הצרות של אירופה: המשבר האסימטרי באיחוד המוניטארי

טל שביט מהמכללה למנהל בוחן את אפשרותה של אירופה להתגבר על המשבר באמצעות מטבע אופטימלי
טל שביט |

אחד התנאים להצלחתו של איחוד מוניטארי בין מדינות הוא היותו אזור מטבע אופטימאלי. הצורך באזור מטבע אופטימאלי נובע מחוסר היכולת להתמודד עם משברים אסימטריים. משבר אסימטרי הוא משבר שפוגע במדינה אחת או בקבוצת מדינות בתוך האיחוד המוניטארי בעוד שמדינות אחרות אינן נפגעות. במקרה זה לא ניתן להשתמש בכלים מוניטאריים כמו הפחתת ריבית מכיוון שהשפעתם של הכלים המוניטאריים היא על כל החברות באיחוד ולא רק על המדינות שנפגעו.

חשוב להזכיר שבאיחוד מוניטארי יש מערכת מרכזית אחת המנהלת את המדיניות המוניטארית של האיחוד כולו (בנק מרכזי). למעשה אחד החסרונות של כניסה לאיחוד כזה הוא אבדן העצמאות המוניטארית.

במידה והאיחוד הוא אזור מטבע אופטימאלי הוא יוכל להתמודד עם משברים אסימטריים בצורה טובה ומהירה יותר. השאלה היא האם האיחוד המוניטארי של אירופה הוא אזור מטבע אופטימאלי שיצליח להתמודד עם משבר אסימטרי? על מנת לענות על השאלה הזו נדרש לבדוק מה הם התנאים שבמידה ויתקיימו יהיה האיחוד אזור מטבע אופטימאלי. בנוסף ניתן להשוות את המצב באירופה למצב בארה"ב שגם היא איחוד מוניטארי בין מדינות.

חלק מהתנאים לקיומו של אזור מטבע אופטימאלי הם:

(א) מעבר קל של עובדים ממדינה למדינה שיסייע לעובדים ממדינה שנפגעה לעבור למדינה שלא נפגעה. במקרה זה באיחוד המוניטארי של אירופה ישנו מעבר של עובדים גם מבחינת החוק וגם בפועל. בהשוואה לאיחוד המוניטארי של ארה"ב עדיין באירופה התנאי הזה אינו מושלם בגלל מחסומי שפה ותרבות. (ב) סיוע הדדי בין מדינות החברות באיחוד. במקרה זה בארה"ב קיים סיוע הדדי באמצעות הממשל הפדראלי. לעומת זאת, באירופה הסיוע ההדדי אינו מושלם ואנו שומעים גמגום של מנהיגי אירופה בכל הקשור לסיוע ליוון.

(ג) אחריות פיסקאלית. תנאי חשוב מאד ליכולתו של איחוד להתמודד עם משברים היא האחריות הפיסקאלית. במקרה זה באירופה קיים מנגנון שצריך לדאוג לכך שמדינות לא יחרגו מתקציבים. מנגנון זה מבוסס על אמנת מאסטריכט ואמנת היציבות שנחתמו בתחילת תהליך האיחוד. בשלב זה לא ברור מה המחיר שיוון תצטרך לשלם על חוסר האחריות הפיסקאלית שלה.

(ד) זהות מבנית בכל המדינות החברות באיחוד. הזהות המבנית צריכה לבוא לידי ביטוי במערכת מיסוי זהה, תשלומי העברה זהים ואפילו אותם תקנים. המשבר ביוון הוכיח כי מערכת תשלומי העברה שונה מאד בין המדינות (גיל הפנסיה למשל) מה שעלול לגרום למשברים אסימטריים. מדינות שבהם אחוז גבוה יותר מהאוכלוסייה תלוי בתשלומי העברה עלולות להיפגע קשות יותר בזמן משבר.

בתקופה זו מתמודד האיחוד המוניטארי של אירופה עם משבר אסימטרי למרות שהוא אינו אזור מטבע אופטימאלי. זה אולי המבחן החשוב ביותר של האיחוד מאז הקמתו. חשוב מאד שיוון כן תשלם מחיר גבוה על התנהלותה על מנת לאותת לחברות אחרות כי להתנהלות כלכלית לא אחראית יש מחיר גבוה ובכך למנוע את ה"סיכון המוסרי". אנו צריכים לקוות כי האיחוד אכן יצליח לעבור את המשבר הנוכחי כי במידה ויתפרק גם בישראל נשלם מחיר גבוה.

ד"ר טל שביט הוא ראש המחלקה למימון, בבית הספר למנהל עסקים, המסלול האקדמי המכללה למינהל

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה