אפלאפל

ברגע האחרון: איך אפל התחמקה ממשבר

הפטור מהמכסים על סחורות מסין מאפשר לענקית הטכנולוגיה להימנע מהעברה מהירה של קווי ייצור ומהתייקרות משמעותית של מוצריה בשוק האמריקאי

אדיר בן עמי | (2)
נושאים בכתבה אפל אייפון


ענקית הטכנולוגיה אפל Apple 1.84%  הצליחה להתחמק מהמשבר הגדול ביותר שאיים עליה מאז מגפת הקורונה, לפחות כרגע. ההכרזה האחרונה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מהווה ניצחון משמעותי לענקית הטכנולוגיה, שנאבקה בחודשים האחרונים על עתיד שרשרת האספקה שלה.


המכסים בגובה 145% על מוצרים המיוצרים בסין, שהוכרזו לאחרונה על ידי הנשיא טראמפ, איימו לשבש את שרשרת האספקה של אפל באופן חמור, בדומה לשיבושים שגרמה מגפת הקורונה לפני חמש שנים. אולם ביום שישי האחרון, העניק הנשיא האמריקאי לאפל הקלה משמעותית כאשר פטר מוצרי אלקטרוניקה צרכנית פופולריים רבים מהמכסים החדשים.


הפטור של טראמפ כולל את מכשירי האייפון, האייפד, מחשבי המק, שעוני אפל ווטש וגם את מכשירי האיירטאג. זהו ניצחון גדול לחברה שהייתה עלולה להיאלץ לשנות באופן דרמטי את אסטרטגיית הייצור והתמחור שלה בשוק האמריקאי.


ניצחון נוסף עבור אפל הוא ביטול המכס של 10% על מוצרים המיובאים ממדינות אחרות, שהיה עלול להשפיע על חלק ממוצריה. למרות שעדיין ייתכן מכס סקטוריאלי חדש, נמוך יותר, על מוצרים המכילים מוליכים למחצה, ומכס של 20% על סין שנותר בעינו, השינוי מהווה ניצחון לאפל ולתעשיית האלקטרוניקה הצרכנית שעדיין תלויה מאוד במדינה האסיאתית לצורכי ייצור.


"זוהי הקלה משמעותית עבור אפל", כתב עמית דריאני, אנליסט Evercore ISI. "המכסים היו גורמים לאינפלציית עלויות משמעותית". דריאני צופה כי מניות החברה יעלו ביום שני, לאחר צניחה של 11% בחודש האחרון.


תוכנית החירום של אפל

טרם ההקלה האחרונה, לאפל הייתה תוכנית חירום: התאמת שרשרת האספקה שלה כדי לייצר יותר אייפונים המיועדים לארה"ב בהודו, שם היו כפופים למכסים נמוכים הרבה יותר. המנהלים באפל האמינו כי זה יהיה פתרון לטווח הקצר כדי להימנע מהמכס הגבוה על סין ולמנוע העלאות מחירים משמעותיות לצרכנים.


בהתחשב בכך שמתקני האייפון בהודו מייצרים יותר מ-30 מיליון אייפונים בשנה, הייצור מאותה מדינה לבדה יכול היה לספק חלק ניכר מהביקוש האמריקאי. כיום, אפל מוכרת כ-220 עד 230 מיליון אייפונים בשנה, כאשר כשליש מהם נמכרים בארה"ב. שינוי כזה היה קשה לביצוע ללא תקלות, במיוחד מכיוון שהחברה כבר מתקרבת לייצור האייפון 17, שיהיה מיוצר בעיקר בסין. 

קיראו עוד ב"גלובל"


אפל הייתה צריכה, בתוך מספר חודשים בלבד, להעביר עוד מייצור האייפון 17 להודו או למקומות אחרים. סביר להניח שהיא הייתה נאלצת להעלות מחירים – דבר שעדיין אפשרי – ולהיאבק עם ספקים על שולי רווח טובים יותר. ומנגנון השיווק המפורסם של אפל היה צריך לשכנע את הצרכנים שכל זה שווה את המאמץ.


חוסר הוודאות וסין

עם זאת, תחושת החוסר וודאות עדיין קיימת. מדיניות הבית הלבן עשויה להשתנות שוב, ואפל עשויה להידרש לבצע שינויים דרמטיים יותר. לפחות לעת עתה, ההנהלה נושמת לרווחה. בנוסף, אם אפל תעביר עוד יותר ייצור מסין בקצב מהיר, כיצד תגיב המדינה? אפל מפיקה כ-17% מהכנסותיה מסין ומפעילה עשרות חנויות, מה שהופך אותה לחריגה בקרב חברות בארה"ב.


סין השיקה חקירות תחרותיות נגד חברות אמריקאיות ויכולה ליצור בעיות לאפל באמצעות תהליך המכס שלה. בשנים האחרונות, היא גם אסרה על אייפונים, בין מכשירים אחרים בתכנון אמריקאי, מהשימוש של עובדי הממשלה שלה. זאת בעקבות המאבק האמריקאי בחברת הטכנולוגיה הסינית, וואווי.


האייפון הוא מקור ההכנסה הגדול ביותר של אפל, ועל פי הערכות כ-87% מהם מיוצרים בסין. כ-80% מהאייפדים גם מיוצרים במדינה, יחד עם 60% ממחשבי המק. ביחד, מוצרים אלו אחראים לכ-75% מההכנסה השנתית של אפל. עם זאת, החברה כעת בונה כמעט את כל שעוני האפל ווטש והאיירפודס בווייטנאם. חלק מהאייפדים והמקים גם מיוצרים במדינה זו, וייצור המק מתרחב במלזיה ובתאילנד. אפל מפיקה כ-38% ממכירות האייפד שלה בארה"ב, וכן כמחצית מהכנסותיה ממק, אפל ווטש ואיירפודס.


אפל תעזוב את סין? לא כל כך פשוט

פיצול מוחלט עם סין – מרכז הייצור של אפל במשך עשורים – אינו סביר. למרות שטראמפ דחף את אפל לייצר אייפונים בארה"ב, המחסור בכישורי הנדסה וייצור מקומיים יהפוך זאת לכמעט בלתי אפשרי בטווח הקצר.


הגודל והיקף המתקנים בסין הופכים אותה לבלתי ניתנת להשוואה במהירות וביעילות. הייצור בסין גם חיוני למכירות של אפל בעולם מחוץ לארה"ב. החברה המבוססת בקופרטינו, קליפורניה, מקבלת כמעט 60% מהכנסותיה מחוץ לאמריקה.


מאז שהוכרז על גל המכסים ב-2 באפריל, באפל ומחברות טכנולוגיה אחרות לחצו על הבית הלבן לקבל פטורים. אך הדיונים קיבלו דחיפות נוספת בימים האחרונים לאחר סדרה של תגובות הדדיות בין וושינגטון לבייג'ינג שהובילו למה שהסתכם במכסים של 145% על יבוא מסין.


ההשפעה הפוטנציאלית הייתה אף חמורה יותר לאחר שטראמפ עצר מכסים גבוהים יותר על מדינות אחרות. משמעות הדבר הייתה שסמסונג אלקטרוניקס, המתחרה העיקרית של אפל המייצרת את הטלפונים שלה מחוץ לסין, הייתה נהנית מיתרון.


אפל וחברות אחרות הדגישו בפני ממשל טראמפ כי – בעוד הם מוכנים להגדיל את ההשקעה בארה"ב – יש תועלת מועטה בהעברת ההרכבה הסופית למדינה. במקום זאת, טענו, ארה"ב צריכה להתמקד בהחזרת משרות בעלות ערך גבוה יותר ולעודד השקעה בדברים כמו ייצור מוליכים למחצה.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    אין רגע דל 13/04/2025 18:42
    הגב לתגובה זו
    הכתבה כבר לא רלוונטית
  • 1.
    אפל לא התחמקה 13/04/2025 18:24
    הגב לתגובה זו
    עוד מספר ימים סין פולשת לטייוואן ומפסיקה למכור שבבים לאפל. לאפל אין אפשרות לייצר שבבים אלא רק בטייוואן שעוברת לשליטת סין. אפל בצרות.