בלוק צונחת ב-22% בעקבות תחזית רווחים מאכזבת
תחזית הרווח הופחתה ל-9.96 מיליארד דולר בעקבות האטה בשימוש בכרטיסי Cash App; החברה מתכוונת לשנות אסטרטגיה ולהתמקד בהרחבת בסיס המשתמשים
מניית חברת בלוק Block -20.43% , מהמובילות בתחום התשלומים הדיגיטליים בהנהגתו של ג'ק דורסי,מייסד טוויטר, מתרסקת עד 24% והגיעה לשפל של 44.27 דולר - הנפילה החדה ביותר מזה למעלה מחמש שנים. התרסקות המניה באה בעקבות פרסום תוצאות כספיות מאכזבות לרבעון הראשון של 2025 והורדת תחזית הרווח השנתית.
ההנהלה הבכירה של בלוק עדכנה כלפי מטה את תחזית הרווח הגולמי השנתית, וכעת צופה צמיחה של 12% בלבד ל-9.96 מיליארד דולר, ירידה משמעותית לעומת התחזית הקודמת שעמדה על לפחות 10.22 מיליארד דולר. בהודעה למשקיעים הסבירה החברה כי הפחתת התחזית נובעת מהאטה בצמיחת הרווח הגולמי של אפליקציית Cash App, אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של החברה, עקב היקף הוצאות נמוך מהצפוי בכרטיסי האשראי של המשתמשים.
אמריטה אהוג'ה, סמנכ"לית הכספים של בלוק, שפכה אור על הסיבות להאטה בראיון שהעניקה. לדבריה, הפגיעה המשמעותית ביותר נרשמה בקטגוריות של הוצאות לא הכרחיות, כמו מדיה ונסיעות. עם זאת, היא הדגישה כי דפוסי השימוש בכרטיסי Cash App נותרו יציבים בקטגוריות חיוניות כמו דלק ומצרכי מזון. "מה שראינו ברבעון הראשון היה שינוי בהתנהגות של בסיס הלקוחות של Cash App בעונת החזרי המס, בהשוואה למה שראינו בעונות מס קודמות," הסבירה אהוג'ה.
הרווח הנקי המתואם של החברה ברבעון הראשון עמד על 56 סנט למניה, נמוך משמעותית מתחזיות האנליסטים שצפו רווח של 88 סנט למניה. גם ההכנסות אכזבו עם 5.77 מיליארד דולר, לעומת תחזית ממוצעת של 6.22 מיליארד. נתון מדאיג נוסף היה נפח התשלומים הכולל (GPV) שהסתכם ב-56.79 מיליארד דולר, נמוך מהתחזית הממוצעת של 57.79 מיליארד דולר. מכלול הנתונים המאכזבים יצר תמונה מטרידה של האטה בכמה מהמדדים המרכזיים של הפעילות העסקית.
אפליקציית Cash App
אפליקציית Cash App מהווה נכס אסטרטגי מרכזי עבור בלוק, שנמצאת בעיצומו של מהלך להפוך יותר משתמשים של האפליקציה הפופולרית להעברת כספים ללקוחות בנקאות מלאים. הצורך בהגדלת הרווחיות מבסיס המשתמשים הקיים הפך דחוף במיוחד לאור העובדה שמספר המשתמשים החודשיים הפעילים באפליקציה נותר קבוע על כ-57 מיליון בחמשת הרבעונים האחרונים. ברבעון האחרון, דיווחה החברה על צמיחה שנתית של 0% במדד זה - נתון מדאיג שמצביע על קשיים בהרחבת בסיס הלקוחות.
היסטורית, Cash App התמקדה בשירות לאוכלוסייה "תת-בנקאית" - אנשים שאמנם מחזיקים חשבונות בנק אך נאלצים להסתמך גם על שירותים פיננסיים אלטרנטיביים. אהוג'ה הביעה חשש כי המצב הכלכלי הנוכחי עלול להוביל ל"דחיסה גדולה יותר בסוגי הצרכנים שאליהם Cash App פונה". למרות זאת, היא הדגישה את חשיבות המוצר במיוחד בעתות אי-ודאות כלכלית: "אנחנו יודעים שמוצרים כמו שלנו - המאפשרים גישה מהירה לכספים, יכולת להעביר כסף במהירות לחיסכון, להשקעה או להוצאה - הופכים חשובים אף יותר בזמנים לא ודאיים ודינמיים כמו אלה."
ברבעונים האחרונים, האסטרטגיה של בלוק לגבי Cash App התמקדה בהגדלת הרווחיות מכל משתמש במקום בהוספת משתמשים חדשים. כעת, בעקבות האתגרים שהתגלו, החברה מכוונת לשינוי גישה ומתכננת להתמקד מחדש בהגדלת מספר המשתמשים הפעילים, בדגש על בני נוער ומשפחות. "בעוד שהתקדמנו באימוץ שירותי הבנקאות, התמקדנו בצורה צרה מדי," הודה דורסי במכתב לבעלי המניות. "אנחנו רוצים להרחיב את רשת Cash App הבסיסית כדי לקדם צמיחה במשתמשים פעילים וצפיפות רשת."
- מכסים או הקלות מס? ענקיות התרופות בארה"ב מבולבלות
- הודות לבינה מלאכותית - דואלינגו מזנקת ב-19%
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
למרות התוצאות הרבעוניות המאכזבות והורדת התחזית, מנהלי בלוק צופים האצה ברווח הגולמי במחצית השנייה של השנה. אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים צפוי להיות מוצר ההלוואות לטווח קצר של Cash App, המכונה Cash App Borrow. מוקדם יותר השנה, חברת הבת של בלוק, Square Financial Services, קיבלה אישור מתאגיד הביטוח הפדרלי לפיקדונות בארה"ב (FDIC) להציע הלוואות צרכניות. החברה מתכננת להגדיל את היקף מתן ההלוואות ולשפר את חוויית הלקוח, כפי שציין דורסי במכתבו.
קשיים רגולטוריים
במקביל לאתגרים העסקיים, בלוק מתמודדת גם עם קשיים רגולטוריים. במהלך הרבעון, החברה נקנסה ב-40 מיליון דולר על ידי רשויות ניו-יורק בגין ליקויים לכאורה במנגנוני מניעת הלבנת הון וכשלים בציות לרגולציה בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים באפליקציית Cash App. הקנס הגיע לאחר שבלוק הסכימה לשלם 80 מיליון דולר ליישוב תביעות מרגולטורים במדינות אחרות, שטענו כי ליחידת Cash App חסרו פרוטוקולים מספקים לאיתור עסקאות בלתי חוקיות.
האתגר של בלוק כפול: מצד אחד, להתמודד עם האטה בצמיחה עקב תנאי מאקרו מאתגרים, ומצד שני, להשקיע משאבים ניכרים בשיפור מערכות הציות והבקרה הפנימיות.
בלוק, שנוסדה ב-2009 תחת השם Square, נחשבה לאחת מסיפורי ההצלחה הבולטים בעולם הפינטק. החברה, שהחלה דרכה בפיתוח קורא כרטיסי אשראי למכשירים ניידים, הרחיבה במהלך השנים את פעילותה למגוון תחומים בעולם הפיננסי, כולל תשלומים דיגיטליים, בנקאות, הלוואות, ואפילו מטבעות קריפטוגרפיים. אולם, כמו חברות טכנולוגיה רבות, גם בלוק מתקשה להתמודד עם הציפיות הגבוהות של המשקיעים לצמיחה מתמדת.