גוזלן: "האתגר של פישר - להפסיק את ההדפסות האדירות בלי לזעזע את השוק"

הכלכלן הראשי של IBI: "לפישר יש את הידע והנסיון להוביל את אסטרטגיית היציאה מה-QE3 באופן שקול, אבל בתהליך מאוד עדין וחסר תקדים - פישר יצטרך גם לא מעט מזל"
יעל גרונטמן | (5)

בסוף השבוע האחרון הודיע הנשיא האמריקני, אובמה, על בחירתו של פרופ' סטנלי פישר לתפקיד סגן יו"ר הפדרל ריזרב. בשיחה של Bizportal עם רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות IBI הוא מתייחס לתפקיד החדש והמאתגר שנפל בחיקו של מי ששימש עד לפני חצי שנה במשך 8 שנים כנגיד בנק ישראל, וגם נותן דוגמא איך זה יכול לעזור לבנק ישראל.

לדברי גוזלן, "אין ספק שפרופ' פישר הוא בהחלט דמות מובילה ובולטת בעולם והתפקיד אליו מונה בהחלט הולם אותו, וגם מעבר לזה. האתגר הגדול של ה'פד', ופה פישר לוקח על עצמו מתלה רצינית, זה להצליח לצאת ממנגנון הדפסת הכספים האדיר שנעשה על ידי ה'פד' בשנים האחרונות, ובעיקר בשנה וחצי האחרונות, במסגרת תוכנית ההקלה הכמותית השלישית, ה-QE3".

"ה'פד' עשה ניסוי מוניטרי חסר תקדים והאתגר לצאת ממנו מבלי לזעזע את השווקים הוא מאוד גדול. אין לי ספק שפישר מבין לאן הוא נכנס. השווקים צריכים לקוות שהוא יצליח באסטרטגיית היציאה, שבכלל לא טריויאלי שתצליח לעבור בלי זעזועים".

איך יצא ה'פד' מה-QE3?

"בפרוטוקול האחרון של ה'פד' ניתן היה לראות שיש הרבה בלבול בקרב חברי ועדת השוק הפתוח ושיש קולות שמושכים לכל מיני כיוונים. השונות הגבוהה מאוד בין הדעות ממחישה את התקופה המיוחדת שעימה יצטרך להתמודד ה'פד', שיצטרך לדעת איך לצאת מהירושה הלא פשוטה שהשאיר אחריו ברננקי".

"למרות שלא פשוט לנהל את השווקים והציפיות בהם בצורה נכונה ויעילה, אני חושב שלפישר יש את הידע והנסיון להוביל את אסטרטגיית היציאה מה-QE3 באופן שקול, אבל אין ספק שמאחר ומדובר בתהליך מאוד עדין וחסר תקדים - פישר יצטרך גם לא מעט מזל".

"אני חושב שה'פד' ופישר יצטרכו להמשיך בקו הזה שהתחילו בו בהחלטה האחרונה - כלומר בקו של צימצום רכישות האג"ח. לדעתי יש ברכישות האלה יותר נזק מאשר תועלת. החשש מתמחור סיכונים לא נכון בהחלט עלה מדרגה בעקבות תוכנית הרכישות האחרונה ומוטב שיסתיים כמה שיותר מהר".

"הרכישות יצומצו בעוד 10 מיליארד דולר כבר בהחלטה הקרובה"

ביום שישי האחרון פורסם נתון שהפתיע לרעה משוק התעסוקה האמריקני שאליו הצטרפו רק 74 אלף משרות לעומת צפי לתוספת של כ-200 אלף משרות, מה שהוביל לזינוק במחירי האג"ח של ממשלת ארה"ב ולנפילה בתשואות עליהן חזרה לרמה של 2.85%.

על ההשפעה של דו"ח התעסוקה על המדיניות העתידית של ה'פד' אמר גוזלן, "צריך לזכור שזה רק נתון אחד ועל מה שצריך לשים לב זה למגמה הכוללת. במיוחד כשמדובר בנתונים שעוברים רוויזיה (עדכון לאחור) משמעותית. לכן צריך להיזהר במתן משקל יתר לנתון בודד שגם הושפע ממזג האוויר הקשה. עם זאת, אנו נמצאים בתקופה לא רגילה.

"אין ספק שאם הנתונים יתחזקו, זה יתן קריאה ברורה לצמצום תהליך הרכישות. בזהירות יש לומר שגם ה'פד' לא ממש יודע איך להתקדם בתהליך שהתחילו בו רק לאחר הישיבה האחרונה. אני מניח שהתהליך יתקדם בצורה זהירה".

"בשלב הראשון, אני מניח שלמרות הנתון החלש שיצא בסופ"ש האחרון, כבר בסוף החודש הקרוב ימשיך הפד לצמצם בעוד 10 מיליארד דולר את תוכנית הרכישות. אבל במידה והנתונים לא יספקו את הסחורה, אז הסבירות להמשך צימצום הרכישות תרד מאוד ולדעתי ה'פד' יעצור על מנת לעשות חושבים".

הקשרים עוזרים

לסיום התייחס גוזלן גם להשפעה שיכולה להיות למינוי של פישר לתפקיד כה בכיר בפדרל ריזרב על המדיניות של בנק ישראל והעומדת בראשו בהמלצת פרופ' פישר, נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, "הדבר הכי חשוב זה שהתמקמותו של פישר בתפקיד כל כך חשוב יסייע לבנק ישראל בהבנת התהליכים המתרחשים בארה"ב ממקור ראשון. אלו תהליכים שמקרינים באופן ישיר על המדיניות וההחלטות שתעשה הנגידה בישראל ולכן הקשר וההכרות הקרובה ביניהם סביר להניח שיעזרו בשיפור תהליך קבלת ההחלטות בישראל.

דוגמא לחשיבות של קשרים כאלה ניתן ללמוד מפישר עצמו, מאחר ופישר היה כל כך מקורב ל'פד' ול-IMF בעת שהיה נגיד בנק ישראל - זה בהחלט עזר להכיר ולהבין מקרוב את הארועים הדרמטיים שאיתם התמודדו גופים אלה במהלך המשבר הפיננסי העולמי ואת תהליכי קבלת ההחלטות שלהם אז. גם זה מה שעזר לישראל לעבור את המשבר באופן טוב יותר ממדינות אחרות".

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    שלא יעבדו עליכם 12/01/2014 18:35
    הגב לתגובה זו
    מה שהוביל אותו להחלטות פזיזות בעיתוי ובכמות .הוא לא באמת הפנים את מבנה המשק והפליטיקה הישראלית. ישראל לא נכנסה למשבר ב2008 בגלל הרפורמה בבנקים ללאור המשבר 2003 . מדיניותו של פישר פגעה בישראל מאחר וטישטשה את הבעיות המבניות במשק הישראלי ,בכך שיצרה בועות נכסים בשוקי הנדלן והאגח. סטו. ההסטוריה תשפוט אותו בחומרה .
  • 3.
    כלכלן 12/01/2014 17:06
    הגב לתגובה זו
    ארה"ב
  • 2.
    גק 12/01/2014 14:39
    הגב לתגובה זו
    גוזלן: "האתגר של פישר - להפסיק את ההדפסות האדירות בלי לזעזע את השוק"
  • 1.
    קצת התבלבלתם? 12/01/2014 14:29
    הגב לתגובה זו
    שירי הלל לכישלון ואבי בועת הנדלן זה קצת פתאטי לא? מספיק לראות את הפסדי פישרן בקניית דולרים זה יוטל על הצבור כל הגירעון הזה לכן בנק ישראל קנה מניות בארהב שנה שעברה והשנה גם ימשיך לקנות בגרמניה כדי למזער את נזקיו האיש הרס פה את המדינה ואתם מהללים אותו?
  • ג'ינט ילין זקנה מטומטמת מה היא מבינה? (ל"ת)
    יופיטר שוקי הון 12/01/2014 15:05
    הגב לתגובה זו