מוליכים למחצה
צילום: Brian Kostiuk, Unsplash

כך נקלעה הולנד למלחמת המוליכים למחצה בין ארה"ב וסין

שרת סחר החוץ ההולנדית: "יש להרחיב את מסגרת בקרת הייצוא הקיימת עבור ציוד ספציפי המשמש לייצור מוליכים למחצה, למען הביטחון הלאומי והבינלאומי"; סין עבדה כדי לחזק את תעשיית המוליכים למחצה המקומית שלה, אבל היא נשארה הרחק מאחורי מדינות כמו טייוואן, דרום קוריאה וארה"ב
דור עצמון | (2)

בעקבות לחץ פוליטי מצד ארצות הברית, גם ממשלת הולנד הטילה הגבלות יצוא על ציוד מתקדם לייצור מוליכים למחצה.

הולנד הסתבכה במתיחות פוליטית בין ארה"ב לסין, כשהראשונה מבקשת להבטיח שטכנולוגיית השבבים המתקדמת ביותר לא תשמש את בייג'ינג. הולנד הקטנה היא ביתה של ASML ASML HLD NV ORD SHS , אחת מהיצרניות המובילות בעולם של מכונות לייצור מוליכים למחצה. ארה"ב חוששת שאם ASML תשלח את המכונות המתקדמות שלה לסין, יצרניות השבבים במדינת הענק תוכלנה להתחיל לייצר את המוליכים למחצה המתקדמים ביותר בעולם, שיש להם יישומי בינה מלאכותית צבאיים נרחבים ומתקדמים.

"לאור ההתפתחויות הטכנולוגיות וההקשר הגיאופוליטי, הממשלה הגיעה למסקנה כי יש להרחיב את מסגרת בקרת היצוא הקיימת עבור ציוד ספציפי המשמש לייצור מוליכים למחצה, למען הביטחון הלאומי והבינלאומי", כתבה שרת סחר החוץ של המדינה ליס שריינמאכר במכתב לפרלמנט. למרות שהמכתב אינו מתייחס לסין, הוא מגיע לאחר לחץ של הבית הלבן, שבשנת 2022 הטיל בקרות יצוא המגבילות את גישתה של בייג'ינג לשבבי מוליכים למחצה מסוימים. בזמנו, פקידים אמריקאים הכירו בכך שאם מדינות אחרות לא יטילו הגבלות דומות, בקרות הייצוא יאבדו מיעילותן עם הזמן.

מאז 2018, על פי הדיווחים, ארה"ב מבקשת מממשלת הולנדש-ASML תפסיק לשלוח את מכונות הליטוגרפיה האולטרה-סגולות שלה לסין. עם זאת, ASML לא שלחה את הציוד לסין עד כה. בעקבות הודעת ממשלת הולנד, ASML אמרה כי "ייקח זמן עד שההגבלות הללו תתורגמנה לחקיקה ותיכנסנה לתוקף". עוד הוסיפו בחברה כי "בהתבסס על הציפייה שלנו ממדיניות הרישוי של ממשלת הולנד ומצב השוק הנוכחי, איננו מצפים שלצעדים אלה תהיה השפעה מהותית על התחזית הפיננסית שלנו. הגבלות הייצוא הנוספות אינן קשורות לכלי הליטוגרפיה אלא רק למערכות המתקדמות יותר".

ASML אמרה שמשמעות התקנות היא שהיא תצטרך להגיש בקשה לרישיון לייצא את מכונת הליטוגרפיה המשמשת לייצור שבבי זיכרון. שבבים אלה נמצאים בשפע של מכשירים, מסמארטפונים ועד מחשבים ניידים ושרתים, ובסופו של דבר יכולים לשמש ליישומי בינה מלאכותית.

סין עבדה כדי לחזק את תעשיית המוליכים למחצה המקומית שלה, אבל היא נשארה הרחק מאחורי מדינות כמו טייוואן, דרום קוריאה וארה"ב. משרד החוץ הסיני אמר כי הוא מתנגד לפוליטיזציה של שיתוף הפעולה הכלכלי והמסחרי ומקווה שהולנד תשמור על עמדה אובייקטיבית.  

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    לילי 11/03/2023 16:33
    הגב לתגובה זו
    סין הקימה מפעל לייצור שבבים של 7 ננומטר . הטכנולוגיה טובה מרוב המפעלים בעולם. הטוב ביותר זה שבבים ב 4 ננומטר . אך ההבדלים לא משמעותיים ברמה הסופית .
  • רחוקה מאד באיכות 11/03/2023 21:22
    הגב לתגובה זו
    ראית בעינים שבב כזה סיני ? הם רחוקים מאד כרגע לא יתנו להם להמשיך לנצל את המערב ארהב הכריזה מלחמה כבר בתקופת טרמפ והיא מתעצמת מדי יום