בחו"ל הכסף כן גדל על העצים - אג"חים בדירוג השקעה
רובנו גדלנו בצל האקסיומה שכסף לא גדל על העצים. אמת שמתערערת בימים אלו, בהם מדפסות הכסף בבנקים המרכזים בעולם מחליפות ראשי דיו בקצב מסחרר ובשוק האג"ח העולמי יש מספיק כסף לכל דורש, בתנאי שיש ברשותו תשקיף וחתם.
העובדות מדברות בעד עצמן: - קצב ההנפקות של אג"ח קונצרניות בעולם עומד היום ברמה גבוהה יותר מזו של סוף 2007, תקופת שיא מבחינת גיוס כסף זול ואופוריה בשווקים. - קצב ההנפקות של אג"ח זבל בשוק הקונצרני עומד היום על יותר מפי 2 מקצב ההנפקות בשנת 2007. - תשואות האג"חים נמצאות ברמתן הנמוכה ביותר מאז ומעולם. - מח"מ ההנפקות הממוצע כיום הינו מהארוכים ביותר ב-20 השנים האחרונות.
אג"חים בדירוג השקעה נסחרות היום בתשואות ומרווחים מאוד נמוכים מבחינה היסטורית, וכמובן נהנות מנזילות גבוהה ומהתיאבון הנמוך לסיכון בשווקים. חלק ניכר מהחברות שמנפיקות היום מנצלות את הכסף הזול בשוק האג"ח על מנת לבצע פדיון מוקדם באג"חים בריבית גבוהה ולגייס הון בריבית נמוכה לטווחים ארוכים.
חברות רבות בדירוג השקעה מנצלות את המצב להורדת שיעורי המינוף שלהן ולשפר את איתנותן הפיננסית הודות לכסף הקל בשווקים. מי שמשקיע בחברות האלה צריך לקחת בחשבון כי במחירים אלו לא נותר מקום רב לרווחי הון, לכל היותר יוכל ליהנות מזחילה בתשואה גבוהה במקצת מתשואות האג"ח הממשלתיות.
בגזרת האג"חים שאינן בדירוג השקעה המצב שונה. גם באג"חים האלו התשואות נמצאות בשפל של כל הזמנים, אך למרווחים שלהן מתשואות האג"ח הממשלתיות יש עוד כברת דרך לעבור על מנת להגיע לשפל. בממוצע מרווחי האג"חים האלו נעים סביב 600 נ"ב, כלומר מרווח של 6% מעל האג"ח הממשלתית. בשנת 2007 תיאבון השווקים לסיכון הביא את אותם מרווחים לשפל של עד 250 נ"ב.
נתון נוסף שנותן לנו פרספקטיבה היסטורית ביחס למחירי האג"ח הוא המרווח בין אג"חים שאינן בדירוג השקעה לאלה שבדירוג השקעה. אותו מרווח עומד היום ברמה של 325 נ"ב בעוד שבשנת 2007 עמד על 200 נ"ב.
גם חברות שאינן בדירוג השקעה מנצלות את הכסף הזול ומנפחות את מאזניהן. אולם, בניגוד לחברות בדירוג השקעה קיים מתאם גבוה מאוד בין מצב השוק לכמות ההנפקות של אותן אג"חים. מכאן שכל הרעה בשווקים תסגור במהירות את הצוהר של הכסף הקל ותותיר את החברות עם קשיים במחזור חוב - עורק החיים העיקרי של חלק גדול מהחברות האלו.
לסיכום, ניתן לומר כי משקיע המעוניין לשפר במעט את התשואה על האג"ח הממשלתית שברשותו ימצא לכך מענה בדמות אג"חים בדירוג השקעה. משקיע שמעוניין לנסות ולגרוף רווחי הון מהשקעה באג"חים זרות, ייאלץ לפנות לאג"חים שאינן בדירוג השקעה. ייתכן שבטווח הקצר זו השקעה שתצליח אך בטווח הארוך חברות כאלה צפויות לקשיים תזרימיים, ומשקיע בהן חשוף להפסדי הון.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
- 1.זיסר קונה, אג"חי אלביט הדמיה עולים ויעלו עוד. (ל"ת)אגחיסט 14/11/2012 12:39הגב לתגובה זו