מועד תשלום מקדמה ומועד תרגום התמורה במכירת מניות
במכירת מניות - מה יהיה מועד תשלום המקדמה - האם מועד כריתת החוזה או מועד התשלום? לפי איזה שער יש לתרגם את התמורה - השער במועד כריתת החוזה או השער שבמועד התשלום?
שאלה: ------------------ 1. במכירת מניות - מה יהיה מועד תשלום המקדמה - האם מועד כריתת החוזה או מועד התשלום? 2. לפי איזה שער יש לתרגם את התמורה - השער במועד כריתת החוזה או השער שבמועד התשלום?
תשובה: -----------------
הדיון בשאלה זו נעשה בהנחה כי אין מדובר בפעילות השקעה במניות העולה כדי עסק, אלא במניות שנרכשו לצורכי השקעה, וכן שאין מדובר במניות של איגוד מקרקעין אשר כללי הדיווח לגבי פעולה בהן הם מכוח חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963. מכירת מניות מהווה אירוע מס הוני וממוסה על פי הוראות חלק ה' לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה"). "מכירה" מוגדרת בסעיף 88 לפקודה כך: "לרבות חליפין, ויתור, הסבה, העברה, הענקה, מתנה, פדיון, וכן כל פעולה או אירוע אחרים שבעקבותם יצא נכס בדרך כל שהיא מרשותו של אדם, והכל בין במישרין ובין בעקיפין, אך למעט הורשה;" [ההדגשה אינה במקור - ג"ח] כלומר, אירוע המס במכירתו של נכס הוני הוא במועד שבו יצא הנכס מרשותו של אדם. מועד זה הוא מועד ביצוע הפעולה החוזית (ולא הפעולה הקניינית של רישום הבעלות בנכס), שבעקבותיה יצא הנכס מרשותו של אדם, כלומר מועד כריתת ההסכם. למועד התשלום אין משמעות בקשר עם מועד קביעת אירוע המס. משכך, מועד תשלום המקדמה ייקבע על פי מועד כריתת ההסכם(1) ולא על פי מועד התשלום. לפי הוראות סעיף 91(ד)(1) לפקודה, יש לדווח על המכירה בתוך 30 ימים ממועד מכירת הנכס (בענייננו - המניות), ובמסגרת הדיווח יש לפרט את חישוב רווח/הפסד ההון וחישוב המס המגיע בגינו ולשלם את המקדמה. [האמור לעיל אינו חל על מכירתם של ניירות ערך הרשומים למסחר בבורסה (ולעניין זה - "בורסה", בין בארץ ובין בחו"ל - סעיף 1 לפקודה), אם במועד המכירה נוכה מס מרווח ההון. אם לא נוכה מס במקור אזי הדיווח יהיה חצי שנתי; ראו לעניין זה סעיף 91(ד)(2ג)(א) ו-(ב) לפקודה.] לעניין תרגום תמורה שאינה במטבע ישראלי, מכוח סעיף 240א לפקודה נקבעו כללי מס הכנסה (המרה לשקלים חדשים של סכומים שמקורם מחוץ לישראל), התשס"ד-2003 (להלן: "הכללים")(2). כללים אלו מסדירים את נושא תרגום סכומים הנקובים במטבע זר לשקלים חדשים. כלל 7 לכללים, שכותרתו רווח הון, קובע: "7. לענין חישוב רווח ההון והפחת יחולו הוראות אלה: (1) מחירו המקורי של נכס, יתורגם לשקלים חדשים לפי שערו היציג של המטבע ביום הרכישה או במועד התשלום, לפי המוקדם; (2) תמורה תתורגם לשקלים חדשים, לפי שערו היציג של המטבע ביום המכירה של הנכס או ביום קבלת התשלום, לפי המוקדם." לענייננו רלוונטי סעיף קטן (2), הקובע כי מועד התרגום ייעשה על פי המוקדם מבין יום המכירה, הוא יום כריתת ההסכם כפי שהסברנו לעיל, או יום קבלת התשלום (למשל: אם התקבלו מקדמות על חשבון לפני כריתת ההסכם). הערות המשיב: (1) להרחבה בנושא - מהו מועד כריתתו של הסכם - ראו: ג' שלו, דיני חוזים - החלק הכללי, הוצאת לאור בע"מ, תשס"ה-2005 (2) ראו לעניין זה גם חוזר מס הכנסה 9/2004 תכנון ומדיניות/היחידה למיסוי בינלאומי, הנדון: הרפורמה במס הכנסה - כללי המרה לשקלים חדשים
המשיב - ממחלקת המסים במשרד צלרמאיר פילוסוף ושות', עורכי דין
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן
