קרנות חול בישראל מול בתי ההשקעות בחו"ל - מי עדיף?
בעוד שטרנד ההשקעות בחו"ל של הישראלים גובר, הרי מבדיקה שנערכה בבית ההשקעות טנדם קפיטל עולה, כי מרבית קרנות הנאמנות הישראליות המתמחות בחו"ל השיגו תשואה נמוכה יותר מאלו של בתי ההשקעות הבינלאומיים. בחלק מהמקרים קרנות הנאמנות הישראליות, אף לא הצליחו "להכות" את מדדי הייחוס של אותם שווקים.
ניתוח התשואות של הקרנות הישראליות בהשוואה לקרנות המקומיות באיזורי ההשקעה ה"חמים" של הישראלים כמו אמריקה הלטינית, הודו וסין מלמד שהקרנות המקומיות באותם שווקים השיגו תשואות יתר משמעותיות על פני אלו הישראליות. רק לשם השוואה, בשוק ההודי רשם מדד הייחוס MSCI - INDIA תשואה נומינלית שקלית של כ-22.6% מתחילת שנת 2006. הקרן הזרה HSBC INDIA נהנתה מתשואה דומה למדד הייחוס בשיעור של 22.3%. זאת לעומת, קרן הנאמנות הישראלית דיקלה הודו תעשיות, המשקיעה לפי מאפיינים דומים, שהסתפקה בתשואה נמוכה יחסית של כ-17% בלבד.
בסין, רשם מדד הייחוס MSCI - CHINA תשואה שקלית נומינלית של כ-24.4% מתחילת שנת 2006 כשהקרן הזרה של Invesco PRC נהנתה מתשואה עודפת על פני המדד שהסתכמה בכ- 28%. מנגד, הקרנות הישראליות המתמחות בהשקעה בשוק הסיני כמו מיטב סין הגדולה, להק סין או אי.בי.אי סין הסתפקו בתשואה של כ-24.67%, 19.16% ו-19.23% בהתאמה.
התשואה העודפת של הקרנות הזרות בולטת גם בשווקי אמריקה הלטינית. בעוד שמדד הייחוס של אמריקה הלטינית MSCI EM Latin America רשם עלייה של כ-20.6% מתחילת השנה במונחים שקליים הרי שקרן אילנות אמריקה הלטינית הסתפקה בתשואה של כ- 16.5% בלבד וזאת לעומת תשואה של למעלה מ-23.5% בקרן אמריקה הלטינית של מריל לינץ.
בזירה האירופית נראה כי ריבוי הקרנות מסבך מעט את התמונה. מדד הייחוס לגבי השווקים באירופה, EUROSTOXX 50 DJ רשם מתחילת השנה תשואה חיובית של כ-12% בלבד. במקביל הקרנות האירופיות של פידליטי (בלו צ'יפ) , בנק UBS (מניות בינוניות) וAXA רשמו תשואות של 16%, 21% וכ-30% בהתאמה. נדגיש כי הקרן של AXA משקיעה במניות קטנות וזו הסיבה שהיא נהנתה מתשואה עודפת כה נאה.
מנגד, בתעשיית קרנות הנאמנות הישראליות יש כ-10 קרנות המשקיעות באירופה. הקרן שהשיגה את התשואה הגבוהה ביותר היתה פסגות אירופה שרשמה תשואה חיובית של כמעט 25% מתחילת השנה, אחריה מדורגות דיקלה אירופה ומגדל אירופה מניות שרשמו תשואה של כ-16% ו-17% בהתאמה. אנליסט אירופה הסתפקה בתשואה של כ-10% בפרק הזמן המדובר כשיתר הקרנות הישראליות רשמו תשואות אף נמוכות יותר.
נתוני חודש אפריל:
בסין, רשם מדד הייחוס MSCI - CHINA תשואה שקלית נומינלית של כ-1.12% כשהקרן הזרה של אינווסקו Invesco PRCנהנתה מתשואה דומה של כ-1%. מנגד, הקרנות הישראליות המתמחות בהשקעה בשוק הסיני כמו מיטב סין הגדולה, להק סין רשמו תשואה נאה של כ-2.9%, ו-1.4% בהתאמה. אי.בי.אי סין נותרה ללא שינוי.
באמריקה הלטינית רשם מדד הייחוס של MSCI EM Latin America עלייה של כ-3.62% בחודש אפריל, במונחים שקליים. קרן אמריקה הלטינית של מריל לינץ רשמה סיימה את החודש בתשואה של 3.8% בעוד קרן אילנות אמריקה הלטינית הסתפקה בתשואה חודשית של כ-2.45% בלבד במונחים שקליים.
באירופה , מדד הייחוס DJ EUROSTOXX 50 רשם בחודש אפריל תשואה אפסית של כ-0.1% בלבד. במקביל הקרנות האירופיות של פידליטי (בלו ציפ), בנק UBS (מניות בינוניות) ו-AXA (מניות קטנות) רשמו תשואות של 1.4%, 2.7% ו-5.9% בהתאמה.
בקרב קרנות הנאמנות הישראליות המשקיעות באירופה, הקרן שהשיגה את התשואה הגבוהה ביותר היתה פסגות אירופה שרשמה תשואה חיובית של כ-3.5% באפריל, אחריה מדורגות דיקלה אירופה ומגדל אירופה מניות שרשמו תשואה של כ-0.8% ו-0.5% בהתאמה. אנליסט אירופה וא.ד. רוטשילד אירופה רשמו תשואות שליליות של 2% ו-1.4% בהתאמה.
בשוק ההודי רשם מדד הייחוס MSCI - INDIA תשואה נומינלית שקלית שלילית בחודש אפריל של כ-0.1%. הקרן הזרה HSBC INDIA סבלה מתשואה שלילית של כ-1.6% וקרן הנאמנות הישראלית דיקלה הודו תעשיות, רשמה תשואה שלילית של כ-1.8%.
השוק שנתן את התשואה הגבוהה ביותר במהלך חודש אפריל היה השוק במזרח אירופה. מדד MSCI EM Eastern Eur סיים את חודש אפריל בעלייה של למעלה מ-7% במונחים שקליים נומינלים. קרן מריל לינץ המשקיעה באתו איזור רשמה תשואה חיובית של 8.9% וקרן הנאמנות הישראלית של U בנק רוסיה ומזרח אירופה נהנתה מתשואה של כ-7%.
ארז ברית מנכ"ל טנדם קפיטל המתמחה בניתוח והשקעה בקרנות חו"ל מסביר, כי למרות המקצוענות הרבה של מנהלי ההשקעות הישראליים נהנים המנהלים בקרנות הזרות מקירבה לשווקי היעד המשפרת את הגישה לנתונים ובדרך כלל גם ממערך מיקצועי גדול יותר המשפר את יכולת הניתוח.
כן, הוסיף ברית: "לא מעט קרנות ישראליות מציגות תשואות של שתי ספרות בשווקי חו"ל ומנסות להלהיב את המשקיעים. העניין הוא שמשקיע צריך לבדוק קודם כל את מדד הייחוס של שוק היעד ואחר כך קרנות זרות המשקיעות באותו שוק על מנת להעריך באמת את התשואה שקרן הנאמנות הישראלית נותנת".
"אין ספק שתשואה של 16% מתחילת השנה היא תשואה יפה, כמו זו שמתקבלת בקרן אילנות אמריקה הלטינית. אולם בהשוואה לתשואה של 20% למדד הייחוס של אמריקה הלטינית או 23% לקרן הנאמנות של מריל לינץ המתמחה באמריקה הלטנית תשואה של 16% מעט מתגמדת".
ברית מסביר את השוני הרב בביצועי הקרנות: "במרבית המקרים, מנהל השקעות שאינו נמצא במדינה בה הוא משקיע, אינו מסוגל להתחרות בבתי השקעות היושבים באותה מדינה . יותר מכך, האתגר של כל מנהל קרן הוא להכות את השוק. אין ספק שהסמיכות של מנהלי הקרנות הזרות לשוקי המטרה והניסיון הנצבר על פני שנים מקלים עליהם להשיג תשואות עודפות ובחלק מהמקרים אף להכות את השוק. שם המשחק כרגע הוא סלקטיביות. לדעת אילו מניות לבחור וכיצד להרכיב תיק שייתן תשואה עודפת תוך הקטנת הסיכון וסטיות התקן. המספרים מוכיחים שמי שקרוב לשוק מצליח להשיג תשואות יפות יותר".