רגע האמת מתקרב: בכירים בשוק ההון המקומי מנתחים - מה צפוי בשוקי המניות?
השווקים דרוכים, המשקיעים מתכוננים, ונראה כי העלאת הריבית הראשונה מזה 9 שנים (!!) תתרחש באמצע החודש הבא. הדברים כמובן לא סגורים עד ההצהרה הרשמית של ג'נט יילן, נגידת הפד', אך אמירותיה בשבוע שעבר כי התחריש בהחלט אפשרי, יחד עם דו"ח התעסוקה החזק שהציגה הכלכלה האמריקנית - מסמנים כי מדובר בתרחיש המרכזי, לפחות לפי שעה.
גם השוק כבר החל לתמחר את המהלך, כאשר אפיק האג"ח מגיב בעליית תשואות בכל העולם, ובבורסת ההימורים בבוסטון מעריכים בסבירות של כ-70% כי הריבית תעלה בחודש הבא. Bizportal פנה למספר כלכלנים ואנליסטים מומחים, וניסה לברר כיצד (והאם) על המשקיע הפרטי להתכונן להעלאת הריבית, אם תתרחש, וגם - האם מדובר בהעלאה בודדות, או שאנחנו בפתח של מגמת העלאות ריבית נוספות. אלכס ז'בז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב-דש: "נסיון העבר מלמד שבדרך כלל מבחינת שוק המניות, עם תחילתן של העלאות ריבית הייתה תנודתיות, ואפילו נרשמה ירידה קלה, אך אחר"כ שוק המניות חזר לעלות. השוק יכול לחיות עם ריבית עולה כל עוד היא מטפסת בגלל שהכלכלה במצב בסדר, ולא כתגובה למשבר פיננסי. ( כמו שהיה בישראל ב-2002: בנק ישראל העלה ריבית בשל משבר כלכלי, גרעון ופיחות חד)."
"בארה"ב ההעלאת הריבית תהיה מאוד איטית, שקופה, ומותנית בשוק המניות. אם המניות יצללו – בפד' ייזהרו יותר. לכן, אני חושב בזהירות ששוק המניות יוכל להסתדר עם עליית ריבית מתונה." מבחינת הפעולה של המשקיע הפרטי, ז'בז'ינסקי טוען כי לא צריך למכור מניות, אלא להמשיך באותה אסטרטגיה כפי שהוא נוהג בה כיום: "לדעתי חשיפה למניות היא סבירה כיום, בעיקר במדינות מפותחות כמו ארה"ב ואירופה". רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI: "צריך להבין ששוק ההון עובד על ציפיות - חלק גדול מהציפיות כבר נמצאות במחיר המניות, וההסתברות שהעלאה תתרחש מתומחרת באופן זה או אחר. לכן הדולר מתחזק ותשואות האג"ח עולות. צריך לחשוב האם שינויי הריבית יהיו חלק ממגמת עליות, או מקרים של כמה העלאות בודדות".
גוזלן מאמין כי יהיה מדובר במספר מועט של העלאות בודדות, בשל הסביבה הכלכלית בעולם: "הסביבה לא חזקה - אין האצה בצמיחה, או עלייה באינפלציה. הדברים האלה נעדרים מהסביבה הנוכחית, כך שהסיכוי לקבל מגמה של העלאות ריבית הוא יחסית נמוך. החשש מפני עליית תשואות ממושכת הוא יחסית מוגבל. הפד' כבר לא נמצא בשוק ואין צמיחה חזקה – זה לא תומך במגמת העלאות ריבית. השווקים יעצרו את הפד' מלהעלות אותה עוד ועוד. יש כעת עצבנות שמאפיינת אירועים כאלה, השוק חושש, זה ברור, ולכן התשואות עולות, אבל החששות האלה לא יחזיקו הרבה זמן".
מבחינת מניות, גוזלן טוען כי השוק נהנה עד עתה מסביבה מוניטרית מאוד תומכת – ריביות נמוכות ורכישות של בנקים מרכזיים (QE) מה שהביא להזרמת נזילות. "אנחנו יכולים להיכנס לתקופה לא תומכת, בניגוד למצב של QE", ומעיד על השוק בארה"ב, בו הייתה תנודתית בשנה האחרונה כשהתנהל ללא תכנית הרכישות.
גוזלן גם קישר את העלאת הריבית הצפוי אל תכנית ההרחבה באירופה, וטען כי ברגע שהפד רוצה להעלות ריבית, הדבר חוסך הורדות ריבית או הרחבות מבנקים אחרים, מה שמייתר את המהלך של דראגי. עם זאת, הוא טוען כי מדובר במצב נקודתי, ו"לדעתי כן נחזור ל-QE באירופה וביפן". לשאלתנו על הפעולות הדרושות למשקיע הפרטי, ענה גוזלן כי במונחי תיק- "יש מקום להקטין מעט את הסיכון, ולו בגלל הראלי שחווינו עכשיו: הייתי מקטין קצת את הרכיב המנייתי, זה בהחלט הגיוני בנקודה הזו". מבחינת שוק האג"ח – גוזלן צופה עליית תשואות מסויימת, וממליץ לנצל את התקופה הזו לרכישת אג"ח במח"מים ארוכים. אלדד תמיר מנכ"ל תמיר-פישמן: "יתחיל תהליך של העלאות ריבית, אבל זה יהיה מאוד איטי ומאוד הדרגתי, ללא שינויים מאוד גדולים". הוא מציין כי ''כמו שראינו רווחי הון, נראה גם הפסדי הון''. לדעתו, הכלכלה האמריקנית מאוד חזקה, הציגה נתונים חזקים ו"אין לי ספק שהכלכלה בנויה להעלאת ריבית. אני חושב שהריבית תעלה בלי קשר לאינפלציה, בהסתכלות שלי זה מצב אידיאלי - הפד' יכול לתקן לפני שיש בעיות". מבחינתו, בגלל שאין לחצים אינפלציוניים קצב ההעלאות כאמור, יהיה איטי.
תמיר טוען כי לאחר ההעלאה עשויות להיווצר "הרבה הזדמנויות, אג"ח שיהיו מעניינות וצריך לראות את הדברים בצורה מאוזנת". הוא ממליץ להחזיק חשיפה גבוהה יחסית לדולר: "אם יש משהו מובהק שאפשר להגיד זה שהדולר יתחזק. באירופה יש הרחבה, כמו גם בסין וביפן. יחד עם ריבית אמריקנית שעולה – הדולר יתחזק". בנוסף הוא ממליץ להשקיע במח''מים לא ארוכים.. ולהגדיל חשיפה למניות (להקטין מעט חשיפה לארה"ב, להגדיל אירופה, "וגם סין והמזרח יחזרו לתקופות טובות").
- מניית שמיים בשמיים, מזנקת ב-75%; מה מנכ"ל החברה אומר על זה?
- תמורת 430 מ' שקל - דניה תקים פרויקט בתל אביב עבור אפריקה מגורים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לשאלה לגבי הטלטלה העולמית שטרם חלפה, תמיר לא נשמע מודאג ומאמין ש"לא תהיהה טלטלה (כמובן שאינו מנבא), אלא תנודות יומיות וקצרות.. הפסדי ההון לא ישפיעו על המניות - המצב הכלכלי בארה"ב מצוין: הכלכלה האמריקנית חזקה, היא הקטר של הכלכלה העולמית".
- 4.אמא שלכם זו..... איזה ווליום בפרסומת (ל"ת)זבלים צהובים 09/11/2015 06:07הגב לתגובה זו
- 3.פרופ' אבירם(איצ100) 08/11/2015 18:21הגב לתגובה זולמר יוסף מנכ"ל. שלא כהרגלכם..העלתם כתבה מיותרת ומבולבלת וזריזה על מנת ל"בדוק" מה ה"זעזוע" של היום בתל אביב ואנא מועדות פניינו. הבאתם ממיטב המומחים הרגועים שבארסנל שלכם על מנת לחרוץ גורלות. מר יוסף היקר. הריבית היא מרכיב מאד חשוב בעולם הכלכלי. אבל..לאחר שנים של ריבית אפסית ושפיכת כספים הזוייה לשווקים..יוצא המרצע מן השק. ארה"ב ממשיכה להתל בעצמה ובעולם ומתגלית במערומיה..וזאת רגע לפני שהיא מפסיקה להיות אימפריה..מה שמעולם לא הייתה. בלי ועם קשר..כל מערכה צבאית שהאמריקאים ניכנסו מאז 1945..הם נחלו תבוסות קשות..ראה גם את דיברי הנרי קיסינג'ר בנושא. ולגבי השווקים. הם יירדו כי הם במחירים הזויים והם צריכים לרדת ואולי גם ליפול עקב הניפוח הנוראי ... יש לציין שגם כאן אנו לא מלקקים דבש. אך..עם ישראל חי וידע להתגבר על כל מכשול בע"ה. תודה וערב טוב. נ.ב: גם בשנים הנוראיות ההם בין 1939 עד 1945 אמריקה אחרה לפעול .ולו פעלה..הכל אולי היה נראה אחרת. מ1939 מאות רבות של מטוסים של ארה"ב שוטטו בשמי אירופה המדממת ולא נקפו אצבע. רק בשלבים מאוחרים יחסית החלו לפעול וכאן יאמר שמאותו רגע כן לזכותם שפעלו לא רע.
- 2.ר 08/11/2015 17:43הגב לתגובה זויש המון דברים שהשתנו מאסיבית בשנים האחרונות בגלל הריבית האפסית, שינוי חזרה יתחיל להניע תהליכים שאיש לא יודע לחזות את תגובת השרשרת להן.
- 1.Air now 08/11/2015 17:04הגב לתגובה זואם כל המפולות בדרך.
- האחד 08/11/2015 18:25הגב לתגובה זודברו על שלום יותר מעניין , מפולת לא תהיה
- בדרך ל1450 סוף נקודה (ל"ת)מחר השוק 1520 08/11/2015 18:10הגב לתגובה זו
- אבי 08/11/2015 17:43הגב לתגובה זומפגר...
- אל תדאג בטוח לא יעלו. אישה לא מסוגלת לעשות שינוי (ל"ת)כתבן 08/11/2015 17:30הגב לתגובה זו