הפסיכולוגיה בשירות חברות חיפושי הנפט - 'אפקט החרטה'
חברות האנרגיה ש"מצאו" נפט ברחבי הארץ ניצלו בסך הכל את הפסיכולוגיה הבסיסית של המשקיעים לעשות רווח מהיר.
"אפקט הצפייה"
החשוב מכולם הוא "אפקט הצפייה" שעל פיו אנשים נוקטים בפעולות על פי הצפייה להשיג רווח (כספי או לא כספי). המעניין הוא שממצאים ממחקרים רבים הראו כי לעיתים אנשים נהנים יותר מהצפייה לתוצאה מאשר מהתוצאה עצמה.
לחילופין הם יודעים כי הסיכוי לזכות בתוצאה טובה הוא קטן ביותר אך נהנים מהמחשבה על האפשרות לזכות. השימוש הבולט ביותר באפקט הצפייה הוא בהגרלות מפעל הפיס בהן הסיכוי לזכות הוא נמוך ביותר אך עם זאת רבים מוכנים לרכוש כרטיס הגרלה רק עבור התחושה (הזמנית) שהם מיליונרים.
רבים מרוכשי מניות האנרגיה ידעו ויודעים כי הסיכוי למציאת נפט הוא קטן ביותר אך נהנים מהמחשבה שהם כבר מיליונרים. הקיצוניים שבהם ישבו מול בארות הנפט וחיכו שהנפט יפרוץ החוצה. בתת המודע שלהם הם ידעו כי הסיכוי נמוך ביותר אך נהנו מהדרך ומהצפייה.
פרשנים רבים אמרו כי רכישת מניות האנרגיה היא כמו השקעה בלוטו, וכמו השקעה בלוטו גם כאן לפסיכולוגיה תפקיד חשוב.
"ההסתברות הסובייקטיבית"
האפקט הנוסף הוא "ההסתברות הסובייקטיבית". קחו למשל את הסיכוי לזכיה במפעל הפיס. שהוא אחד לכמה מיליונים. מי שרוכש את כרטיס ההגרלה מתרגם את ההסתברות להסתברות סובייקטיבית גדולה יותר בגלל האופטימיות והמחשבה שיזכה.
הרשות דרשה כי הדו"חות יפרטו בצורה ברורה סיכויים והסתברויות למציאת נפט. אך במקרה הזה לא בטוח שזה רלוונטי כי אנו יודעים כי במצבים מסוימים אנו נוטים לתת להסתברויות אובייקטיבית משקל סובייקטיבי.
נניח כי חברה תגיד שההסתברות למציאת נפט היא 20%. המשקיעים שמלאים בצפייה ובאופטימיות יפרשו הסתברות זו בתת מודע כ 50% סיכוי ויראו בדו"ח כזה דו"ח אופטימי. הם כמובן מתעלמים מ 80% סיכוי לא למצא נפט.
"אפקט החרטה"
משקיעים בשוק ההון מונעים גם מ"אפקט החרטה" שעל פיו אנו מונעים מחרטה עתידית ממנה אנו עלולים לסבול. הכוונה היא שאנו עושים פעולות היום על מנת למנוע חרטה עתידית. קחו למשל אדם שעושה מנוי למפעל הפיס עם מספרים קבועים ומפחד לבטל את המינוי מהחשש שהמספרים שלו יזכו והחרטה תהיה גדולה.
המשקיע הממוצע במניות האנרגיה יודע כי הרווח הפוטנציאלי יכול להיות גבוה מאד (וכפי שצוין קודם מתעלם מהסיכוי). החשש אצל אותו משקיע שאם לא יבצע את ההשקעה ואכן יגלו נפט, החרטה שממנה יסבול תהיה בלתי אפשרית עבורו.
לסיכום, יהיה נפט או לא יהיה נפט זו שאלה שקשה לענות עליה, מה שבטוח שהפסיכולוגיה תהיה כאן תמיד.
ד"ר טל שביט, מומחה למימון ופסיכולוגיה של משקיעים,ראש המחלקה למימון, בית הספר למנהל עסקים, המסלול האקדמי המכללה למינהל. *** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.