צפוי יום רדום בשוק המט"ח המקומי: האירו נחלש ב-0.7%
הדולר מתחזק הבוקר בשיעור קל של 0.12% וסובב סביב שער של 4.3741 שקל, לאחר שביום שישי נקבע שערו היציג בגובה 4.369 שקל. האירו, מנגד לו, נחלש הבוקר בשיעור חד יותר של 0.66%, סובב סביב 5.6229 שקל, לאחר שביום שישי החולף דווקא התחזק וב-0.275 ושערו היציג נקבע בגובה 5.6603 שקל.
מחדר העסקאות של הבנק הבינ"ל נמסר על שקט בשוק המט"ח המקומי. בבנק מפנים את תשומת הלב לכך שהשווקים באנגליה סגורים היום ומאחר שהבריטים הינם שחקני מפתח בשוק המקומי, לא צפויה התעוררות במהלך המסחר היום, כשכבר כעת נראה, כי אין התעניינות במטבע. להערכתם של כלכלני הבינ"ל, הדולר ימשיך להסחר השבוע בטווח שבין 4.36-4.38 שקל.
העולם בעיניים של פינוטק
אביעד קוטלר יודע לספר, כי הבוקר, הדולר במגמת התחזקות אל מול המטבעות המובילים בעולם. בשבוע שעבר היינו עדים לפרסומם של מספר מדדים כלכלים אשר הראו על ירידה, אולם, מדד ה-PCE, מדד ההוצאות הצריכה האישית, פורסם בעלייה.
עצם עלייתו של ה-PCE, מדד אשר בוחן מזווית שונה את מצבו האינפלציוני של המשק, מעידה על האפשרות שארה"ב תחל בהעלאות ריבית אגרסיביות יותר בחודשים הקרובים ע"מ לרסן את הלחצים הללו. כלכלנים מודאגים מהעובדה שהכנסות הצרכנים נמדדו כחצי מההוצאות בחודש במרץ, דבר שהוריד את שיעור חסכון לתחתית חדשה מאז אוקטובר 2001, סביב 0.4% מההכנסה הפנויה.
במידה וארה"ב אכן תעלה את שיעור הריבית ב-0.5% ולא 0.25%, התחזקותו של הדולר תוצדק. כלכלנים רבים בספק לגבי התרחיש הנ"ל בעקבות העובדה שצמיחתה של ארה"ב דוהה. בשבוע שעבר התברר כי צמיחתה של ארה"ב בנסיגה והתמ"ג נמדד בשיעור של 3.1% לרבעון הראשון של השנה. לכן, כלכלנים החלו לפרסם כתבות לגבי אפשרות של סטגפלציה, מצב שבו הכלכלה אינה צומחת אך יוצרת אינפלציה בשיעור גבוה יחסית, במשק האמריקני. סטגפלציה היא אחת התופעות אשר "מפחידות" כלכלנים יותר מכל אפשרות כלכלית אחרת והסיבה לכך נובעת מהעובדה שתרחיש זה הינו חדש יחסית ומעט ידוע בנוגע למציאת תרכיב חיסון עבורו. למרות כל הסערה הזו, חשוב לציין כי האינפלציה, מכל המדידות: PCE ,CPI, ו-PMI, נמצאת מתחת לרף העליון של הבנק המרכזי של ארה"ב אשר ממוקם ברמת 2%, דבר שבעצם פוסל אפשרות להעלאה אגרסיבית יותר. לכן, ללא אירוע מפתיע, אנו בספק אם הדולר יתחזק בימים הקרובים.
השבוע, צפוי לפרסום, כהרגלו ביום שישי הראשון מדי חודש, דו"ח התעסוקה של ארה"ב אשר מכיל את מדד המשרות החדשות החשוב והמשפיע ביותר. היום אחה"צ, צפוי לפרסום מדד ה-ISM ליצור, מדד שגם הוא עשוי להשפיע על השוק בעקבות העובדה שמדד זה הינו הראשון להתפרסם מסקטור היצור החודש.
האירו המשיך להחלש במהלך הלילה נוכח הפרש הריביות הצפוי לגדול השבוע בין ארה"ב והגוש האירופאי. למרות שמרבית הסקרים מראים כי הרפרנדום הצפוי בחוקה האירופאית בדרך לאישור, לא הצליח האירו לקבל ממידע זה חיזוק מספק בכדי לחזור לרמות ה-1.2900, וכעת נסחר אל מול הדולר סביב 1.2856. מרבית הסוחרים בשוק ממתינים לפרסום נתוני ה-PMI בגרמניה ובאירופה הצפויים בשעות 10:00 ו-11:00 זמן ישראל, בהתאמה. ה-PMI האירופאי צפוי להראות על 49.9, כאשר נתון שכזה, הנמוך מ-50, עלול לאותת לשוק על מצבה העגום של הכלכלה האירופאית, שכן זו תהיה הפעם השלישית ברציפות שהמדד מתפרסם מתחת ל-50. ה-PMI הגרמני צפוי להראות על 49.7.
לאור העובדה שהשוק האנגלי בחופש היום, צפוי מסחר מעט יותר דליל בשווקים, וחשוב לשים לב לממוצע הנע ל-200 יום באירו/דולר, הממוקם באיזור ה-1.2830, אשר אם יישבר כלפי מטה צפוי לגרור מגבלות הפסד רבות המצויות שם.
ובזירה היפנית, חזר היין להחלש הבוקר, לאחר שבסגירת המסחר בסוף השבוע זינק לרמות של 104.60. הסיבה העיקרית להתחזקותו של היין ביום שישי הייתה השמועה כי סין מתכננת לייסף את היואן בטווח הקצר ביותר, לאחר שבמהלך השנה האחרונה נשמעו ציפיות לדבר אולם לא הסתמן תאריך יעד ברור.
דבר נוסף אשר תרם למגמת התחזקותו של היין ביום שישי הייתה סטייה מקרית של היואן מרצועת הניוד שלו, אשר הוגדרה לאחר מכן כטעות, אולם גררה קניות נרחבות של היין. לאחר הבהרת הטעות חזר היין להיחלש עם פתיחת המסחר הבוקר, ואיבד עוד מומנטום נוכח האירועים בצפון קוריאה, אשר שיגרה בטעות טיל ניסוי לטריטוריה הימית של יפן. חשוב לציין כי מרבית הסוחרים בשוק עדיין בדעה שסין צפויה לבצע את ההערכה מחדש של היואן רק מאוחר יותר במחצית השניה של השנה, אולם ישנן עדיין דעות בשוק שבכל זאת מאמינים שסין תנצל את "יום העובד" השבוע בכדי להצהיר על שינויי מדיניות.
השפעת מהלך שכזה על היין תהיה חזקה ביותר, שכן התחזקות היואן צפויה לחזק מאוד את קשרי הייצוא של היפנים לסין. כעת נסחר היין אל מול הדולר סביב 105.30, ואל מול האירו נסחר היין סביב 135.38.