לין: המגבלות על ק. הרכישה בחוק ההסדרים יגרמו לעליית מחירי הדיור ותפגע בזוגות הצעירים"

אוריאל לין, נשיא איגוד המסחר פנה בדרישה לשר האוצר לא לכלול בחוק ההסדרים מגבלות על קבוצות הרכישה בהתאם לחוק המכר (דירות): "משרד השיכון מנסה לבטל כליל את מוסד קבוצות הרכישה"
לירן סהר |

בנק ישראל ומשרד הבינוי והשיכון מנסים זה זמן רב להילחם בתופעת קבוצות הרכישה, וכעת הוכנסה הגבלה נוספת לחוק ההסדרים בדבר מטילה על מארגני קבוצות רכישה דרישות זהות של מתן מידע ובטחונות לדרישות הנדרשות מקבלנים.

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר פנה לשר האוצר, יובל שטייניץ בדרישה שלא לכלול בחוק ההסדרים את הפרק הנוגע להסדרת הבנייה במסגרת קבוצות רכישה, אשר מכיל הוראות מקבילות לחוק המכר (דירות), ביחס למידע ולביטחונות שעל מארגן קבוצת רכישה ליתן למשתתפים בה. בין היתר הצעת החוק כוללת קביעת מחירי דירות, הסכמי שיתוף בין חברי הקבוצה, הסכמי ניהול בין המארגן לחברי הקבוצה וכדומה.

לין, אשר כיהן כממונה על הכנסות המדינה טוען כי "אין מדובר בתיקון חקיקה בעל השלכות כלכליות או תקציביות, שעולה בו הצורך להעבירו במסגרת חוק ההסדרים, אלא בהצעת חקיקה עם השלכות רוחביות על כלל המשק, אשר מן הראוי היה להגישה כתיקון חקיקה בנפרד, אם בכלל, על כל פנים בוודאי שלא במסגרת חוק ההסדרים, שכן היא חורגת באופן בולט וחריג מהשגת יעדי התקציב לשנים 2011 - 2012".

על פי לין, התרומה של הצעת החוק להסדרת הבנייה במסגרת קבוצות רכישה, לנושאים תקציביים לא רק שאינה קיימת, אלא שלמעשה, ההיפך הוא הנכון. "הצעת החוק פוגעת כלכלית בקבוצות הרכישה, שמשמעה אובדן הכנסות מיסים שמשלמות קבוצות הרכישה למדינה".

על פי נתוני מנהל הכנסות המדינה, קבוצות הרכישה מהוות כיום את עיקר הפעילות בשוק הנדל"ן באזור המרכז והשרון- כאשר קנייה באמצעות קבוצות הרכישה מביאה לחיסכון של 30%-10% מעלות הדירה.

עוד מוסיף לין כי, קריאת המלצות משרד הבינוי והשיכון מגלה שלא מדובר בהסדרת התחום אלא בסיכול השיטה כולה, אשר תוביל לביטול כליל של מוסד קבוצות הרכישה. "פעולה זו נועדה ליצירת החקיקה "בדלת האחורית", באופן שיפגע קשות בתחרות החופשית ובשוק הנדל"ן ואף תוביל בסופו של יום לעליית מחירי הדיור, כשפועל יוצא מכך הינה פגיעה ברבבות זוגות צעירים המבקשים לרכוש דירה בישראל. "

לין מסכם את פנייתו לשר האוצר ומדגיש כי מדובר בהצעת חוק מורכבת המחייבת דיון ציבורי מעמיק, שבוודאי ישנו קושי לקיימו במסגרת סד הזמנים הנתון לאישור חוק ההסדרים במשק המדינה. "חקיקה אשר גודעת מוסד שלם ומשפיעה באופן מהותי כל כך על שוק הנדל"ן בארץ, ראוי שתעשה רק לאחר דיון ענייני ומעמיק כפי שמורה חוק יסוד: הכנסת."

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה