BDI: ל-76% מהרשויות גירעון ממוצע של 200 ש' לתושב

כך לפי סקר BDI; חולון היא העיר בעלת החוסן הפיננסי הטוב ביותר, עכו - המסוכנת ביותר; ב-2005 חל גידול ניכר של כ-14% בשיעור גביית הארנונה
אסף מליחי |

קבוצת BDI, זו השנה השנייה, מפרסמת את דירוג היציבות והחוסן הפיננסי של כ-237 ערים ומועצות מקומיות בישראל המהוות למעלה מ-95% מהאוכלוסייה. על-כן מהווה אינדיקציה מהימנה לאיכויות הניהול של הרשויות המקומיות בישראל. הדירוג מבוסס על שבעה מדדים: היחס השוטף, התחייבויות ביחס להכנסות, עודף (גירעון) ביחס להכנסות, שירותי חוב, עומס מלוות יחסי,הכנסה עצמית ביחס להכנסות, ומדד היעילות (המורכב גם הוא ממספר פרמטרים: מספר תושבים ביחס למספר העובדים ברשות, סך התקציב לתושב, רמת השירות הכוללת ביחס למספר התושבים, עודף/גירעון לתושב ויחס הגבייה).

דירוג העיריות היציבות על פי כלכלני BDI, חולון היא העיר היציבה ובעלת החוסן הפיננסי הטוב ביותר, זו השנה השנייה ברציפות. אחריה מדורגות הערים: ר"ג, ראשל"צ, אשדוד, ואשקלון. פתח-תקווה וגבעתיים, אשר חתמו את רשימת הערים היציבות והטובות בשנה שעברה, אינן מופיעות השנה ברשימה. במקומן מודיעין ונתניה מדורגות בעשירייה הפותחת, לאחר שרשמו שיפור מרשים ביציבותן הפיננסית בשנה החולפת. בתחתית הרשימה ניצבות העיריות: עכו, באר-שבע, קריית-אתא, אילת וחדרה.

דירוג הרשויות המקומיות היציבות

לפי דירוג BDI, גם השנה מדורגת המועצה המקומית של כפר שמריהו במקום הראשון ברשימת הרשויות היציבות. סביון ורמת-הנגב המדורגות אחריה, שמרו אף הן על מקומן מהשנה שעברה.

מדד היעילות

במסגרת מדד היציבות של העיריות והרשויות המקומיות נבחנה גם יעילותן מבחינת יכולתן לספק רמה גבוהה של שירותים במינימום משאבים. בכדי לבחון את היעילות, בחנו כלכלני BDI מספר פרמטרים כגון: מספר תושבים ביחס למספר העובדים ברשות, סך התקציב לתושב, רמת השירות ביחס למספר התושבים, עודף/גירעון לתושב, ויחס הגבייה. על פי מדד זה, העיר אילת, שניצבת ברשימת הערים הפחות יציבות פיננסית, נמצאה כעיר היעילה ביותר. קריית-אתא היא העיר הכי לא יעילה וממוקמת בתחתית הרשימה.

בחמשישיה הראשונה של הערים היעילות ניתן לראות גם את רעננה במקום השני ואחריה סוגרות את החמשייה: הרצליה, חולון, ות"א.

רוב העיריות והרשויות בישראל נמצאות בגירעון

רובן המכריע של העיריות והרשויות המקומיות בישראל עדיין נמצאות בגירעון, למרות הטבה שנרשמה מהשנה שעברה. בשנה החולפת, לכ-76% מהעיריות והרשויות המקומיות הוצאות כספיות גבוהות מההכנסות, הטבה של כ-10% מהשנה הקודמת אז נאמד שיעורן בכ-86%. רק כ- 24% הצליחו לרשום מאזן חיובי השנה.

על אף העובדה שבמהלך השנה החולפת חל קיטון של כ-8% בסכום הגירעון הממוצע לתושב מ-218 שקל אשתקד ל-200 שקל בממוצע לתושב השנה, עדיין למרבית העיריות והרשויות המקומיות גירעון תקציבי. כלכלני BDI תולים את הקיטון בגירעון הממוצע לתושב, בצמצום הסיוע הממשלתי, שהוביל להפעלת לחץ על התושבים ולהגברת האכיפה.

עוד עולה מהמחקר, כי במהלך השנה האחרונה חל גידול ניכר של כ-14% בשיעור גביית הארנונה והשנה הצליחו העיריות והרשויות המקומיות לגבות כ-64% מחובות הארנונה בהשוואה ל- 56% בלבד בשנה הקודמת.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה