מחקר: רק 0.3% מכותרות העיתונים עוסקות בעוני

פרסום דעות של בעלי אג'נדה לא ממסדית כמעט ולא קיים. היקף הכתבות שווה לפרסום ב-48 מיליון שקל
שי פאוזנר |

מחקר מיוחד שנערך עבור פורום קיסריה, אשר יעסוק השנה בצעדים לצמוצום העוני, מגלה כי סיקור העוני בישראל בארבעת העיתונים היומיים הגדולים מהווה רק כ-0.3% מכלל הסיקור. המחקר שנערך על ידי פרופ' גדי וולפספלד מהאוניברסיטה העברית וחברת יפעת, בדק את סיקור העוני בארבעת העיתונים היומיים: מעריב, ידיעות אחרונות, הארץ וגלובס, במשך שנה מחודש אפריל בשנת 2005 ועד סוף חודש מארס 2006.

מתוך 1,226 כתבות המסקרות את העוני, נערך מדגם מייצג של 501 כתבות. פרופ' וולפספלד אומר כי ניתוח המדיה מראה כי "מדורי הכלכלה של ארבעת העיתונים הינם מועדונים אקסקלוסיביים של השיח הממסדי בנושא העוני.

המדורים כמעט ואינם "מתירים כניסה" לקוראי תיגר העשויים להביא זווית אחרת לדיון". נתון מעניין נוסף הוא מיעוט הסיקור בתחום העוני לו זוכה משרד הרווחה וההסתדרות כ-1% בלבד.

על פי הנתונים:

היקף הכתבות העוסקות בעוני שפורסמו שווה לרכישת מודעות בסך של 48.4 מיליון שקל. לסיקור המרבי בנושא העוני זוכה הממסד: גורמי ממשלה 19%, משרד האוצר 18%, הביטוח הלאומי, ארגונים חברתיים וסיפורים אישיים זוכים ל-12%, מפלגות 11%, נתוני עוני 9%, התבטאות אישי ציבור וכלכלה 3%, בג"ץ 2% וסיקור שולי של ההסתדרות ומשרד הרווחה של כ-1%.

על-פי אומדן, מכלל כל הנושאים הזוכים לסיקור, רק 0.3% עוסק בעוני וזאת בהשוואה לסיקור הבנקים, אשר בחישוב של ערך כספי זוכים להיקף סיקור של כפי שישה.

מדורי הכלכלה של ארבעת העיתונים הינם מועדונים אקסקלוסיביים של השיח הממסדי בנושא העוני. ברור מהניתוח שקבוצות שאינן שייכות לאליטה הפוליטית החברתית לא רצויות במועדון זה.

ניתוח התפלגות סיקור העוני על-פי העיתונים השונים מראה, כי מכלל כל הפרסומים בכל העיתונים שנבדקו (בכתבות), 40% מסך הכמות התפרסמה בהארץ, 33% בידיעות אחרונות, 20% במעריב ו-18% בגלובס.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה