
סגן הנשיא - "מתקדמים להסכם סחר עם הודו"
מודי וואנס נפגשים בניו דלהי במטרה להגיע להסכם; הודו עשויה להיות המרוויחה הגדולה במלחמת הסחר במקביל לירידת כוחה של סין
ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, וסגן נשיא ארצות הברית, ג'יי.די. ואנס נפגשו בדלהי כדי לקדם משא ומתן על הסכם סחר דו-צדדי. זאת, על רקע איומי הנשיא דונלד טראמפ להטיל מכסים של 26% על יבוא מהודו, כחלק ממדיניותו לקדם סחר "הוגן והדדי". הפגישה, שהתקיימה במסגרת ביקור של ארבעה ימים של ואנס בהודו, הניבה "התקדמות משמעותית" במשא ומתן, כפי שדווח על ידי הבית הלבן.
אסטרטגיה משותפת
הודו היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של ארצות הברית, עם סחר דו-צדדי שהגיע ל-190 מיליארד דולר ב-2023, אך מאזן הסחר מוטה לטובת הודו עם עודף של כ-45 מיליארד דולר. טראמפ, שכינה את הודו "מלכת המכסים" בשל שיעורי המכס הגבוהים שלה (12% בממוצע לעומת 2.2% בארה"ב), הודיע על כוונתו להטיל מכסים הדדיים על מדינות שמגבילות את היבוא האמריקאי. הודו, שחוששת מפגיעה ביצוא שלה בתחומים כמו חקלאות, תכשיטים ורכיבי רכב, פועלת במרץ להשיג הסכם סחר שימנע את המכסים הללו.
הפגישה בין מודי לוואנס מגיעה לאחר ביקורו של מודי בוושינגטון בפברואר 2025, שם הוא וטראמפ הסכימו לקדם את השלב הראשון של הסכם סחר עד סתיו 2025, עם יעד שאפתני להכפיל את הסחר הדו-צדדי ל-500 מיליארד דולר עד 2030. הודו כבר הורידה מכסים על מוצרים אמריקאיים כמו אופנועי הארלי-דייווידסון וויסקי קנטאקי, בניסיון לפייס את ממשל טראמפ. ואנס, שנחשב ליורש פוטנציאלי של טראמפ במפלגה הרפובליקנית, משמש כשחקן מפתח במשא ומתן זה, תוך ניצול קשריו האישיים להודו דרך רעייתו, אושה ואנס, שמשפחתה ממוצא הודי.
הישגי הפגישה: התקדמות לקראת הסכם
הבית הלבן דיווח כי השיחות בין ואנס למודי הניבו "התקדמות משמעותית" במשא ומתן על הסכם סחר, כולל הסכמה על "תנאי התייחסות" (terms of reference) שישמשו בסיס להסכם רחב יותר. משרדו של ואנס תיאר זאת כ"אבן הדרך האחרונה" לקראת הסכם, מה שמצביע על כך שהודו עשויה להפוך לאחת המדינות הראשונות שיחתמו על הסכם סחר עם ממשל טראמפ. הודו נמצאת כעת במרוץ נגד הזמן, שכן טראמפ השהה את המכסים ל-90 יום, והיעדר הסכם עלול להוביל למכסים של 26% על יצוא הודי.
בנוסף לסחר, השניים דנו בשיתוף פעולה בתחומי אנרגיה, ביטחון וטכנולוגיות אסטרטגיות, והדגישו את החשיבות של דיאלוג ודיפלומטיה בנושאי ביטחון אזוריים וגלובליים. הודו התחייבה להגדיל את רכישות הנפט, הגז וציוד ההגנה מארה"ב, כולל מטוסי קרב מתקדמים כמו ה-F-35, כחלק ממאמציה לצמצם את הגירעון המסחרי של ארה"ב. מודי גם הביע תמיכה במדיניות ההגירה של טראמפ, והסכים לקבל בחזרה מהגרים לא חוקיים מהודו.
הסוגיה הסינית: הודו כחומה נגד סין
ארצות הברית רואה בהודו שותפה אסטרטגית מרכזית למניעת התרחבות ההשפעה הסינית באזור ההודו-פסיפי, במיוחד לאור המתיחות הצבאית בין הודו לסין בגבול המשותף. ואנס, שדוגל בעמדה נוקשה כלפי סין, תומך בחיזוק היחסים עם הודו כחלק ממדיניות זו. במקביל גם הסכם סחר מול הודו יחזק את הודו מול סין שנמצאת במלחת סחר מול ארה"ב, זה ייתן להודים יכולת להגביר את היקף הסחר מול ארה"ב על חשבון סין ולהפוך אותה למדינה החשובה ביותר מבחינת האמריקאים.
למרות ההתקדמות במשא ומתן, זה לא סגור עד שזה לא סגור ויש עדיין אתגרים גדולים. הורדת מכסים על מוצרים אמריקאיים, במיוחד בתחום החקלאות והמוצרים היקרים, מעוררת התנגדות פנימית בהודו. איגוד החקלאים הגדול ביותר במדינה, הזהיר כי ליברליזציה של הסחר עלולה לפגוע קשות בהכנסות החקלאים, במיוחד במגזר החלב. זיכרון המחאות החקלאיות ב-2020-2021, שהובילו לביטול חוקי רפורמה חקלאית, מרחף מעל ממשלת מודי, שחוששת מתגובה ציבורית דומה.
- סין מחזרת אחרי אירופה במטרה לשבור את היחסים מול ארה"ב - אל תזלזלו בתוכנית שלה
- וול סטריט צפויה לעלות; אסיה בעליות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בנוסף, סוגיית הוויזות לעובדים הודים בתעשיית הטכנולוגיה (H-1B) מעיבה על היחסים. הודים מהווים כ-70% ממקבלי ויזות H-1B בארה"ב, אך מדיניות ההגירה המחמירה של טראמפ יצרה חוסר ודאות עבור סטודנטים ועובדים הודים. למרות זאת, משרד החוץ ההודי ציין כי כל הנושאים הרלוונטיים יידונו, אם כי לא פורסמו פרטים על התקדמות בנושא זה בפגישה עם ואנס.
דיפלומטיה רכה וחיזוק קשרים
ביקורו של ואנס, שהיה מלווה ברעייתו ושלושת ילדיהם, כלל ממד של "דיפלומטיה רכה". המשפחה ביקרה במקדש הינדואי בניו דלהי ותכננה לבקר בטאג' מאהל ובג'איפור, מה שהדגיש את הקשר התרבותי בין ואנס להודו דרך מוצאה של אושה ואנס. הביקור, שתואר כחלקי אישי וחלקי פוליטי, חיזק את תדמיתו של ואנס כמנהיג עולמי פוטנציאלי, במיוחד לאור הפופולריות שלו בקרב הרפובליקנים כמועמד אפשרי לנשיאות בעתיד.
מודי, מצידו, ניצל את הביקור כדי לחזק את הברית עם ממשל טראמפ. הוא הזמין את טראמפ לביקור בהודו מאוחר יותר השנה, במסגרת פסגת ה-Quad (ברית הכוללת את ארה"ב, הודו, יפן ואוסטרליה), והביע תמיכה פומבית במדיניותו של טראמפ.
- 1.אין כמו טראמפיש לו רק מה להרוויח מהמצב לטווח ארוך (ל"ת)אנונימי 22/04/2025 12:23הגב לתגובה זו