איתות שלילי לסקטור הגז? המחיר בארה"ב צנח ב-23% בחודש הגרוע מזה שנתיים

חלק הארי מהגז הטבעי אחריו מחפשות השותפויות הישראליות ביתר שאת צפוי להיות מיוצא לחו"ל. אך אם הצניחה במחירי הגז הטבעי בחודש האחרון תימשך בטווח הארוך כל תמחור הסקטור עלול להשתנות
אריאל אטיאס |

בזמן שבישראל סקטור הגז ממשיך לתפוס תאוצה והמשקיעים בוחרים להגדיל החזקות בשותפויות הקשורות לתחום בכלל ולמבנה 'לווייתן', בו טמון פוטנציאל גדול למציאת מאגר גז ענקי, בארה"ב דווקא רשם סקטור הגז חודש חלש בצל צניחה בחוזים העתידיים על מחירי הגז.

רגע לפני שהם נכנסים לחודש ספטמבר, המוכר היסטורית כאחד החודשים החלשים בשנה בארה"ב, רשמו באוגוסט החוזים העתידיים על הגז הטבעי צניחה חדש בשיעור של 23% - החודש הגרוע מזה יותר משנתיים - לאחר שהמשקיעים מכרו את החוזים בצפייה לזינוק בתפוקת הגז וירידה בביקושים.

מחירי הגז הטבעי ירדו חדות בצל תחזיות לעלייה בתפוקה מצד קבוצות מחקר פרטיות, זאת למרות שנתונים שפורסמו רק אתמול ע"י הממשל האמריקני סתרו תחזיות אלו והצביעו על ירידה בתפוקה. הסתירה בנתונים שלחה את שוקי הגז לסערה נוספת והחוזה על הגז לאוקטובר נסחר ברמה של 3.82 דולר למיליון יחידות תרמיות בריטיות (MBTU).

רק לצורך הדוגמא רוב החוזים על אספקת גז מ'תמר' נסגרו במחיר המשקף 5-6 דולר ל-MBTU. עם זאת חשוב לציין שבמקרה של תמר מדובר בגז שרובו צפוי להיות משווק בשוק הישראלי ולכן אינו מושפע מאוד ממחירי הגז בעולם. מנגד ובהנחה שהגז מתמר צפוי לספק את צרכי מדינת ישראל ל-30 השנים הקרובות, גז הצפוי להיות מופק ממאגרים נוספים במידה ויתגלו בשטחי המדינה, כגון 'לווייתן' שם צפוי להתחיל באוקטובר קידוח אקספלורציה, צפוי להיות משווק בחו"ל.

גז טבעי בשונה מהנפט הינו משחק מקומי, זאת מאחר שלא ניתן לשנע אותו בקלות בה מעבירים נפט (בשימוש בחביות). במידה ומעוניינים למכור גז טבעי לייצוא מעבר לים, ולא באמצעות היבשה, בדרך כלל נאלצים להמיר את הגז לגז טבעי נוזלי (LNG), מה שמייקר את העלויות ומביא לכך שהעסקאות הנחתמות הינן לטווח זמן רחוק.

לאחרונה נודע כי בשיחות שהתקיימו בין ישראל ליוון הציע ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להקים צינור להולכת גז טבעי בין המדינות זאת על מנת שישראל תקבל גישה לייצוא גז טבעי לאירופה ותימנע מעלויות הגבוהות הנובעות משימוש ב-LNG.

למרות זאת, לא ניתן לומר שמחירי הגז בעולם מנותקים לחלוטין ולכן, אפשר להניח ששהייה אורכה של המחירים ברמות נמוכות יחסית, דבר שחלק מהאנליסטים מעריכים שיקרה בשנה הקרובה, אינה דבר מעודד גם לעסקאות ארוכות טווח. כשמסתכלים על התקופה הקרובה בארה"ב, שם צנחו החוזים העתידיים על מחירי גז הטבעי, מבחינה עונתית, המחירים נוטים לרדת באביב ובסתיו בעוד הביקוש לחימום ולקירור בשימוש במזגנים יורד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה