שוק העבודה בארה"ב מתכווץ ומאותת לברננקי: האבטלה זינקה ל-5.5%
שוק העבודה האמריקני המשיך להתכווץ גם בחודש מאי, זה החודש החמישי ברציפות, כאשר פיטורי העובדים בארה"ב נמשכים על רקע משבר האשראי, המיתון בשוק הדיור והחשש מפגיעה בצריכה הפרטית שתשחק את רווחי החברות. במקביל, נודע מנתוני הממשל בארה"ב, כי שיעור האבטלה זינק בחודש שעבר מעבר לתחזיות המוקדמות.
49 אלף משרות נגרעו משוק העבודה בחודש מאי במגזר הלא-חקלאי, בעוד שהאנליסטים ציפו לירידה של 60 אלף משרות. לצורך ההשוואה, בחודש אפריל נגרעו 28 אלף משרות (הנתון עודכן כלפי מטה שכן הנתון בחודש שעבר העיד על ירידה של 20 אלף משרות). ההפתעה הרעה הגיע מכיוון שיעור האבטלה אשר זינק ל-5.5% לעומת 5% בחודש אפריל, כאשר התחזיות המוקדמות עמדו על 5.1% בלבד במאי.
"יש להדגיש – הנתון לבטח לא מרשים יתר על המידה וניתן לומר כי הסביבה התעסוקתית ממשיכה להיות מאופקת. חברות בארצות הברית מדווחות לאחרונה העל עצירה של גיוסי כוח אדם ותמרוץ פרישה, או על ירידה בחלקם של המועסקים במשרה מלאה.", אמר רונן מנחם, מנהל היחידה לאסטרטגיה והשקעות בבנק מזרחי טפחות.
אין ספק שהנתון המדאיג ביותר הוא שיעור האבטלה, שזינק כאמור ב-0.5% - הקצב המהיר ביותר מזה 33 שנים, שכן הפעם האחרונה שנתון כזה נראה בארה"ב הייתה בינואר 1975. כ-861 אלף אמריקנים היתוספו בחודש שעבר למעגל האבטלה, ובסך הכל ישנם 8.5 מיליון אמריקנים מחוסרי עבודה.
חברות בארה"ב מפטרות עובדים בחודשים האחרונים בגלל המשבר הכלכלי ובשל החשש כי בסופו של דבר גם הצריכה הפרטית תיפגע, מה שיפגע ברווחי החברות. לכן, החברות ממהרות לפטר עובדים על מנת לחסוך בהוצאות ולמזער ככל הניתן את הפגיעה ברווחים. המצב חמור במיוחד בקרב חברות הפיננסים והבנייה, שם פוטרו עשרות אלפי עובדים בחודשים האחרונים בשל משבר האשראי והמיתון בשוק הדיור.
"יהיו עוד פיטורים", מזהיר גיא ליבס, כלכלן בכיר בבית ההשקעות ג'ני מונטגומרי שבפילדלפיה. "אין הרבה סיכוי ששוק העבודה או הצריכה הפרטית יתחילו להתרומם, כך שאנו צפויים לראות תקופה חלשה".
למרות החולשה ממנה סובל שוק העבודה האמריקני בחצי השנה האחרונה, יש לציין כי אין זו החולשה שמאפיינת תקופות מיתון. לצורך ההשוואה, התביעות השבועיות לקבלת דמי אבטלה נאמדות בכ-370 אלף בממוצע בשבוע, ואילו בחודשים הראשונים של תקופות מיתון המספר עומד בדרך כלל על 400 אלף.
"המספרים משוק העבודה מראים שפרט לתעשיית הפיננסים, הסקטורים האחרים לא העסיקו עובדים בהגזמה במהלך גל הצמיחה הכלכלית בשנים האחרונות ולכן אין צורך בפיטורים המוניים", מסרו כלכלנים בבית ההשקעות ליהמן ברדרס.
ובכל זאת, המספרים מדברים בעד עצמם. ב-5 החודשים הראשונים של השנה נגרעו משוק העבודה כ-324 אלף משרות, לעומת יצירה של 91 אלף משרות בממוצע בכל אחד מהחודשים של שנת 2007. הנסיגה המתמשכת בשוק העבודה, אחד מעמודי התווך של הכלכלה האמריקנית, מגבירה את ההערכות בשוק כי ארה"ב תיכנס למיתון באופן רשמי, אולם השאלה שנותרת פתוחה היא עד כמה עמוק יהיה המיתון.
"עושה רושם כי שוק העבודה האמריקני יצליח להתחמק מנסיגה של ממש, חדשות טובות בפני עצמן, בהתחשב בחששות ששררו קודם לכן ובניסיון העבר. עם זאת, ייתכן כי יצטרכו לחלוף חודשים ארוכים עד אשר תירשמנה עליות רציניות במספר המשרות.", הוסיף מנחם