נפל ב-9.7%: כל הסיבות לצניחה השבועית במחיר הנפט

שבוע המסחר האחרון בסחורות התאפיין בירידה דרמטית במחירי האנרגיה ובמחירי המתכות האצילות ובעלייה במחיר המתכות התעשייתיות ובמחירן של כמה מהסחורות החקלאיות
אריה גורן |

שבוע המסחר האחרון בסחורות התאפיין בירידה דרמטית במחירי האנרגיה ובמחירי המתכות האצילות ובעלייה במחיר המתכות התעשייתיות ובמחירן של כמה מהסחורות החקלאיות.

מדד מחירי הסחורות המשוקלל, Reuters/Jefferies CRB, המורכב מחוזים עתידיים על 19 סחורות שונות, ירד בשבוע שעבר ב-4.08%, בהשוואה לעלייה שבועית של 2.81% במדד המניות האמריקאי, ,S&P 500 ושל 2.48% במדד מניות הנאסד"ק. מדד ה-Reuters/Jefferies CRB מושפע מאוד ממחירי האנרגיה: משקל הנפט הגולמי במדד – 23%, הגז הטבעי – 6%, בנזין – 5% והנפט להסקה – 5%.

נפט

מחיר הנפט ירד בשבוע שעבר ב-9.7%, זוהי הירידה השבועית הגדולה ביותר במחיר הנפט מאז אפריל 2005. חוזה עתידי לחודש ינואר 2008 לנפט טקסני קל מתוק בבורסת הסחורות של ניו יורק, NYMEX, ירד ביום שישי האחרון ב-2.54% ונסגר במחיר של 88.7 דולר לחבית. מתחילת שנת 2007 עלה מחיר הנפט ב-45.3%.

איך אפשר להסביר אפוא את הירידה במחיר הנפט לאחר שכל המומחים ניבאו שמחירו יהיה יותר מ-100 דולר לחבית כבר בימים הקרובים? להלן אנסה לנתח את הגורמים שהשפיעו וישפיעו על מחיר הנפט בזמן הקרוב.

אופ"ק: אחת הסיבות לירידה במחיר הנפט בשבוע שעבר היא ההערכה שחברות אופ"ק יחליטו על הגדלת התפוקה בפגישתם הקרובה ב-5 בדצמבר 2007. אין כל ערובה לכך שהחלטה אכן תתקבל, בייחוד אם מחירי הנפט יוסיפו לרדת. קיימים חילוקי דעות חמורים בין חברות הארגון, דבר המקשה על הסכמה ביניהן, כמו כן לא ברור אם מבחינה טכנית יש באפשרותן להגדיל את התפוקה באופן משמעותי, לאחר שכבר החליטו להגדיל את התפוקה בחצי מיליון חביות ליום החל מאחד בנובמבר ובפועל הגדילו את התפוקה כבר בחודש אוקטובר. חברות אופ"ק הפיקו 30.98 מיליון חביות ביום בחודש אוקטובר, כ-35% מתפוקת הנפט העולמית, ורובו היה מיועד ליצוא.

מלאי: משרד האנרגיה של ממשלת ארצות הברית דיווח על ירידה במלאי הנפט ב-23 בנובמבר ל-313.2 מיליון חביות, מלאי הקטן ב-7% מהמלאי באותה עת בשנה שעברה וב-0.12% מהמלאי בשבוע שקדם לו. ירידה במלאי הנפט בארצות הברית מביאה לרוב לעלייה במחירו, משום שארצות הברית צורכת כ-25% מצריכת הנפט העולמית.

דולר: הירידה בערך הדולר ביחס למטבעות העיקריים האחרים היא אחת הסיבות לעלייה במחיר הנפט, המתומחר בדולרים.

פעילות כלכלית: צמיחה בפעילות הכלכלית העולמית מגדילה את הביקוש לנפט וגורמת לעלייה במחירו. ההאטה האחרונה בקצב הצמיחה הכלכלית בארצות הברית, הכלכלה הגדולה בעולם, יכולה להביא לירידה במחיר הנפט.

ונצואלה: הוגו צ'אבס, הנשיא הפופוליסט של ונצואלה, האשים את ארצות הברית בניסיון לחבל במשאל העם שהתקיים בארצו ביום ראשון, שניים בדצמבר, והיה אמור להעניק לו הלכה למעשה סמכויות דיקטטוריות. צ'אבס איים להפסיק לחלוטין את הספקת הנפט לארצות הברית, דבר המוטל בספק רב, מכיוון שונצואלה תיפגע יותר מארצות הברית מצעד כזה. ונצואלה מייצאת לארצות הברית כ-1.3 מיליון חביות נפט ביום, כ-54% מכלל יצוא הנפט שלה, וייצוא הנפט הוא מקור הכנסתה העיקרי. לנפט של ונצואלה תכולת גופרית גבוהה, וכמעט רק בתי הזיקוק בארצות הברית מותאמים לזקק אותו. אם תפסיק וונצואלה את יצוא הנפט לארצות הברית, תתקשה למצוא לקוחות אחרים שיוכלו להשתמש בנפט שלה. יבוא הנפט מונצואלה מהווה רק 10% מיבוא הנפט לארצות הברית. מכל מקום, הנשיא צ'אבס ידוע כלא צפוי, ואם יממש את איומו הדבר יגרום לעלייה במחירי הנפט.

איראן: כ-20% מהובלת הנפט העולמית עוברת במייצרי הורמוז, ולאיראן יש היכולת לפגוע בתעבורת הנפט שם אם יתפתח סכסוך מזוין באזור. פעולה כזו תביא לעלייה חריפה במחיר הנפט.

קרנות גידור וספקולנטים: נפח המסחר בחוזים עתידיים על נפט הוא גדול מאוד. ביום שישי שעבר נסחרו בבורסת הסחורות של ניו יורק, NYMEX, 315,000 חוזים (כל חוזה מתייחס לאלף חביות נפט). קרנות גידור, קרנות נאמנות, תעודות סל, בנקים ומשקיעים פרטיים, סוחרים בנפט כדי להרוויח מהשינוי במחירו ולא כדי להשתמש בו. לפעולת קרנות הגידור והספקולנטים למיניהם השפעה גדולה ביותר על מחיר הנפט; ולדעתי הירידה החדה במחיר הנפט בשבוע שעבר נבעה ממימוש רווחים של אותם הגורמים. גם הירידה החדה במחירי הזהב, הכסף והפלטינה בשבוע שעבר למרות חולשת הדולר מצביעה על אותה מגמה, כיוון שהמתכות האצילות גם הן כלי להשקעה ספקולטיבית בקנה מידה גדול.

מה הלאה: מכיוון שהוצאות הפקת הנפט נמוכות בהרבה ממחירו כיום, מחיר הנפט יכול עדיין להמשיך לרדת. אבל מכיוון שתפוקת הנפט העולמית גדולה רק במיליון חביות ליום מהצריכה העולמית, הנאמדת ב-86 מיליון חביות ליום, כל שיבוש בהספקת הנפט מסיבה פוליטית או טכנית תביא לעלייה במחירו. יש להביא בחשבון שהגברת כושר הפקת הנפט העולמית יכולה להביא לירידה במחיר הנפט, וההערכה היא שכ-100 אסדות קידוח יכולות להיבנות בארבע השנים הקרובות להפקת נפט ממקורות תת ימיים, אבל עד אמצע שנת 2009 לא צפוי שיגבר כושר הייצור עד כדי הקלה על הביקוש.

השינויים העיקריים במחירי הסחורות בשבוע שעבר:

סחורות שמחירם עלה, שיעור העלייה באחוזים: אבץ – 13.5%, חיטה – 7.1%, נחושת – 5.1%, עופרת – 4.5%, תירס – 3.2%, בדיל – 2.8%, רכז תפוזים – 2.2%, קפה ערביקה – 2.1%, קקאו – 1.6% ואלומיניום – 1.1%.

סחורות שמחירם ירד, שיעור הירידה באחוזים: אורניום – 12.0%, נפט גולמי – 9.7%, בנזין – 9.5%, ניקל – 7.1%, נפט להסקה – 7.0%, גז טבעי – 5.2%, כסף – 5.1%, זהב – 5.1%, פלדיום – 3.6%, כותנה – 3.2%, בקר לפיטום – 3.1%, בקר חי – 2.7%, פלטינה – 2.5%, חזיר קפוא – 2.3%, שיבולת שועל – 2.2%, שמן סויה – 2.1%, סויה – 1.8% ואתנול – 1.3%.

*מאת: אריה גורן, אנליסט גלובלי בפרגון, מערך ניהול השקעות חו"ל של כלל פיננסים בטוחה.

*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של נפט, או כל סחורה אחרת.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה