
אקמן מחזיק חזק בהגה של הרץ ועדיין היא מידרדרת ב-7%
חברת השכרת הרכב עם תוצאות רבעוניות מאכזבות שהורידו את המניה ב-7%, למרות שמנהל קרן הגידור ביל אקמן נתן בה אמון ורכש 20% ממניותיה נראה ש'אפקט אקמן' כבר לא עובד. לאן נוסעת הרץ והאם ההשקעה הזאת תצטרף לרשימת ההשקעות הכושלות של אקמן?
חברת השכרת הרכב הרץ (HTZ) עלתה במהלך יום המסחר אתמול ב-3.2%, המשקיעים המתינו בדריכות לתוצאות הכספיות של הרבעון והעלו את מחיר המניה ב-0.22% כשהמסחר נסגר כשהרץ חיובית ומחירה עומד על 6.94 דולר.
אבל לאחר סגירת המסחר הגיעו הנתונים הפילו את מחיר המניה במסחר המאוחר, ועם פתיחת המסחר המוקדם ממשיכה הצניחה שמצטברת כבר ל-6.2% כשמחיר המניה נע סביב ה-6.5 דולר. הרץ דיווחה על הפסד נקי של 443 מיליון דולר ועל צניחה של 13% בהכנסות ל-1.8 מיליארד דולר לעומת 2.1 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד. התוצאות האלו פספסו גם את תחזיות האנליסטים, שציפו להכנסות של כ-2 מיליארד דולר ולהפסד של 0.98 דולר למניה, בעוד שהחברה רשמה הפסד של 1.12 דולר למניה.
התוצאות המאכזבות האלו מגיעות על רקע ההימור בסך מיליארד דולר של ביל אקמן על חברת השכרת הרכבים - ביל אקמן צופה תשואה של 400% ב-4 שנים - האם תרצו להצטרף ומהם הסיכונים? אקמן, משקיע ותיק ומנהל קרן הגידור פרשינג סקוור הוא משקיע אקטיביסטי ולא מפחד להשמיע את דעתו גם אם היא לא כזאת פופולרית (וכאן חייבים לזקוף לזכותו את העמידה האיתנה שלו לצד ישראל לכל אורך המלחמה. במהלכה הוא התבטא רבות בזכות המדינה להגן על עצמה והדף מתקפות אנטישמיות ברשת. אקמן מאמין גדול בכלכלה הישראלית ורכש במשותף עם אישתו נרי אוקסמן בינואר 2024 5% ממניות הבורסה. להרחבה - ביל אקמן: "בורסת ת"א היא עסק ייחודי באחת האומות היזמיות בעולם").
הרץ מתמודדת עם מצב כלכלי מאתגר. מחיר המניה נכון לעכשיו עומד כאמור על 6.4 דולר ובכך רושמת המניה ירידה דרמטית של יותר מ-80% מהשיא שלה לאחר יציאתה מפשיטת רגל, אז נסחרה ב-35 דולרים בשנת 2021 (ובשיא שיצרה בנובמבר 2021 היא גם נגעה ב-46 דולר). למרות המצב העגום של המניה, הופיע גיבור בלתי צפוי: ביל אקמן, משקיע וותיק עם הצלחות רבות, כמו גם כישלונות. אקמן רכש לאחרונה 20% ממניות החברה, מהלך שהקפיץ את מחיר המנייה בלמעלה מ-50%. הסיבה? אקמן מאמין כי המנייה עשויה להגיע ל-30 דולר עד שנת 2029, מה שמשקף תשואה פוטנציאלית של 400% למשקיעים שיצטרפו אליו היום, ורווח אפשרי של 1.4 מיליארד דולר עבורו.
- ביל אקמן צופה תשואה של 400% ב-4 שנים - האם תרצו להצטרף ומהם הסיכונים?
- הרץ תשלב מערכות של UVeye בסניפיה בארה"ב
לאקמן יש רשימה מפוארת של כשלונות
ההימור של אקמן על הרץ מצטרף לשורה של השקעות עתק שחלקן ירד לטימיון והסב לאקמן הפסדים של מיליארדים. ב-2015 אקמן השקיע דרך קרן הגידור שלו בחברת התרופות הקנדית וליאנט פרמסיוטיקלס, הוא השכיב כ-5.2 מיליארד דולר והצטרף לדירקטוריון. בדרכו האקטביסטית אקמן ניסה להשפיע על הפעילות העסקית, דחף אותה לרכישות אגרסיביות בענף הבוטוקס ולחץ על העלאות מחירים של החברה. ואלינט נחשפה לביקורת קשה על המודל העסקי ודיווחים בעייתים במבנה החשבונאי גררו גם חקירות פדרליות. המניה התרסקה בכ-90% ואקמן נאלץ לחתוך את הקשר עם החברה ולמכור את המניות בהפסד עצום של 4 מיליארד דולר. את הרכישה הזאת הגדיר אקמן לאחר מכן כ"השגיאה הכי גדולה שעשיתי אי פעם".
ברשימת הכשלונות זכורה גם נטפליקס NFLX בה אקמן השקיע בתחילת 2022 אחרי ירידה חדה במחיר המניה, רק שחודשיים אחרי שאקמן רכש מניות ב1.1 מיליארד, נטפליס דיווחה על ירידה במספר המנויים - מה שהוביל לצניחה של 30% במחיר המניה וגרר את אקמן לחתוך את ההשקעה בהפסד של כ-400 מיליון דולר וזאת תוך פחות ממאה ימים מההשקעה. היו לו השקעות נוספות שהתבררו ככשלון כמו השורט בהרבלייף HLF (אקמן הימר נגד החברה) לאחר שטען שזו חברת פירמדיה בגלל המודל השיווק הרב שכבתי מה שמכונה MLM שדרכו היא פועלת. משקיעים וחברות גדולות התגייסו להגן על הרבלייף והיא נותרה איתנה, גורמת לאקמן למחוק סביב ה-1 מילארד דולר. גם בטרגט TGT הוא הפסיד כ-500 מיליון דולר כמה שנים קודם לכן. מה שמצביע על היסטוריה די מפוארת של כשלונות - האם ההשקעה בהרץ תצטרף כשורה נוספת ברשימה הזאת?
האסטרטגיה של אקמן
האסטרטגיה של אקמן, כפי שהציג אותה ב-X, מתבססת על התאוששות החברה תחת המנכ"ל
החדש, גיל ווסט, שנכנס לתפקידו במרץ 2024, ועל עלייה בערך צי הרכבים של הרץ המונה כ-500,000 כלי רכב. אקמן טוען כי שיפור שולי הרווח התפעולי בתחום השכרת הרכב, הפחתת הוצאות הפחת, וביצוע התאמות עלות נוספות יניבו EBITDA שנתי של 2 מיליארד דולר. בנוסף, הוא מעריך שצי
הרכבים של הרץ יהיה שווה 1.2 מיליארד דולר יותר אם מחירי המכוניות המשומשות יעלו ב-10%, תודות למכסי היבוא של טראמפ שצפויים להעלות את מחיר המכוניות החדשות לפחות באותו שיעור.
- המניות שצפויות לבלוט השבוע - ומה הציפיות מפאלו אלטו?
- המשקיעים פספסו אקזיט ענק - מכרו ב-775 מיליון, היום ראדא שווה 2.2 מיליארד דולר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אקמן קיבל אופטימיות מההשוואה למתחרה הפרטית של הרץ, חברת אנטרפרייז, אותה הוא מכנה השחקנית המובילה בתעשייה. "שולי הרווח הגבוהים של אנטרפרייז (להערכתנו מעל 20%) מוכיחים שעסק השכרת הרכב יכול להיות רווחי מאוד," כתב.
ייתכן שאקמן צודק בהערכתו לגבי הפחתה אפשרית בהוצאות הפחת. הוא טוען כי הרץ מסוגלת להגדיל את ההכנסה פר רכב באמצעות שיפורים טכנולוגיים חדשניים וקיצור הזמנים בין השכרות, ובכך להתקרב לרמת היעילות התפעולית של אנטרפרייז. אבל לחקות את אנטרפרייז עשוי להיות קשה יותר ממה שנראה, לפי ג'ארד ריסטוף, אנליסט בכיר בחברת המחקר IBISWorld. כמעט שני שלישים מהכנסות הרץ מגיעות מ-2,000 סניפים בארה"ב ו-1,500 סניפים בינלאומיים בנמלי תעופה. לאנטרפרייז יש רק 250 סניפים בנמלי תעופה בארה"ב, חלק קטן מ-9,500 הסניפים הגלובליים שלה, רבים מהם באזורים עירוניים שבהם התחרות אינה קשה כמו בנמלי תעופה.
למעשה, פעילות בנמלי התעופה מהווה את אחד האתגרים המשמעותיים ביותר בענף, מסביר ריסטוף. דמי הזיכיון הגבוהים בנמלי התעופה מגדילים משמעותית את הוצאות התפעול, ומרבית הנוסעים, הניצבים מול שורת דלפקים סמוכים אחד לשני או אפשרויות הזמנה מקוונות, בוחרים פשוט באפשרות המשתלמת ביותר מבחינה כלכלית. "העלויות התפעוליות גבוהות יותר והתחרות עזה יותר – אין מנוס מתחרות מחירים אגרסיבית," מדגיש ריסטוף.
המכסים של טראמפ, בינתיים, עשויים לפעול לשני הכיוונים. בעוד שהם עשויים להעלות את ערך המכוניות המשומשות, הם עשויים גם להגדיל את עלויות התחזוקה, התיקון והביטוח, והרץ תצטרך להוציא יותר על
מכוניות חדשות כשהיא מרעננת את הצי שלה מדי שנתיים עד שלוש.
אולי אקמן מסתכל לטווח הארוך יותר. בעוד שהניסיון הראשון של הרץ עם הרכבים החשמליים היה כישלון, בטווח הארוך החברה תצטרך להתמודד עם אתגר טכנולוגי גדול עוד יותר: מכוניות אוטונומיות.
כלי רכב אוטונומיים כבר פועלים באמצעות פלטפורמות שיתוף נסיעות במגוון ערים ברחבי ארצות הברית, ביניהן לוס אנג'לס, סן פרנסיסקו ואוסטין. אקמן מזהה בתחום זה פוטנציאל משמעותי: "מה אם אובר תיצור שיתוף פעולה אסטרטגי עם הרץ בהטמעה הדרגתית של צי רכבים אוטונומיים?"
כתב ברשת החברתית X. חזונו מבוסס על האפשרות שהרץ תנצל את מומחיותה רבת השנים בניהול ציי רכב כדי לפתח מודל עסקי חדשני בעידן שבו תיירים ינועו במרחבים עירוניים באמצעות רכבים אוטונומיים המוזמנים בלחיצת כפתור בטלפון החכם, כאשר הרץ תשמש כספקית התשתית המרכזית למערכת
זו.
אסור לנו לשלול את התרחיש שמציג אקמן, שנשמע תרחיש אפשרי בהחלט במהירות שהטכנולוגיה מתקדמת כיום. עם זאת, כדאי לראות קודם שהרץ מצליחה להשיג יציבות פיננסית ולהוכיח יכולת להפיק רווחיות עקבית, לפני שנסתכל על חזונות שאפתניים ארוכי טווח.
אלא שבינתיים, המציאות רחוקה מהחזון. אתמול הרץ פרסמה תוצאות רבעוניות מאכזבות, שלא מתכתבות עם התחזיות האופטימיות של אקמן ומעלות ספקות באשר ליכולת של החברה ליישם את השיפורים התפעוליים שעליהם אקמן חולם.
בשלב זה, ההשקעה של אקמן בהרץ נראית כהימור ספקולטיבי – כזה שמצריך לא רק שינויים מהותיים בתוך החברה, אלא גם לא מעט מזל בסביבה הכלכלית הנוכחית.