ניתוח טכני: מצב השוק - רחוק מלהיות מזהיר

השוק נעדר עוצמה ממשית ועלול להיות תנודתי ומתעתע
אייל גורביץ |

יש לעשות הבחנה ברורה בין התנהלות השוק בטווח הבינוני והארוך, שם הדינמיקה משביעת רצון ועומדת במרבית הקריטריונים הטכניים. המגמה הראשית עודנה בעלייה וכמוה גם המגמה המשנית. מתוך כך אפשר להבין שכל ירידה, גדולה כקטנה, תתברר כירידה לצורך עלייה. אלא שאי אפשר לפטור את המשקיע בניתוח הטווחים הארוכים והבינוניים החשובים באמת. בסופו של דבר, אנו חיים את היום יום ובלי הסנפה תלת יומית של מצב שוק המניות, יהיה לנו קשה להמשיך ולקיים חיים שגרתיים, מלאי אדרנלין וטלטלות בין תקווה ליאוש.

מהלך השבוע האחרון היה מעניין. בתחילתו, כפי שהערכתי, צלל מדד המעו"ף אל מתחת לרמת השפל 924 הנקודות. לאחר מכן נבלם בתמיכה המצויה ברמת 917 והחל לזנק מעלה, אך כשל בשבירתה של רמת 950 הנקודות. מי שמביט אך ורק על השינויים בשערי הסגירה התרשם עמוקות מזינוק יומי של יותר מ-1.5%. אך לכל גל העליות החל מרמת 917 הנקודות, לא התלוו מחזורי מסחר גבוהים. הללו נותרו קטנים.

את טבע סיקרתי לאחרונה באמצע דצמבר. אחרי לא מעט סקירות פסימיות שהוכיחו את עצמן, הערכתי שרמת 130 שקלים למניה משמשת כרמת תמיכה משמעותית וכי קיים סיכוי גבוה להתאוששות. רמת 130 שקלים לא נשברה עד כה והסימנים רק הולכים ומתחזקים. אני מניח שנראה את טבע מנסה לעלות בתקופה הקרובה כאשר יש לשים לב למחזורי המסחר. אנחנו נעקוב אחריה ונדווח.

הנחת העבודה

מדד המעו"ף נטול אנרגיה וחיוניות בטווח הקצר. הדבר היחידי שעומד לזכותו בטווח זמן זה הוא המגמות הארוכות יותר שדוחפות אותו מעלה. לשבוע הנוכחי גורסת הנחת העבודה שמדד המעו"ף כלוא בין 950 – 917 הנקודות. שבירה של אחת מהרמות הללו, (רצוי תוך מחזור גבוה) תיקבע את הכיוון לטווח של הימים הקרובים.

מדדי המומנטום

מגמת עלייה אינה רק עניין של מדד עולה מיום ליום אלא שורה נוספת של קריטריונים שמטרתם לשמש כרשת ביטחון ולדווח למשקיע על רמת הסיכון הקיימת. כלומר, בחינתה של מספר קריטריונים בו זמנית, תוכל לספר למשקיע לאן בדיוק הוא נכנס ואיך בדיוק יצא מההרפתקה. הרעיון אינו רק האם השוק יעלה או ירד אלא באיזו רמת סיכון. וכאן נכנסים לתמונה מדדי המומנטום :

אם נביט על שני מדדי עוצמה כגון "מדד העוצמה היחסית" ו"מדד החפיפה סטייה", נוכל לראות כיצד הם מאותתים בעקביות, גם לפני וגם אחרי ניסיון העליות של השבוע שחלף על ירידה בעוצמת השוק. למעשה, מדווחים על מצב בו מגמת העלייה אינה מצויה עוד בשלבים בהם היא מאיצה וצוברת עוצמה אלא בשלבים בהם היא מאיטה לקראת עצירה. גם בחינה של מדד נוסף הקרוי "מדד התנועה הכיוונית", מעידה על ירידה במידת המגמתיות של השוק.

כלומר, השוק, לפחות בטווח הקצר, מציע למשקיעים רמת סיכון גבוהה מזו הרצויה.

רמות תמיכה והתנגדות

1. רמת התנגדות ראשונה ברמת 950 הנקודות. שבירתה מעלה תוך מחזור מסחר גבוה תסמן את הכיוון לטווח הקרוב.

2. רמת תמיכה ראשונה ואינדיקטיבית ברמת 917 הנקודות. שבירתה מטה, תעלה הסבירות להמשך ההתדרדרות. מתחת לרמה זו קיימת תמיכה ברמת 880 הנקודות לערך.

סיכום

התנהלות השוק בטווח הקרוב אינה משביעת רצון. הוא מתנשם בכבדות ודומה שהאוויר בפסגות אליו הגיע לאחרונה דליל. הדבר מעיד שיהיה למשקיע קשה יותר לבצע עסקאות רווחיות וכי יזדקק בתקופה הקרובה מעט יותר לעזרתה של אלילת המזל.

מאת: אייל גורביץ'

* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.

* הערה : כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה