פישר חושש מהטווח הארוך: "יש להעלות את שיעורי ההשתתפות של גברים חרדים ונשים ערביות"
סטנלי פישר משדר "עניינים כרגיל", אולם בטווח הארוך מדגיש כי המצב נראה קצת יותר מורכב. נגיד בנק ישראל נאם היום בפני חבר הנאמנים של הקונגרס היהודי העולמי בירושלים, ובסך הכל נשמע שבע רצון מהאופן בו צלחנו את המשבר וכן מנתוני המאקרו האחרונים.
לדברי פישר, "העובדה שצלחנו את המשבר בצורה טובה יותר ממדינות אחרות נובעת מכך שנכנסנו למשבר במצב טוב: מדיניות פיסקלית אחראית ותקציב מאוזן, יחס החוב הציבורי לתוצר היה בירידה וגם שיעור החוב של משקי הבית בישראל נמוך יחסית למדינות אחרות."
בנוסף, "אחד המאפיינים המשותפים לכל המדינות שצלחו את המשבר בצורה טובה, ביניהן קנדה, אוסטרליה, הונג קונג, סינגפור, וגם בישראל, הוא שהמערכות הפיננסיות שלהן המשיכו לתפקד בצורה תקינה לכל אורך תקופת המשבר."
כלכלת ישראל יציבה
בטווח הקצר אמר הנגיד כי ביצועיה של כלכלת ישראל בתקופה האחרונה טובים יחסית. "בחודשים אפריל-יוני התפרסמו נתונים שהצביעו על האטה בקצב היצוא, המהווה 40-45% מהתמ"ג הישראלי. האומדן הפנימי שלנו בבנק ישראל דיבר על צמיחה בתוצר של 4.6% במונחים שנתיים ברביע השני, אך באותה תקופה אמדן זה נראה היה גבוה מדי לאור ההתפתחויות והעדפנו שלא להסתמך עליו יתר על המידה," לדברי פישר.
זאת ועוד, "מאוחר יותר הסתבר שהצמיחה אכן עמדה על 4.7% ברביע השני. גם נתוני האבטלה הארעיים הראו על ירידה חדה באבטלה, וגם לגביהם היינו ספקניים, אולם, הנתון שהתפרסם אתמול, 6.2% ברביע הרביעי, היה טוב יותר אפילו מהאמדנים החדשים, והוא מראה שהאבטלה מתקרבת לרמות שלפני המשבר. נראה שהכלכלה הישראלית חוותה האטה ולא מיתון."
הוא ציין כי אחת הסיבות שבגללן שיעור האבטלה בישראל עלה בשיעור נמוך מבמדינות אחרות, היא ששוק העבודה הפגין גמישות, כך שמספר השעות למועסק הצטמצם ודבר זה איפשר למספר המועסקים לרדת בצורה מוגבלת ומנע שיעור אבטלה גבוה יותר.
מה צופן לנו העתיד
להערכתו של הנגיד פישר המשק הישראלי עומד בפני אתגרים רבים לעתיד. אינו חושש כעת מסכנות מבית, אלא יותר מהמתרחש מסביב לעולם.
לדבריו, "בטווח הקצר, הגירעון הממשלתי נמצא בשליטה ומסגרת התקציב נבנתה בצורה נכונה. המדיניות המוניטרית תצטרך להמשיך לשמור על האינפלציה במסגרת היעד. הסיכון העיקרי נובע מההתפתחויות במשק העולמי, ומההשלכות האפשריות שלהן על היצוא ועל התוצר בישראל."
הטווח הארוך נראה קצת פחות ורוד, כאשר הדגש הינו על שיפור מאפייני שוק העבודה. "שיעורי ההשתתפות בעבודה בקרב גברים חרדים ונשים ערביות נמוכים במיוחד, ויהיו חייבים לגדול על מנת שהכלכלה תוכל להמשיך ולצמוח על פני זמן. בתחום החינוך, הישגיהם של תלמידי ישראל במבחנים הבינ"ל נחלשו מאוד בשנים האחרונות."