
טראמפ מקפיץ את המניות הגרעיניות - אחרי שהפיל את המתחדשות
טראמפ צפוי לחתום על תווים שיאיצו את ההקמה של מתקני אנרגיה גרעיניים, והמניות בתחום מזנקות; מי המניה שמזנקת ב-18%?
מניות האנרגיה הגרעינית מזנקות בוול סטריט בעקבות דיווחים על כך שטראמפ צפוי לחתום על צווים שיאיצו את הפיתוח והבנייה של מתקני אנרגיה גרעיניים, במטרה לטפל במחסור האנרגיה של ארה"ב ולצמצם את התלות שלה ברוסיה ובסין בכל הנוגע לאורניום מועשר. כתוצאה מכך, המניות בתחום מזנקות, כשבין הבולטות נמצאות Oklo 23.04% בולטת ומזנקת ב-15%, כשגם NuScale Power 19.43% , Cameco Corp 11.13% ו-Constellation Energy Group Inc עולות במסחר.
למעשה, טראמפ צפוי להפעיל את חוק ייצור ההגנה ולהכריז על מצב חירום לאומי בשל התלות של ארה"ב ברוסיה ובסין בכל הקשור לאורניום מועשר, עיבוד דלק גרעיני ורכיבים הנדרשים להפעלת כורים גרעיניים. עוד דווח כי
טראמפ צפוי להנחות את הסוכנויות הפדרליות לאשר ולהקים מתקנים גרעיניים חדשים, וכן להורות למשרדי האנרגיה וההגנה לאתר קרקעות ומתקנים בבעלות המדינה שבהם ניתן להקים תשתיות גרעיניות, ולפשט את הליכי הקמה שלהם.
בין המזנקות הבולטות נמצאת כאמור Oklo שמזנקת ב-18%. אוקלו מתכננת להקים את תחנת הכוח הגרעינית הראשונה שלה במעבדת איידהו עד סוף 2027. החברה נוקטת בגישה ייחודית בכך שהיא לא מוכרת את הכורים עצמם אלא את החשמל ישירות ללקוחות הקצה, מהלך שהופך את המודל העסקי שלה ליציב יותר בטווח הארוך, כך לפי האנליסטים. מי שהיה בעבר יו"ר החברה, כריס רייט, מונה בפברואר האחרון לראש משרד האנרגיה האמריקאי, מינוי שעשוי להקל על קידום הפרויקטים של החברה בעתיד.
האנליסטים מבית ההשקעות Wedbush אשררו ביום שישי את המלצת Outperform שלהם למניית אוקלו, ואף העלו את מחיר
היעד מ-45 ל-55 דולר, אפסייד של 20% גם אחרי הזינוק היום.
כאמור, המהלך מגיע רק יממה אחרי שהקונגרס העביר טיוטת חוק שמאיימת לשלול את הזכאות להטבות מס משמעותיות לחברות אנרגיה מתחדשת שלא יחלו בנייה תוך 60 יום מאישור החוק או יחוברו עד 2028. זו אומנם טיוטה ראשונית הויא צריכה עדיין לעבור לסנאט, אבל המניות בתחום נפלו אתמול בעקבותיה, כשבינהן היו גם הישראליות אנלייט Enlight Renewable Energy 2.1% , אנרג'יקס אנרג'יקס -6.15% , וגם סולאראדג' SolarEdge 11.78% שעלולה לספוג פגיעה בשוק הסולארי הביתי.
האנליסטים בבנק ההשקעות ג'פריס הבהירו שהגרסה העדכנית של החוק כפי שאושרה בוועדת החוקה של בית הנבחרים היא חמורה בהרבה מהגרסה הקודמת, ומכנים
אותה "הפירוש המגביל ביותר לחוק שראינו אי פעם". לטענתם, השילוב בין לוחות הזמנים הקצרים, השפה הלא ברורה לגבי מה נחשב "in construction" או "placed in service", ודרישות שרשרת האספקה תחת הגבלות FEOC, יוצרים מצב שבו אין כמעט דרך ריאלית לעמוד בתנאים.
האנליסטים בבנק ההשקעות ג'פריס ציינו כי "צפוי שמניות של חברות סולאריות יספגו ירידות חדות. תחום האנרגיה הסולארית למגורים צפוי להיות מושפע במיוחד בעקבות החרגה בוטה מהחוק. אנחנו לא מצפים שהנוסח הזה יישאר גם בטיוטה של הסנאט, אבל מניות כמו RUN, SEDG ו-ENPH
צפויות להיות תחת לחץ. התחושה המוטעית שנראה שהגרוע מכל כבר מאחורינו בעקבות טיוטת החוק מתפוגגת, וזה מחליש את התנופה שהובילה לא מזמן משקיעים לרכוש מניות בתחום האנרגיה המתחדשת. מנגד, חברות מקומיות כמו FSLR עשויות לבלוט לחיוב בזכות שפה תקיפה אף יותר סביב נושא ה-FEOC
בטיוטה האחרונה, ביחס לירידות הצפויות בשאר הסקטור. ייתכן שיידרשו עוד מספר שבועות עד שנראה את טיוטת הסנאט, מה שמשאיר את הסקטור "תלוי באוויר" בינתיים".
- קריסה בענף האנרגיה המתחדשת; סולאראדג' נחתכת ב-19% בטרום
- תוכנית חדשה תאפשר ייצור חשמל סולארי מעל שדות חקלאיים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
המניות הבולטות בתחום האנרגיה הגרעינית
Oklo היא סטארט-אפ בתחום האנרגיה הגרעינית הנקייה, שהונפקה לפני שנה באמצעות חברת AltC Acquisition Corp, ומאז זינקה פי 6.5 לשווי של 6.9 מיליארד דולר. בין המחזיקים הבולטים בחברה נמצא סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, שבאמצעות קרן ההון הפרטית שלו, Hydrazine Capital, מחזיק בכ-2.6% ממניות החברה. "אני מאמין בחשיבותה של אנרגיה בשפע. הסיבה המובנת מאליה היא, כמובן, בינה מלאכותית," אמר אלטמן בהצגת יום המשקיעים של Oklo בפברואר.
העניין הגובר של אלטמן באנרגיה גרעינית אינו מקרי. ענקיות הטכנולוגיה - מיקרוסופט, אמזון
וגוגל - מתחרות על הבכורה בתחום הבינה המלאכותית, תחום הצורך כמויות עצומות של אנרגיה. כתוצאה מכך, חברות אנרגיה גרעינית כבר רשמו עליות מרשימות בתקופה האחרונה, גם על רקע הסכמי מכירת חשמל לאותן ענקיות טכנולוגיה.
Vistra היא אחת מיצרניות החשמל הגדולות בארה"ב, עם תמהיל ייצור הכולל גז טבעי, גרעין, אנרגיה סולארית ואחסון סוללות. ב-2023, החברה רכשה את Energy Harbor והקימה את Vistra Vision, פלטפורמה המתמקדת בייצור חשמל נטול פחמן. בין בעלי המניות המרכזיים נמנים Oaktree, Apollo ו-Brookfield, אשר החזיקו יחד כ-39% מהמניות לאחר ההנפקה. המניה נסחרת לפי שווי של 53.8 מיליארד דולר אחרי עלייה של 65% בשנה האחרונה.
Constellation נוסדה מחדש ביוני 2021 כספין אוף מחברת Exelon, והחלה לפעול כחברה עצמאית ב-2022. החברה היא ספקית האנרגיה הגרעינית הגדולה בארה"ב, עם כ-25% מהכורים במדינה. היא מספקת חשמל ליותר מ-20% מהלקוחות המסחריים והרגולטוריים בארה"ב. בשנה האחרונה המניה זינקה ב-35% לשווי של 93.9 מיליארד דולר.
NuScale נוסדה ב-2007 והונפקה לציבור במאי 2022 באמצעות מיזוג עם חברת SPAC. החברה מתמקדת בפיתוח כורים גרעיניים מודולריים קטנים (SMR), עם דגם VOYGR בהספק של 77 מגה-ואט, שקיבל אישור רגולטורי ראשון מסוגו בארה"ב. החברה קיבלה תמיכה של מעל 400 מיליון דולר ממשרד האנרגיה האמריקאי, ומשתפת פעולה בפרויקטים בינלאומיים, כולל ברומניה. המניה נסחרת לפי שווי של 3.9 מיליארד דולר אחרי זינוק של פי 4.5 בשנה האחרונה.
Cameco הוקמה ב-1988 בקנדה ממיזוג של שתי חברות ממשלתיות, והונפקה לראשונה ב-1991, כשההפרטה המלאה הושלמה ב-2002. Cameco היא אחת מיצרניות האורניום הגדולות בעולם, עם מכרות בקנדה, ארה"ב וקזחסטן. בנוסף, היא מחזיקה ב-49% מחברת Westinghouse Electric, ספקית שירותים גרעיניים גלובלית. החברה מדווחת על ביקוש יציב לאורניום, עם התחייבויות לאספקת 29 מיליון פאונד של אורניום בשנה עד 2028. המניה נסחרת לפי שווי של 25.3 מיליארד דולר אחרי עלייה של 12.5% בשנה האחרונה.