ספר חדש: הטכנולוגיה לא עושה כלום בכדי לגשר על פערים חברתיים

הפערים בין הישגי הילדים העשירים והעניים בארה"ב הולכים ומתרחבים, האינטרנט שהיה התקווה הגדולה לצמצום אותם פערים מתברר כאכזבה 
אלמוג עזר |
נושאים בכתבה רשתות חברתיות

בעבר, תיאוריות חברתיות טענו שפערים חברתיים נובעים בין היתר מגישה למידע. על פי תפישות אלו, בעולם המערבי כיום, שבו קיימת נגישות אבסולטית כמעט מוחלטת למידע על ידי סמארטפונים המחוברים לרשת האינטרנט, הפערים החברתיים חייבים להצטמצם. ספר אמריקני חדש שיצא לאור בשנה שעברה מפריח את התקווה הזו.

לדברי רוברט פוטנאהם (Robert Putnam) והספר "הילדים שלנו: מותו של החלום האמריקני", האינטרנט עשה מעט מאוד אם בכלל בכדי לשפר את יכולת מימוש הפוטנציאל של ילדים הגדלים בעוני באמריקה. גם הרשתות החברתיות והסמארטפונים לא תורמים לשיפור המצב. 

מחקרו של פוטנאהם בודק מדוע הפער בין ילדים עשירים ועניים זינק מאז שנות ה-50 בארה"ב. כמו כן המחקר בודק כיצד ההבדלים במבנה המשפחתי, הגיאוגרפי והחברתי מחריפים את הבעיה. 

על פי מחקרו של פוטנאהם "גם לילדים העניים יש סמארטפונים, אך השימוש של הילדים בסמארטפון הינו שונה בתכלית בין ילדים עשירים לילדים עניים. ילדים עניים נוטים להשתמש בסמארטפון בצורה מטופשת אשר אינה באשמתם, זאת בעוד ילדים ממעמד סוציו אקונומי גבוה ישתמשו בסמארטפון בכדי למצוא עבודות, השכלה, הדרכה פוליטית וחברתית, בריאות ואקטואליה ופחות למטרה בידורית".

לדברי פוטנאהם, "זה לא שילדים עשירים יושבים בבית מול הסמארטפון וצופים בהרצאות של הרווארד. אם כי רשתות חברתיות מייצגות נאמנה את המצב ובעקבות הקשרים החברתיים החזקים שיש לילדים עשירים הם מצליחים לקבל עזרה והדרכה טובה יותר לקדם את ההשכלה שלהם והקריירה העתידית שלהם".   

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה