
בית המשפט העליון בארה"ב אישר: טיקטוק תחסם במדינה
בית המשפט העליון בארה"ב אישר חוק האוסר על השימוש בטיקטוק החל מה-19 בינואר, אלא אם כן האפליקציה תימכר לבעלים שאינו בשליטה זרה. החלטה זו מעוררת שאלות רבות על עתיד הפלטפורמה, המשמשת כ-170 מיליון אמריקאים
החלטת בית המשפט ומה עומד מאחוריה
בית המשפט קבע באופן חד משמעי שהאיסור על טיקטוק אינו מפר את התיקון הראשון לחוקה האמריקאית, שמגן על חופש הביטוי. לדברי השופטים, "הקונגרס מצא שהמהלך נחוץ לטיפול בחששות ביטחוניים סביב איסוף המידע של טיקטוק והשימוש בו."
טיקטוק ניסתה לטעון בבית המשפט שהאיסור פוגע בזכויות של מיליוני משתמשים אמריקאים שמביעים עצמם באמצעות הפלטפורמה. עם זאת, בית המשפט דחה את הטענה בטענה שהחשש הלאומי גובר על חופש הביטוי במקרים כאלו.
מה יקרה אחרי ה-19 בינואר?
לאחר כניסת האיסור לתוקף, טיקטוק לא תהיה זמינה להורדה מחנויות האפליקציות בארה"ב, והמשתמשים הקיימים לא יוכלו לעדכן אותה. כלומר, האפליקציה תתחיל לדעוך ולצאת משימוש, ככל שיגברו בעיות טכניות או בעיות אבטחה.
כיום, טיקטוק משרתת כ-170 מיליון משתמשים חודשיים בארה"ב, כולל אלפי משפיענים ויוצרים שמסתמכים עליה לפרנסה. משתמשים אלו ייאלצו לחפש פתרונות אחרים כמו אינסטגרם, יוטיוב ואפליקציות נוספות.
למה ByteDance לא מוכרת את טיקטוק?
הממשל האמריקאי הציב אפשרות למנוע את האיסור אם חברת ByteDance הסינית, הבעלים של טיקטוק, תסכים למכור את הפעילות שלה בארה"ב לחברה מקומית. למרות הלחץ, החברה הצהירה מספר פעמים שאין לה כוונה לעשות זאת. לדברי עורך דינה של החברה, נואל פרנסיסקו, "מכירה של האפליקציה במסגרת הזמן שנקבע היא כמעט בלתי אפשרית".
ההשפעה על יוצרי התוכן והמשתמשים
אחד התחומים שבהם צפויה ההשפעה הגדולה ביותר הוא עולם היוצרים. משפיענים ואנשי תוכן רבים בארה"ב משתמשים בטיקטוק כפלטפורמה המרכזית שלהם ליצירת רווחים ולקשר עם הקהל. האיסור צפוי לגרום לשינויים משמעותיים, שכן מעבר לפלטפורמות אחרות אינו תמיד פשוט.
- אפל נפרדת מסין? ייצור האייפונים צפוי לעבור להודו עד סוף 2026
- טראמפ: "אוקראינה לא תוכל להצטרף לנאט"ו"
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
גם חברות הפרסום שסמכו על טיקטוק להגעה לקהל צעיר ומעורב ייאלצו לחפש פתרונות חדשים, מה שעשוי לגרום לירידה בהשקעות בתחום המדיה החברתית בארה"ב.
האם טיקטוק היא באמת איום ביטחוני?
לטענת הממשל האמריקאי, טיקטוק אוספת כמויות עצומות של נתונים על משתמשיה, ועלולה לשתף את המידע הזה עם ממשלת סין. החשש המרכזי הוא שהמידע יוכל לשמש את סין לצורך השפעה על מדיניות אמריקאית, ריגול, ואף ניהול מלחמות מידע.
טיקטוק דוחה בתוקף את ההאשמות וטוענת שהיא פועלת לפי כללי פרטיות מחמירים. עם זאת, התדמית הציבורית של האפליקציה בארה"ב נפגעה משמעותית בעקבות החשדות.