צה"ל בתרגיל בגולן - הגבול הסורי שוב מתוח

תרגיל צבאי שמתקיים בימים האחרונים הקפיץ את צבא סוריה שנכנס לכוננות מוגברת. כדי להנמיך את גובה הלהבות, העבירה ישראל לדמשק מסר הרגעה דיפלומטי כי אין לה כל כוונה לתקוף
NRG - עמיר רפפורט |

אחרי תקופה של רגיעה יחסית שוב ניכרת מתיחות בגבול סוריה, בשל תרגיל שצה"ל מבצע בימים אלה. לנוכח רגישות העניין - ועל רקע הערפל שעדיין שורר סביב תקיפת חיל האוויר בסוריה בחודש שעבר - העבירה ישראל מסר לדמשק, ולפיו "אין לנו כל כוונה לתקוף אתכם". צפירת ההרגעה שוגרה לסורים באמצעות צינורות דיפלומטיים, וזאת על-רקע החשש שיפרשו את הפעילות החריגה של צה"ל באזור כהכנות למתקפה נרחבת.

למרות המסרים מישראל ניכר כי עובדת קיומו של התרגיל הגבירה לאחרונה את הדריכות בקרב הסורים, שמעדיפים לא לקחת סיכונים. המתיחות בין ישראל וסוריה החלה למעשה כבר במהלך מלחמת לבנון השנייה. בשני צדי הגבול חששו ממתקפה, ובהתאם תיגברו שני הצדדים את כוחותיהם ברמת הגולן.

עם תום המלחמה ירדה במעט רמת הכוננות באזור, אך נותרה גבוהה מזו שהורגשה בגבול לפניה. לקראת הקיץ האחרון שוב זינקה המתיחות בין הצדדים לשיאים חדשים. תחושת הקלה נרשמה לאחר שחודשי יולי-אוגוסט חלפו ללא עימות, אולם ב-6 בספטמבר שוב הגיעה המתיחות לרמות גבוהות ביותר בגלל התקיפה של צה"ל בשטח סוריה. מאז התקיפה לא חל שינוי בדריכות ההדדית, גם אם נראה שתרחיש של מלחמה מידית כבר אינו בתוקף.

בירושלים דאגו כי מסרי ההרגעה הנוכחיים לסורים, לקראת התרגיל הצה"לי, יועברו בכמה ערוצים. במערכת הביטחון מקווים שהסורים לא יפרשו את מהלכי התרגיל בצורה שגויה, מה שעלול לגרום להתלקחות שבה שני הצדדים אינם מעוניינים.

מטרת ההתקפה הישראלית - כור גרעיני

אתמול פרסם מכון מחקר בוושינגטון סדרת תמונות לוויין המחזקות לכאורה את החשד שהיעד הסורי המותקף שימש ככור גרעיני.

בתמונות, שצולמו כחודש לפני תקיפת חיל האוויר, ניתן לראות בניין מרובע, מבנה נוסף לא מזוהה ותחנת שאיבה על נהר הפרת, במרחק כמה קילומטרים מהאתר החשוד. מקום היישוב הקרוב ביותר הוא כפר קטן בשם טיבנה, ובאזור אותר גם שדה תעופה קטן.

"אני כמעט משוכנע שהסורים ניסו לבנות כור אטומי", אמר דייוויד אולברייט, אחד ממנהלי מכון המחקר, בראיון לעיתון "וושינגטון פוסט". הוא הוסיף כי המבנה דומה בצורתו החיצונית לכור הגרעיני שקוריאה הצפונית מפעילה ביונגביון.

עם זאת, סייג אולברייט את מסקנתו, ואמר כי מדובר בשלב מוקדם של הבנייה ולכן קשה לקבוע חד-משמעית את יעודו של המתקן.

"מסע הכפשה נגד סוריה"

פול ברנן - חוקר אחר, שכמו אולברייט נמנה בעבר על פקחי האטום של האו"ם, ציין כי מאות צילומי לוויין נסרקו כדי לאתר את המקום. לדבריו, הוא ועמיתיו חיפשו מבנים יוצאי דופן המרוחקים מאזורים מיושבים, שכן מרחק כזה הוא אחד מסימני ההיכר של מתקנים הקשורים לענף האטום.

הידיעה על איתור הכור התקבלה אצל מומחים אחרים בספקנות. אלה ציינו כי מאחר והכור הקוריאני נעדר את כיפת המתכת האופיינית לרוב לכורים גרעיניים, הרי שכל מבנה תעשייתי מרובע יכול להראות כמו הכור ביונגביון.

שעות ספורות לאחר פרסום הידיעה בוושינגטון פוסט, מיהרו בסוריה להכחיש את הדיווח. דובר של משרד החוץ בדמשק מסר כי "הפרסום הוא עוד נדבך במסע ההכפשה נגד סוריה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה