המירוץ למניעת משברים, מניית מארוול כדוגמא
שוב מתברר כי למרות כל תרחישי האימים החברות ממשיכות למכור ולהרוויח היטב גם ברבעון השלישי. ענף הנדל"ן ממשיך להתחזק והכלכלה האמריקנית ממשיכה להתחזק. עוד לא נלקחה בחשבון ההשקעה לשיפוץ החוף המערבי. אבל, כפי שהזהרנו, התקשורת נתלית באצבעותיה בשפת הצוק, אם לא הצוק אז יוון ואם לא זו אז ספרד. מארוול (סימול: MRVL) הערכת מצב
נתחיל בניסיון להבין במדויק מה עושה החברה. מארוול היא אחת הספקיות / מעצבות הגדולות בעולם של מוליכים למחצה המיועדים לאפליקציות ספציפיות בתחום ה-IT וברמת ביצוע גבוהה. החברה מתמחה בפיתוח, ייצור ושיווק מערכות מורכבות על שבב וממנפת את תיקיית הקניין הרוחני הטכנולוגי הגדולה שברשותה לתחומים כמו עיבוד אותות אנלוגיים, דיגיטליים ומעורבים, וכן מעבדים / מעגלים מורכבים שמתבססים על ארכיטקטורת ARM - הארכיטקטורה המועדפת היום לעולם ה-IT. החברה מייצרת ומוכרת מגוון מוצרים המהווים חלק מתהליך העברת אינפורמציה כולל אחסון ושינוע. מדובר באחד השווקים התחרותיים ביותר, עם טכנולוגיות שמשתנות במהירות, סטנדרטים שמתחדשים כל הזמן, חיי מוצר קצרים יחסית, לחץ על המחירים ותחרות שרק הולכת וגוברת.
על מנת שלא תיקלע למשברים נוסח אלקטל-לוסנט (סימול: ALU), החברה חייבת לרוץ קדימה כל הזמן ובמיוחד בתחומי הפיתוח ויותר מכך, היא חייבת לחזות נכונה את ההתפתחויות העתידיות בשוק ה-IT ולפעול בהתאם. רכישתה של חברת עיצוב תשתיות הענן Meraki Networks בת ה-5 מסן פרנסיסקו, ע"י סיסקו (סימול: CSCO), בסכום דמיוני של 1.2 מיליארד דולרים היא דוגמא מצוינת למה שהחברות המובילות מסוגה של מארוול חייבות לעשות על מנת להמשיך ולרוץ בשורה הראשונה. המתחרות הבולטות של החברה בתחום האלחוט הן קוואלקום (סימול: QCOM) שלאחרונה גנבה ממנה את קו הטלפוניה החדש של Research in Motion (סימול: RIMM), הקליינטית הותיקה מהגדולות של מארוול. מלבד קוואלקום, התחרות בתחום האלחוט מול ברודקום (סימול: BRCM), מדייטק חברת הענק למוליכים מטאייוון, אינטל (סימול: INTC), נבידיה קורפרשיין (סימול: NVDA), טקסס אינסרומנטס (סימול: TXN) והחברה הסינית המובילה Spreadtrum Communications (סימול: SPRD).
בתחום האחסון היא מתחרה ישירות ב-LSI, טקסס אינסטרומנטס ובענקית השוויצרית STMicroelectronics N.V (סימול: STM). בתחום המוצרים לתמיכה ברשת התחרות העיקרית היא מול ברודקום, אינטל, LSI Corp (סימול: LSI), אס.טי.אמ, שתי החברות הטקסניות,Freescale Semiconductor (סימול: FSL) ו-Texas Instruments ובשש החברות מקליפורניה, Cavium (סימול: CAVM), פי.אמ.סי סיירה (סימול: PMCS) ו- Applied Micro Circuits Corporation (סימול: AMCC), קסילינקס (סימול: XLNX), אלטרה קורפ (סימול: ALTR) וקוואלקום שוב. אלו, כאמור, רק המתחרות הגדולות. ישנן אינספור קטנות ובינוניות כולל חברות ישראליות לא מעטות, כמו איזיצ'יפ (סימול: EZCH) במגזר קטנטן.
כל אלה מוכיחות ללא ספק שהחברה הראתה בעבר יכולות לא רגילות, אך כעת תצטרך, לאור התוצאות העסקיות לאחרונה והרגשת המשקיעים, לעשות יותר. המשקיעים אינם שותפים לדעת חלק מהאנליסטים כי למרות הדוחות המאכזבים שפורסמו בשבוע שעבר, המחיר הנוכחי מאותת על תחתית וממליצים לקנות ולכן המניה מתדרדרת. מכל החברות שהזכרנו כמתחרות, תשואתה של MRVL מאז תחילת השנה היא הגרועה ביותר.
אנחנו מסכימים עם האנליסט דאג פרידמן מקבוצת RBC והכותרת שלו "remains a show me story" Marvell", שתחילה כדאי להמתין ולראות. פרידמן אמנם מעלה את מחיר היעד ל-9 דולר מ-8, אבל ממשיך להמליץ ב-Sector Perform שזה בעצם Hold. פרידמן חושש שהאסטרטגיה של ההנהלה להתרכז בתחום האלחוט / מובייל, למרות שכנראה תצליח והמכירות במחצית השנייה של 2013 יראו גידול, תיתקל בעלייה חדה בהוצאות. עלייה זו במקביל לכוונת החברה להוריד את מחירי המוצרים שלה כחלק מהתחרות מול קוואלקום, ברודקום, מדיה-טק, Spreadtrum והאחרות, תפגע גם במרווחים. לצד אותה בעיה יש למארוול עוד בעיות לא פשוטות ביניהן הירידה בתחום המחשב האישי, שם היא מייצרת בקרים לדיסקים קשיחים. התחרות בנושא מול Nvidia משתלטת על התחום באמצעות המעבדים הרב תכליתיים שלה. גם בתחום האחסון, ש-47%-48% ממכירות החברה הם מוצרי מוליכים למחצה הקשורים לתחום החיים לא קלים, והתחרות (מול LSI במיוחד) קשה ביותר.
חשוב להבין שפרידמן אינו טוען שהמניה יקרה, אלא שהוא ורוב המשקיעים מעדיפים להמתין ולראות אם ההנהלה תצליח במשימתה. לעומתם, האנליסטים שממליצים לרכוש את המניה במחירים הנוכחיים, כמו בתי ההשקעה Stifel Nicolaus ו-D.A. Davidson המאמינים שמארוול כן תצליח באסטרטגיה שקבעה לעצמה - לכן הם מאמינים שהמניה אטרקטיבית. למה סיסקו (סימול: CSCO) משלמת 1.2 מיליארד עבור Meraki Networks? למרות עוצמתן האדירה של חברות כמו אלקטל - לוסנט (סימול: ALU), רים (סימול: RIMM) או נוקיה (סימול: NOK) בתחומי העיסוק שלהן והידע שברשותן, הן לא קראו נכון את השינויים במנהגי הצריכה שכופות מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה ונשארו מאחור. אותן מהפכות משנות מנהגי צריכה בכל התחומים. רשתות שיווק ענקיות כמו A&P או קי-מארט, שלא קראו נכון את ההתפתחויות בתחום השיווק הצרכני פשוט נמחקו. לעומתן וול-מארט (סימול: WMT) הבינה את השינויים ותפסה את מקומן של השתיים. מישהו זוכר את רשת המזללות המובילה של ארה"ב האוורד אנד ג'ונסון? כולנו ראינו מה שקרה לבלוק באסטר וזוכרים את חברות המכוניות האמריקניות זוללות הדלק שלא הבינו את שינויי הצריכה, שלא לדבר על חברות כמו אפל (סימול: AAPL) שפסעה על שפת התהום בזמנו וקודאק שנפלה לתוכו. ההבדל בין יכולתה של חברה מובילה להמשיך ולהוביל לאורך זמן בעולם משתנה להישארותה מאחור ואפילו הישרדותה - הוא ביכולת ההנהלה לחזות ולזהות נכון את כיווני ההתפתחות, ואז לנצל את משאבי החברה על מנת לרכוש טכנולוגיות ותהליכים חדשניים שיאפשרו המשך ההובלה והצמיחה. ג'ון צ'מברס הגיע לסיסקו בשנת 1991 כסמנכ"ל שיווק. ארבע שנים לאחר מכן התמנה כמנכ"ל, ומאז הוא מוביל את חברת הענק. כשהגיע, ההכנסה עמדה על 183.2 מיליון דולרים, הרווח הנקי היה 43.2 מיליון, שווי שוק של כ-2.6 מיליארד ומחיר המניה הגיע ל-25 סנט מתואם להיום. פחות מעשרים שנה לאחר מכן הביא צ'מברס את החברה למכירות של כ-47 מיליארד, רווח נטו של כ-8.5 מיליארד, שווי שוק קרוב ל-100 מיליארד, מחיר מניה בסביבות 18 דולרים (פי 72 ממחירה לפני 21-2 שנים) ובקופתה למעלה מ-45 מיליארד דולרים במזומן. יותר מכך, סיסקו הפכה כבר ב-1995, לחברת תשתיות ה-IT הגדולה בעולם ומאז היא שומרת על ההובלה.
זה נכון שבדרך (לקראת סוף מארס 2000) הגיעה המניה ל-82 דולר בהתאמה והחברה לשווי של 609.9 מיליארד (אז החברה בעלת השווי הגדול בעולם) ובאוקטובר 2002 גם הספיקה לרדת לשווי של 59 מיליארד וישנם רבים שכועסים על צ'מברס בשל התנהגות המניה בעשור האחרון, אבל בראייה הכללית מגיע לו הקרדיט על ההצלחה הבלתי רגילה במיין סטריט. הוא עושה זאת באמצעות יכולתו המופלאה לחזות את כיווני ההתפתחות של ה-IT ולנווט את סיסקו בכיוון. חלק מזה באמצעות צמיחה אורגנית אבל בעיקר בפעילות רכישה של חברות שמפתחות מוצרים המתאימים להתפתחויות, ועוזרים לחברה להמשיך ולהוביל.
רכישתה של Meraki ממשיכה את המסורת, אך המחיר ששילמה סיסקו עליה - 1.2 מיליארד - מכפיל 12 למכירות, הרים גבה או שתים. Meraki מתמחה בהתאמת מערכות WiFi לתשתיות האינטרנט, ובמיוחד בשילוב עם טכנולוגיות הענן. היא נוסדה לפני 5 שנים ע"י ד"ר Sanjit Biswas מ-MIT, "כאשר ראיתי שכולם עוברים משימוש במכשיר אחד בעיקר, המחשב האישי, לשימוש באינספור מכשירים, ממחשב נישא ועד לטאבלט", אמר המייסד, " הבנתי כמה יצטרכו את טכנולוגיית ה-WiFi שממש מתאימה לקשר בין כל אותם צעצועים". אכן, עם הכניסה של הטלפונים החכמים והטאבלטים והמעבר מהמחשב האישי לצעצועי התקשורת החדשים, הפך ה-WiFi ללהיט. אבל Meraki עשתה צעד נוסף - היא התמחתה בהתאמת תשתיות ה-WiFi לטכנולוגיית הענן. התמחות כזו שווה הרבה למלכת התשתיות סיסקו.
לא רק אותה התמחות לחצה על סיסקו לחטוף את Meraki, אלא גם העובדה שכמה מהמתחרות, בראשן Aruba Networks (סימול: ARUN), רצות קדימה עם התאמת הענן. Aruba, בת ה-10 מקליפורניה, המתעסקת בפתרונות למעבר אינפורמציה על הרשת, מוכרת תוכנת הפעלה משלה בשם ArubaOS ומערכת ה-ClearPass Access Management System שלה נמכרת כלחמניות חמות, משתלטת על יותר ויותר נתחים בתחומי התשתיות. צ'מברס היה חייב למצוא מענה מהיר, לכן הציע מחיר נדיב כ"כ (רק כהשוואה Aruba נסחרת במכפיל של 3.5 על המכירות). רוב המומחים מאמינים שצ'מברס שוב עשה את הצעד נכון.
ובהשוואה, שמעון אלון עושה זאת גם באוטוניטי (סימול: ATTU)
כבר כתבנו זאת בעבר, אבל התוצאות שמשיגה החברה בהחלט תומכות את המחשבות שלנו מלפני כשלוש שנים, לאחר שמונה מר אלון כמנכ"ל ויו"ר ולקח על עצמו את ההובלה. הבחור מבין דבר או שניים בניהול עסקים. הוא ראה שאוטוניטי עם מומחיותה לתוכנות תמיכה להעברה וניהול של אינפורמציה, לא זיהתה נכון את ההתפתחויות והייתה בדרכה הבטוחה אל התהום. לדעתנו, האיש החליט לנסות ולהציל השקעתו. הוא לקח את הנכסים הלא מעטים בחברה, שפשוט לא נוהלו נכון, והתמקד בשני תחומים - הענן והביג-דאטה שפיתחה החברה (בהליך משולב של רכש ופיתוח פנימי). הם מכניסים את החברה לשני התחומים החמים ביותר של התקדמות ה-IT. ה-Replicate כבר הפך לגורם הצמיחה המרכזי ברבעון האחרון. אנחנו ממשיכים להחזיק בדעה שהאסטרטגיה בה נוקט מר אלון תשתלם בגדול, וכל שצריך המשקיע היא סבלנות. "הבעיה" של החברה כרגע היא חוסר העניין בחברות קטנות, אבל אם המספרים ימשיכו כפי שהיו עד כה והעולם כולו לא ייפול מאיזה צוק - אנחנו בטוחים שהניסיון והידע שיש לאלון במיין סטריט ובוול סטריט יעזרו לאוטוניטי להצליח בגדול.
דניאל בוריסלו עושה זאת עם ווקאלטק (סימול: CALL)
אנחנו מאמינים שאם דניאל בוריסלו היה לוקח את ווקאלטק בשנת 1995, עת הוציאה את מערכת הטלפוניה על האינטרנט, ה-VOIP, המסחרית הראשונה בעולם – הוא היה הופך את החברה מנתניה לאחת המובילות בעולם. האיש הוכיח שהוא יודע לקרוא נכון את ההתפתחויות בשוק. דויטשה טלקום, מתוך הבנת העתיד, הפכה ב-1997 לקליינט ובעל כ-21% מניות. אבל הבעיה הייתה ששני הגאונים שייסדו והובילו את החברה - ליאור הרמתי ואלון הכהן - גידלו את התרנגולת שהטילה את ביצת הזהב אבל לא ידעו מה לעשות עם הביצה. ב-2010 השתלט בוריסלו על שאריות החברה, בעיקר בשל תיקיית ה-IP שלה ב 2010 ובעזרתה הוא פרץ לשוק הטלפוניה. בכתבה הבאה נתאר איזה פטנט מצא לרכישת מניות החברה.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 5.רועי 25/11/2012 21:14הגב לתגובה זוקניתי את mrvl לפני כמה חודשים ואני מופסד 50 אחוז . השאלה היא שלמה האם כדאי לקזז במחיר 8 דולר? תודה מראש
- 4.David 25/11/2012 21:04הגב לתגובה זולמשהוא יש מושג מה שעור המס. ואיפה הוא משולם
- 3.שלמה גרינברג 24/11/2012 18:10הגב לתגובה זואני מסקר אל ורק מניות שנסחרות מחוץ לישראל. מכיר את התחום היטב. מפעם לפעם אני מסקר ת סינג'נטה (SYT ) ואת מונסנטו שאם איני טועה מחזיקה בקצת מניות אבוגו
- 2.שמעון 22/11/2012 23:32הגב לתגובה זושלום שלמה ... הייתי שמח לו היית מתייחס לנושא של הנדסת והשבחת זרעים ובייחוד לחברת אבוגן הישראלית האם הנושא מוכר לךך והאם יש סיכוי שתסקור את החברה הזו אבוגן?
- 1.כרגיל, שלמה הוא מנתח מיקרו מעולה! (ל"ת)יוסי 22/11/2012 22:23הגב לתגובה זו