הבנקים: השקל צפוי לשמור על יציבות כנגד הדולר
בשבוע שעבר נמשכה מגמת הייסוף בשקל מול הדולר, כאשר ביום רביעי עמד שערו היציג של הדולר על 4.428 שקל, שפל של כ-11 חודשים. לאחר מכן רשם הדולר תיקון קל בעקבות התחזקותו בעולם וביום חמישי, נקבע שערו היציג על 4.445 שקל, המשקף ייסוף של כ-3.4% בשקל מאז תחילת השנה.
לקראת התקופה הקרובה, מעריכים ביחידת המחקר של בנק הפועלים, כי בטווח הקצר ייסחר השקל ביציבות, בעיקר על רקע מגמת ההיחלשות של הדולר בשוק הבינלאומי. מגמת התיסוף מקבלת דחיפה נוספת מגורמים מקומיים, כולל התייצבות האווירה הפוליטית והביצועים הטובים של כלכלת ישראל. בנוסף מזכירים בבנק, כי השקל הושפע מרכישת ישקר, שכן בעקבותיה צפוי זרם של דולרים לישראל ויתכן אף שמשקיעים זרים נוספים יקבלו תאבון לנכסים בישראל. עם זאת נראה, כי גם בתקופה הקרובה התפתחות המסחר של הדולר בעולם יהיה הגורם המרכזי שישפיע על המסחר בשקל.
באשר לטווח הארוך, מעריכים בפועלים, כי האפשרות של פיחות בשער השקל מוגבלת, לאור הציפיות להמשך זרם ההשקעות הזרות בישראל. הסיכון המרכזי לפיחות הוא החשש להסלמה ביטחונית, זאת על רקע הרמות הנמוכות בהן נסחר הדולר כעת.
לצידם - כלכלני ענף מחקר שוק ההון של בנק לאומי<.B>, סבורים כי לנוכח היציבות הפוליטית והמשך הצמיחה הכלכלית והיציבות הפיננסית של המשק הישראלי, כפי שבאה לידי ביטוי בהעלאת תחזית דירוג האשראי של ישראל השבוע, ההשפעה העיקרית על המסחר המקומי צפויה להמשיך ולנבוע ממגמות המסחר בחו"ל. לכך מצטרפים פער הריביות ישראל-ארה"ב וזרם ההשקעות לישראל ממשקיעים זרים, המקנים תמיכה נוספת לשקל.
לפיכך, אומרים בלאומי, לנוכח הסנטימנט העולמי כנגד הדולר והיציבות הכלכלית-מדינית המקומית, השקל צפוי להמשיך לשמור על חוזקה יחסית כנגד הדולר בטווח הקצר.
על פי הערכת כלכלני גיפט, אין ספק שכעת המשקיעים הזרים הם הגורם הדומיננטי בשוק המט"ח המקומי זה כמובן יוצר פגיעוּת ניכרת של השקל לכל התפתחות שלילית אשר עלולה להתרחש מבחינה פוליטית או בטחונית. לכן, על אף הסביבה הנוכחית הידידותית מאוד לשקל, אין להתעלם מסיכונים פוטנציאלים. דווקא ביום שישי האחרון, כאשר הדולר האמריקאי נחלש באופן ניכר מול המטבעות המובילים, שער הדולר מול השקל סירב לרדת ואף עלה מעל ל-4.4300.
יכול להיות שזו תופעה חד פעמית של איזה שחקן שהיה לו עניין ספציפי להחזיק את השוק, אומרים בבנק, או יכול להיות שזה קשור לכך שעוד כמה מטבעות משְווקים מתפתחים נחלשו מול הדולר, זו תופעה השווה בחינה מחודשת בשבוע הבא.