לאומי מסמן את התחתית בדולר: "חל שינוי בכללי המשחק - ייתכן שינוי מגמה"

הדולר איבד ביום שישי 1.3% אך זינוק שבועי של 3.1%. בנק הפועלים: "גוברות ההערכות כי צעדים נוספים ייתכנו בקרוב"
עדי בן ישראל |

לאחר שעלה במשך כל אחד מימות השבוע, הדולר התממש היום ונסחר בירידות למול השקל לכל אורך יום המסחר, בעוד שבעולם הוא נסחר במגמה מעורבת לקראת פרסום נתוני התעסוקה בארה"ב. השבוע התחזק הדולר מול השקל בעקבות התגברות הסבירות להעלאת הריבית בארה"ב בסוף השנה, ובהמשך הוסיף הדולר להתחזק לאחר שנודע שמשרד האוצר בישראל התערב בשוק המט"ח בעקיפין וניצל את שערו הנמוך של הדולר כדי לגדר את החוב של מדינת ישראל.

כל העיניים נשואות כעת לנתוני התעסוקה שיפורסמו בארה"ב בשעה 15:30 (שעון ישראל). הנתונים ישפכו אור על מצבו של שוק העבודה האמריקני בחודש מאי, וישפיעו על השווקים הפיננסים בעולם שכן ה'פד' מייחס חשיבות רבה לשוק העבודה בקובעו את המדיניות המוניטרית. נתונים התעסוקה יספקו איתות נוסף לגבי עומקה של ההאטה הכלכלית בארה"ב, והם צפויים, לפי ההערכות, להעיד על ירידה של 60 אלף משרות בחודש מאי ועלייה של 0.1% בשיעור האבטלה ל-5.1%.

הדולר איבד היום 1.27% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.333 שקלים. האירו היציג הוסיף 0.01% ל-5.1968 שקלים. בסיכום שבועי, זינק הדולר ב-3.1% והאירו ב-3.8%.

בנק לאומי: "חל שינוי בכללי המשחק - שינוי מגמה הוא בגדר האפשרי"

כלכלני בנק לאומי מציינים בסקירתם השבועית על שוק ההון, כי השבוע התחזק הדולר מול השקל בדומה למגמה בעולם, אך בשיעור חד יותר. ההתחזקות העודפת של הדולר מול השקל מוסברת ברמתו הנמוכה היסטורית של הדולר מול השקל שגררה רכישות ספקולטיביות של המטבע האמריקני. נזכיר כי בפעם הקודמת שהגיע שערו של הדולר-שקל לרמות אלו התערב בנק ישראל במסחר ורכש מט"ח. נציין כי פרסומים בתקשורת דיווחו כי בימים האחרונים רכש משרד האוצר מאות מיליוני דולרים מתוך כוונה לנצל את השער הנמוך לצורך הקטנת החוב החיצוני של המדינה הנקוב בדולרים, מה שתרם להתחזקותו של המטבע האמריקאי מול השקל.

בקשר להתערבות אפשרית מצד בנק ישראל בשוק המט"ח נעיר כי נגיד בנק ישראל צינן השבוע את הצפיות להתערבות שכזו: בדברים שנשא בכנס השנתי של האגודה הישראלית לכלכלה אמר הנגיד כי לאחרונה נשמעים קולות הקוראים לבצע צעדים שונים כדי להשפיע על שער החליפין. הנגיד טען כי אין בעניין הזה תרופות פלא וכדאי להיזהר מצעדים שלכאורה נותנים תשובות קצרות טווח שאינן עוזרות, ולעיתים מזיקות, בטווח הארוך.

להערכתנו, פער הריביות השורר בין המשק המקומי לזה אמריקני (לטובת המשק המקומי) וההתרחבות הצפויה בו, צפויים להמשיך ולתמוך במטבע המקומי בטווח הקצר. עם זאת, נראה כי חל שינוי בכללי המשחק, כך שבמידה וההתערבות תימשך, יכול הדבר להוות איתות לשוק שיביא לשינוי כולל במגמה.

בנק הפועלים: "גוברות ההערכות כי צעדים נוספים ייתכנו בקרוב"

מבנק הפועלים נמסר, כי הדולר שינה כיוון והצליח להתחזק השבוע מול השקל, כשהוא מקבל תמיכה מבית ומחו"ל. באמצעי התקשורת בישראל פורסם השבוע, כי משרד האוצר רכש דולרים בהיקף של מאות מיליוני דולרים. זאת, במטרה לנצל את התחזקות השקל כדי להקטין את נטל החוב החיצוני. מדברי החשב הכללי באוצר נראה, כי תתכנה רכישות נוספות בהמשך. הדולר קיבל תמיכה נוספת מדברי נגיד ה'פד', שהובילו להתחזקות הדולר בעולם מול רוב המטבעות העיקריים.

המסחר בדולר בשוק המט"ח הישראלי יושפע גם בתקופה הקרובה מהתפתחות המסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם, אך יש לציין, שרמת השפל של הדולר מקשה על פעולת החיזוי עוד יותר מתמיד. כעת, נראה ששני גורמים משפיעים על השקל בכיוונים מנוגדים. מחד, השקל כיום חזק יותר מהרמה שבה החליט בנק ישראל להתערב במסחר בעבר ובעקבות זאת, גוברות ההערכות כי צעדים נוספים ייתכנו בקרוב. מאידך, פער הריביות בין השקל והדולר צפוי להתרחב בהמשך השנה ולספק לשקל תמיכה נוספת.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה