יוצאים כנגד חברות הגז: "על המדינה לבטל הטבות המס, להעלות את התמלוגים ולקבל נתח גדול יותר"

מישהו מנסה להדוף את טיעוני חברות הגז והנפט. "לא מדובר במיסוי רטרואקטיבי - הצעת חוק הוגשה כבר ב-2002"
לירוי פרי |

בעוד חברות חיפושי הגז והנפט מנסות לצלוח את וועדת ששינסקי בשלום , יש מי שעומד מנגד ומנסה לשבש את אישור דרישותיהן. לאחרונה התאגד "פורום פעולה אזרחית", הכולל ביו היתר אנשי אקדמיה, שסבור כי המדינה חייבת לקחת נתח משמעותי יותר מהכנסות הפקת הגז והנפט.

"שיעור ההכנסה של המדינה נמוך מאד ביחס למקובל בעולם ומגיע לחצי ואף לשליש מהנהוג במדינות אחרות. לתאגידים העוסקים בהפקת גז ונפט יש רווח עודף בהיקף ניכר", כך כתבו חברי הפורום במכתב שהוגש לוודעת ששינסקי.

באשר לטיעון הנפוץ בדבר סיכויי ההצלחה המזעריים של חיפושי הגז, חברי הפורום סבורים כי "סיכויי ההצלחה בקידוחי גז ונפט גבוהים יחסית, והסיכון לאי-מציאת גז או נפט נמוך בהרבה מבעבר. יתרה מכך, בהשוואה לסקטורים עסקיים אחרים מסתבר שרמת הסיכון שלוקחות חברות הגז אינה יוצאת דופן, כי אם להיפך."

מיסוי רטרואקטיבי

חברי הפורום פוסלים את מירב הטיעונים שהוגשו לוועדת ששינסקי על ידי מומחים מטעם נובל אנרג'י וקבוצת דלק, בדבר הגדלה רטרואקטיבית של התמלוגים. הטיעון המרכזי של חברות החיפושים הינו כי תמלוגים אסור לשנות להבדיל ממסים. להערכתן השימוש במערכת המס באמצעות הטלת מסים מגזריים על ספקיות הגז לשם הגדלת דמי התמלוגים - הוא פסול.

על פי המסמך שהגישו חברי פורום פעולה אזרחית נראה כי לא מדובר בהגדלת שיעור רטרואקטיבי של התמלוגים, שכן הצעת חוק בנושא הוגשה כבר ב-2002.

"ממשלת ישראל כבר החליטה בהחלטה מס 2377 מיום 30.07.2002 לתקן את חוק הנפט התשי"ב 1952. בין היתר הוחלט כי יש לקבוע היטל או מס נוסף בשיעור שבין60%-10% על הרווחים ממכירת נפט או גז טבעי, שיוטל על מפיקי נפט או גז טבעי וכן לבטל את ההקלות במסים לחברות האנרגיה."

הם מסבירים כי "החלטה זו שהובאה לחקיקה במסגרת חוק ההסדרים לא יושמה אז עקב לובי חזק של חברות האנרגיה. עם זאת, ההחלטה לא בוטלה ולא ירדה מסדר היום. גם תאגידי הגז מודעים ומכירים בכך כפי שמופיע בדוחות ובתשקיפים שלהם."

כך נהוג בעולם

"רוב מדינות הנפט בעולם המערבי הנאור נקטו ונוקטות בגישה לשינוי החוק לשם הגדלת חלקה של המדינה בהכנסות הגז", כך נכתב במסמך שהגיש הפורום לוועדה.

לדוגמא, "בריטניה ונורבגיה עשו מהלך דומה לאחר גלוי הגז והנפט בים הצפוני, ברזיל עושה זאת כיום נוכח תגלית הנפט הענקית מול חופיה, קנדה ביטלה בסוף 2006 את הפטור ממס שהיה על תאגידים מסויימים והחילה עליהם חבות מס מירבית של 31.5% ואלסקה הגדילה לאחרונה את החלק שלה בהכנסות ושינתה את תנאי החוזים כך שתקבל נתח גדול יותר בהכנסות."

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה