועכשיו הוא משמש דוגמא לשאר

רוי שיינמן | (1)

קשרים בין המגזר העסקי לממשלה בארה"ב הם לא דבר חדש, אבל דונלד טראמפ לקח אותם לרמה אחרת. לא רק שהוא לא מסתיר את הקשרים הקרובים שלו עם האנשים הכי בכירים בוול סטריט, הוא אפילו לקח אחד מהם ונתן לו תפקיד רשמי בממשלה - אילון מאסק כמובן שמונה לראש המחלקה ליעילות ממשלתית (DOGE). האינטרסים של כל צד במערכת יחסים כזו ברורים, המנכ"לים רוצים לדאוג שהממשל יקדם מהלכים שיטיבו עם החברה שלהם וטראמפ מצדו מחזיק בכף היד את האנשים ששולטים על החברות החזקות בארה"ב ובעולם, כשהוא גם מקבל לא מעט מתנות על הדרך.


כדי לדעת בדיוק מי מהמנכ"לים בוול סטריט מתחזק קשר עם הנשיא, פשוט תסתכלו על תמונות מההשבעה האחרונה שלו. אתם תראו שם את ג'נסן הואנג, ג'ף בזוס, סונדאר פיצ'אי, מארק צוקרברג, אלכס קארפ, כמובן שאת אילון מאסק וגם את טים קוק, מנכ"ל אפל. אלא שקוק דווקא נכנס לרשימת המעקב של טראמפ לאחרונה - הוא לא הוזמן למשל לביקור טראמפ במדינות המפרץ, ביקור בו כן נכחו למשל ג'נסן הואנג, אילון מאסק, ואפילו סם אלטמן, רק בגלל שאת פסי ייצור האייפונים שהוא רוצה להוציא מסין, הוא רוצה להעביר להודו ולא לארה"ב. טראמפ אפילו הזהיר אותו בבירור בכנס בקטאר, אבל קוק לא הקשיב, ועכשיו הוא עלול לשלם את המחיר עם מכס של 25% על האייפונים שמיוצרים מחוץ לארה"ב.


זו כמובן תהיה פגיעה משמעותית באפל, אבל טראמפ מממש כאן מטרה כפולה - הוא גם מפעיל מנוף לחץ על אחת החברות החשובות בארה"ב, אבל הוא גם מאותת לכל שאר המנכ"לים שבינתיים על הצד הטוב שלו: טעות אחת, ואתם הבאים בתור.


קוק שיחק את המשחק, אבל טעות אחת עלולה לעלות לו ביוקר

מנכ"ל אפל עשה הכל נכון עד עכשיו - טים קוק נפגש עם טראמפ לא מעט פעמים מאז שנכנס לתפקיד, בדומה למנכ"לים האחרים של החברות הגדולות בשוק, בכדי לשמור על קשר טוב עם הנשיא, והוא גם ביצע תרומה נדיבה של כ-1 מיליון דולר מכספו האישי לטקס ההשבעה שלו, גם כן לצד מספר מנכ"לים נוספים.

טים קוק ודונלד טראמפ; קרדיט: טוויטר


קוק גם הבין מה המטרה הגדולה של טראמפ, החזרת הייצור לארה"ב, והוא נתן לו בדיוק מה שהוא רצה - השקעה של 500 מיליארד דולר בארצות הברית בארבע השנים הקרובות, כשבמסגרת ההשקעה, החברה תקים מפעל ייצור חדש, תכפיל את קרן הייצור המתקדם שלה ותעסיק 20,000 עובדים נוספים. "אנחנו מאמינים בעתיד של החדשנות האמריקאית, וגאים להרחיב את ההשקעות שלנו בארה"ב עם התחייבות של 500 מיליארד דולר לעתיד המדינה", אמר אז קוק.


יכול להיות שקוק חשב שזה מספיק. הוא סיפק לטראמפ כותרת גדולה. אבל המהלך האחרון שלו גם כן עשה כותרות - אפל בוחנת להעביר את ייצור האייפונים המיועדים לשוק האמריקאי להודו מסין עד 2026. ברור שעבור אפל יהיה זול יותר לייצר בהודו, אבל מבחינת טראמפ הוא הרגיש פראייר - איך זה שהחברה האמריקאית מהפופולאריות בעולם לא מייצרת את המכשיר הפופולארי בעולם בארה"ב? זה לא ייתכן מבחינתו, ולכן הוא החליט לפעול.

קיראו עוד ב"גלובל"


"הודעתי מזמן למנכ"ל אפל, טים קוק, שאני מצפה שמכשירי האייפון שיימכרו בארצות הברית ייוצרו ויורכבו בתחומי ארה"ב, ולא בהודו או בכל מקום אחר", כתב טראמפ בפוסט שפורסם ברשת החברתית Truth Social. "אם זה לא יקרה, אפל תידרש לשלם מכס של לפחות 25%", הוסיף.


הפגיעה הצפויה באפל והאם היא תצליח להתחמק?

טים קוק ציין בשיחת משקיעים לאחרונה כי המכסים על יבוא מסין צפויים להכביד על אפל בעלות של כ-900 מיליון דולר רק ברבעון השני של 2025. כעת, הדרישה של טראמפ לייצור אייפונים בתחומי ארה"ב עשויה להוסיף עוד שכבת עלות, משמעותית לא פחות. לפי הערכות של אנליסטים בוול סטריט, העברת פסי הייצור לארצות הברית תייקר את מחירי האייפון בכ-25% לפחות. המשמעות: דגם הבסיס של אייפון 16, שמחירו כיום עומד על 799 דולר, עלול לטפס אל מעבר ל-1,000 דולר, עקב עלויות העבודה הגבוהות בארה"ב בהשוואה לסין או הודו.


התייקרות כזו צפויה לפגוע בחדות בביקושים, במיוחד בשוק האמריקאי, שבו אפל מחזיקה כיום בנתח שוק של כ-55%. מעבר לכך, מחיר גבוה יותר עשוי לדחוף צרכנים לשקול מעבר למותגים מתחרים כמו סמסונג, שמייצרת חלק ניכר ממכשיריה בווייטנאם, מדינה שנהנית ממכסי יבוא נמוכים בהרבה.


אוואן טדפורד, אנליסט בבית ההשקעות Beacon Policy Advisors, סבור שהאיומים של טראמפ להטיל מכסים על אפל עשויים להיות חלק ממערך רחב יותר של מכסים שמקורם בחקירות סעיף 232 של הממשל, המתמקדות בענפים מסוימים. "זה מרמז על כך שטראמפ לפחות שוקל לא להעניק לחברה פטור מהמכסים", אמר טדפורד. בתקופת כהונתו הראשונה, אפל זכתה לפטור דומה. לדבריו, "זה גם עשוי להעיד שיש כוונה מסוימת להחיל את המכסים הללו גם על מכשירים אלקטרוניים, אף שבמקור הם נועדו לפגוע בעיקר בתעשיית השבבים".


המנכ"לים האחרים מקבלים אזהרה

בינתיים, ראשי החברות הגדולות בוול סטריט מקבלים מסר ברור וחד משמעי, הכללים משתנים, והכוח בידיים של טראמפ. הם מבינים היטב שכל מהלך שהם עושים, גם אם הוא נעשה לטובת החברה והמשקיעים, עלול להפוך לבעיה אם טראמפ יחליט "להתהפך" עליהם מהיום למחר. ומה יקרה למשל אם הנשיא יחליט שכל שבב שמיוצר מחוץ לארצות הברית חייב במכס כבד? ההשלכות עלולות להיות הרסניות עבור חברות כמו אנבידיה, שמרבית הייצור שלה מתבצע כיום בטאיוואן.

גנסן הואנג אנבידיה
גנסן הואנג אנבידיה - קרדיט: טוויטר

המנכ"ל ג'נסן הואנג אמנם היה לצידו של טראמפ באירוע בסעודיה, ואף קיבל התחייבות להזמנה אדירה מהמדינה, מאות אלפי שבבים מתוצרת אנבידיה. אבל השאלה היא עד מתי המצב הזה יימשך. מה יקרה אם טראמפ יחליט שדי לו במציאות שבה השבבים החדשניים והחזקים ביותר מיוצרים מחוץ לגבולות ארה"ב? במקרה כזה, גם חברות שהיום נהנות מקשרים טובים עמו עלולות למצוא את עצמן על הכוונת.


נכון, תרחישים כאלה נשמעים כרגע קיצוניים, אולי אפילו לא סבירים. אבל אם יש דבר אחד שכהונתו של טראמפ לימדה אותנו עד כה, זה שאין דבר שהוא בלתי אפשרי. לא רבים האמינו שהוא יטיל מכסים של יותר מ-100% על מוצרים מסין וממדינות נוספות, ולא רבים שיערו שהוא יחתוך בעוצמה את תמריצי המס לחברות אנרגיה מתחדשת, מהלך שגרם לקריסה חדה במניות הסקטור, בעקבות החוק שהעביר בקונגרס: הלקח של השבוע – לא להמעיט בחשיבות הסיכון.


וצריך לומר את זה באופן ברור: טראמפ הוא בריון. הוא משתמש בכוחו באגרסיביות, גם בתחום הביטחוני, גם בזירה הגיאופוליטית, וגם מול החברות הגדולות במדינה שלו. בלי תקציב משמעותי להשקעה בתשתיות ועם גרעון תופח וחוב כבד, טראמפ נשען על הכלי היחיד שבו הוא יכול לפעול ללא מגבלות - כוח כלכלי ופוליטי. האם האסטרטגיה הזו תשתלם לו בטווח הארוך? את זה יגלה רק הזמן. בינתיים, השווקים צפויים להישאר תנודתיים, והמנכ"לים, להמשיך לזוז באי נוחות בכיסאותיהם.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אנא ליסט 23/05/2025 22:20
    הגב לתגובה זו
    נכון שהוא יורה לכל הכיוונים אבל בדרך כלל מחפש פשרה מיד אחר כך. וגם מפסיד. כמו עם סין. לגבי המאגא נוא הצהיר על כל זה כבר בקדנציה הראשונה. פשוט אף אחד לא לוקח אותו ברצינות. אבל שימו לב הוא גלוי מאוד ועקבי מאוד