הדולר לאן? אנליסטים: הורדת ריבית תשפיע לטווח קצר
שערו היציג של השקל סגר את השבוע בעליה של 0.15% לרמה של 4.070 שקל. לאחר מפגן כח בפתיחת השבוע בו נגע השקל ברמה של 4.0305 כנגד הדולר שיא של שש שנים וחצי חזר השקל להחלש לקראת סוף השבוע. התחזקותו השקל בתחילת השבוע נבעה בעיקר מהחלשותו של הדולר בזירה הגלובלית, בה רשם השטר הירוק שיאי חולשה של שנים בין היתר כנגד הסטרלינג והאירו. היום יופנו המבטים לזירה המקומית בה יכריז הנגיד סטנלי פישר על החלטת הריבית לחודש מאי.
פינוטק: השפעת הורדות הריבית לטווח הארוך - מינורית
הקושי בהשגת יעד האינפלציה כתוצאה מחוזקו של השקל והלחץ של היצואנים להורדת הריבית בכדי להחלישו הביאו את מרבית האנליסטים להעריך כי הריבית תרד בכרבע עד חצי אחוז. הצפיה להורדת ריבית ביחד עם שבירת שיאים חדשים במדד הדאו ג'ונס הפכו את מגמתו של הדולר כנגד השקל אשר ניחלש בסיכום השבועי בכ 0.22%. השפעתה של ריבית בנק ישראל על כוחו של השקל מוטלת בערבון מוגבל שכן ,משקיעים זרים הבאים לבחון השקעתם בארץ אינם כה רגישים לגובה הריבית ,לכך יש לצרף את חולשתו של הדולר בעולם אשר צפויה להמשך וללא ספק באה לידי ביטוי גם אל מול השקל . מכאן שגם אם יבוצע צעד מוניטארי דראסטי השפעתו בתווך הארוך עשוייה להיות מינורית. התבטאויותיו של פישר בעת האחרונה כי אין בכוונת בנק ישראל להתערב בשע"ח והחשש שהביע מפני התחממות יתר של הכלכלה ויצירתה של בועה פיננסית מותירים פתח להפתעה ולהישארות הריבית על קנה.
פורקסיה: תמיכה ברמה של 4.03 שקל
בפורקסיה רואים באפקט הריבית כאפקט בולם, ולא כאפקט מונע. לדבריהם, הרחבה מוניטרית היא חרב פיפיות לשוק לנוכח זריקת מרץ לשוק המניות, ולהתבצרות באפיק המנייתי.לחברות בעלות התחייבויות דולריות הם מדגישים את הכדאיות בהגנות סביב סביבת 4.00 שקלים, ויש להערך דרך אופציות אקזוטיות. מההיבט הטכני סביבת 4.03 מהווה סביבת תמיכה, שפריצתה תאותת על מהלך ייסוף נוסף לעבר 4.00 שקלים. שם נמצאות פקודות סטופ-לוס רבות.
פועלים: מגמת התיסוף קרובה למיצוי
בבנק הפועלים מעריכים כי בטווח הקצר צפויה תנודתיות במסחר בשקל, בשל השפעתם של גורמים מנוגדים. מחד, נמשכת מגמת ההיחלשות של הדולר בעולם, מאידך, החלטת הריבית של בנק ישראל היום, והלחץ על הנגיד להוריד שוב את הריבית הולך וגובר. זאת, לאחר שבשבוע שעבר ציין הנגיד, כי אין בכוונתו להתערב ישירות במסחר בשקל, על ידי רכישת דולרים, במטרה לעצור את התיסוף. ממועד ההחלטה הקודמת של בנק ישראל, בסוף חודש מרץ, להותיר את הריבית השקלית ללא שינוי, השקל התחזק כשלושה אחוז מול הדולר. בטווח הבינוני/ארוך אומרי כלכלני הבנק, כי בנק ישראל ימשיך לעקוב אחר שער השקל ויפעל למנוע את המשך התחזקותו ע"י הורדת ריבית נוספת במידת הצורך. למרות זאת ההערכות הן כי השפעת הריבית מוגבלת, שכן הדולר בעולם צפוי להיסחר סביב רמתו הנמוכה הנוכחית ולא צפוי לחץ כלפי מעלה גם על שער הדולר מול השקל. ההערכות הן, כי השקל צפוי להמשיך ולקבל תמיכה מזרם ההשקעות הזרות לישראל, על רקע הציפיות כי כלכלת ישראל תמשיך להפגין ביצועים טובים. יחד עם זאת נראה, כי מגמת התיסוף קרובה למיצוי, על רקע הרמות הנמוכות בהן נסחר הדולר כיום, ויתכן אף שבהמשך השנה נראה מגמה של פיחות, אך בשיעור מתון בלבד.
בתוך כך, ביחידת המחקר של בנק הפועלים בדקו האם העוצמה של השקל היא בשורה חיובית או שלילית לחברות הציבוריות, והמסקנה שעלתה, כי ההשפעה מעורבת ואינה חד משמעית. לדבריהם, הענפים שיושפעו לחיוב מהחלשות הדולר הם ענף התקשורת, המזון, ורשתות השווק. השפעה שלילית צפויה על ענפי הטכנולוגיה, הכימיה והפרמצבטיקה. בענף הנדל"ן ועל הבנקים המסחריים צפויה השפעה מעורבת, ואילו ההשפעה על חברות האחזקה והביטוח צפויה להיות זניחה.
לאומי: הורדת ריבית תחליש את השקל באופן זמני בלבד
בטווח הקצר, צופים כלכלני בנק לאומי, כי ללא התפתחויות מהותיות במישור הביטחוני והגיאופוליטי ימשיך הדולר להיסחר מול השקל בהתאם למגמות המסחר בעולם. הורדת הריבית הצפויה בתחילת השבוע הבא עשויה להחליש את השקל מול הדולר ומול שאר המטבעות, לפחות באופן נקודתי.
בטווח הבינוני והארוך, הרי שהמשך הגירעון במאזן התשלומים של ארה"ב וגיוון יתרות המטבע של הבנקים המרכזיים המובילים עלול לתמוך בהחלשותו של הדולר מול המטבעות המובילים בעולם כמו גם מול השקל. בישראל, חוסנו היחסי של המשק המקומי, המשך הצמיחה וזרם ההשקעות הזרות בארץ צפוי גם הוא לתמוך בשקל.
בנק איגוד
בבנק איגוד מעריכים, כי בטווח הזמן הקרוב הדולר צפוי להמשיך להיסחר ברמת המחירים הנוכחית, עד לרמה של 4.14 שקל לדולר. טכנית אומרים הכלכלנים, טווח המסחר הצפוי לשבוע הקרוב הינו 4.0 שקלים. תמיכה קרובה שוכנת ב 4.0 שקל לדולר, ורמת התנגדות ב- 4.22 שקל. כרגע אומרים בבנק, נראה כי הדולר לא ישבור את רמת התמיכה של 4 שקל לדולר בין היתר לנוכח הצפי להורדת הריבית היום בערב.