מיטב: חיובית ככל שתהא 05' אינה מצטיירת כשנת מדדים

המדדים אמנם עלו יפה בשליש הראשון של השנה, אך מבחינת הרכב המעו"ף למשל עולה, כי רב החברות הניבו דווקא תשואה נמוכה מהממוצע וכי אלו שהניבו תשואות גבוהות בהרבה היו "ולא במקרה" קשורות לענף הכימיה
שרון שפורר |

בשליש הראשון של השנה (ינואר-אפריל 2005) עלה שוק המניות בת"א בשיעור נאה - מגמה שבלטה דווקא על רקע מגמה הפוכה בשוק המניות האמריקאי באותו פרק זמן.

תופעה זו, לדברי מיטב, מאשרת את אשר הערכותיהם בכל אחת משלוש השנים האחרונות: שוק המניות בת"א בשל, לדעתם של כלכלני מיטב, וצפוי לעשות תשואה עודפת על שוק המניות האמריקאי, שכן הגורמים המקומיים חזקים מהגורמים החיצוניים, ועד גבול מסוים שוק המניות הקטן שלנו מסוגל להתנתק מהמתרחש מעבר לים. הם מסייגים תחזית זו בקיומם של נתונים כלכליים שמבססים זאת, ובהעדר ירידות "חדות מדי" בפרק זמן קצר מדי בשוקי חו"ל.

ואף על פי כן, שנת 2005 אינה מצטיירת, בעיני כלכלני מיטב, כשנת מדדים, חיובית ככל שתהיה, לפחות עד עתה. למשנתם, נתוני השליש הראשון של השנה מחזקים קביעה זו. מדד ת"א 25 עלה בשיעור נאה של 6.4% ו"משלימו" - מדד ת"א 75 עלה ב-6.6%, אלא שאלה הם ממוצעים שמחשבת הבורסה על פי משקלה של כל מניה במדד, ובפועל נרשמו הבדלים גדולים בין הביצועים של מניות ספציפיות.

זה אמנם נכון תמיד, מציינים במיטב, אבל השנה הרבה יותר מהרגיל, שכן ברגע שאין מגמת עליות גורפת שמבטאת גיאות כללית, מתחדדים ההבדלים בין ביצועי מניות ספציפיות.

בחברת ההשקעות בדקו את מניות מדד ת"א 25 והשוו את תשואתן לתשואת המעו"ף (6.4%). כך מניות שעשו הרבה יותר מהממוצע היו: החברה לישראל (27.6%), כי"ל (26.8%), קבוצת דלק (26.1%), בנק מזרחי (18.8%) ומכתשים אגן (17.9%). על המניות שעשו יותר מהממוצע נמנו: אפריקה ישראל (12.1%), דיסקונט (11.9%), אי.די.בי פיתוח (11.5%) ובנק לאומי (8.9%).

ארבע מניות מתוך ה-25 עשו תשואה הנעה סביב הממוצע ועליהן נמנות: כלל תעשיות (6.8%), טבע (6.6%), הראל (6.4%), אי.די.בי אחזקות (5.4%).

ונותרנו עם שתי קבוצות: האחת - מניות שעשו תשואה פחות מהממצע ובכללן פועלים (4.4%), בזק (2.9%) ופרטנר (0.4%) ומניות שעשו הרבה פחות מהממוצע, עליהן, נמנות רוב המניות (8 במספר): דסק"ש (-0.1%), כלל ביטוח (-1.2%), אלביט מערכות (-5.4%), מגדל (-8.7%), שטראוס-עלית (-9.4%), אסם (-15.1%), גיוון (-24.8%) ואלווריון (-34.4%).

ובמיטב מסבירים את הממצאים: הם מפנים את תשומת הלב לכך שיש יותר מניות שהשיגו פחות מהממוצע (11) מאשר יותר ממנו (9).

על הקבוצה הגרועה ביותר נמנות: חברות הייטק, שסבלו מהמגמה השלילית בנאסד"ק ומהערכה מחודשת של שוויין (אלווריון וגיוון), חברות מזון מקומיות - שטראוס-עלית ואסם, שירידתן מובנת לכלכלני מיטב, שכן הן אמנם חברות טובות, אך מחירי מניותיהן גבוהים בראיית האנליסטים של חברת ההשקעות.

כן נכללות בגרועות ביותר גם שתי חברות ביטוח הגדולות בישראל (מגדל וכלל). לכאורה, אומצרים במיטב, קשה יותר להסביר את ירידותיהן, אך כלכלני מיטב סבורים כי הירדה נובעת מחשדנות השוק כלפי הרכישות האגרסיביות שהן ביצעו בתחום הפנסיה ואולי אין זה מקרה, הם אומרים, שהראל עלתה כמו השוק, כמי שלא היתה שותפה בהיקפים דומים לאלה בתחום הפנסיה.

עוד מצביעים במיטב על כך, שבקרב הקבוצה הטובה ביותר, ניתן למצוא, "ולא במקרה", שלוש חברות הקשורות לענף הכימיה, שמוצריהן נהנים מביקושים גדולים בעולם ורמת מחירים גבוהה: מדובר כמובן בכי"ל, בחברה לישראל (האמא של כי"ל) ובמכתישם אגן.

"הנה, כי כן", מסכמים כלכלני מיטב, "יש היגיון רב בהתנהגות שוק המניו7ת בת"א כאשר בוחנים אותו ברמה הפרטנית".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה