עליה של כ-40% במספר הבקשות למיזוגים ב-2005

בשיא של חמש השנים האחרונות. זמן הטיפול הממוצע של כלל המיזוגים עמד על 26 ימים למן קבלתם ועד מתן החלטת הממונה. 85% מן המיזוגים אושרו ללא תנאים
דרור איטח |

מספר בקשות המיזוג שנבחנו במחלקה הכלכלית של רשות ההגבלים העסקיים בשנת 2005 עמד על 186 מיזוגים ו-8 בקשות לשינוי תנאים. מדובר בעליה של כ-40% במספר המיזוגים לעומת שנה קודמת, ושיא של חמש השנים האחרונות. יחד עם זאת, זמן הטיפול הממוצע של כלל המיזוגים עמד על 26 ימים בלבד למן קבלתם ועד מתן החלטת הממונה, וזאת למרות העלייה התלולה במספר המיזוגים שנבדקו.

ניתוח סטטיסטי של המיזוגים מעלה כי 85% מן המיזוגים אושרו ללא תנאים, 14% אושרו בתנאים, והתקבלה החלטת התנגדות אחת. סטטיסטיקה זו אינה לוקחת בחשבון מספר מיזוגים שנבחנו, ונמצא שהם מעלים חשש סביר לפגיעה בתחרות, ונמשכו ע"י החברות המתמזגות, וזאת על מנת שלא לקבל מהממונה החלטת התנגדות.

התנאים בהם אושרו 14% מהמיזוגים נחלקים לשני סוגים עיקריים: תנאים התנהגותיים (הכוללים גם תנאים לבעל מונופולין) ותנאים מבניים.

תנאים התנהגותיים הם תנאים בהם מחויבת החברה הממוזגת להימנע מהתנהגויות מסוימות, למשל, הימנעות מהתקשרות בהסכמי בלעדיות. תנאים למונופול הם התנהגותיים מטבעם ומיועדים לחברה דומיננטית, ויכולים לבוא בדמות איסור התניה של מכירת מוצר אחד במכירת מוצר שני, או איסור על הפליה בין מתחרים.

תנאים מבניים, הם תנאים היוצרים הפרדה מבנית בין חברות כגון ירידה באחזקות בחברה מסוימת, או מכירת סניפים מסוימים של אחד מהצדדים למיזוג.

בשנת 2005 4% מהמיזוגים שאושרו בתנאים הותנו הן בתנאים מבניים והן בתנאים התנהגותיים; 23% מהמיזוגים אושרו בתנאים מבניים; 65% אושרו בתנאים התנהגותיים; ו-8% מהמיזוגים שאושרו בתנאים הותנו בתנאים לבעל מונופול.

43% מהמיזוגים שנבחנו היו מיזוגים אופקיים, קרי מיזוגים בין מתחרים; 9% מהמיזוגים היו אנכיים, היינו, מיזוגים בין ספק ולקוח או בין יצרן למפיץ; 21% נוספים היו מיזוגים בעלי היבטים הן אופקיים והן אנכיים; המיזוגים הנותרים, כ-27%, היו מיזוגים קונגלומרטים ללא חפיפה בין תחומי הפעילות של החברות המתמזגות.

כאמור, זמן הטיפול הממוצע של כלל המיזוגים עמד על 26 ימים בלבד למן קבלתם ועד מתן החלטת הממונה, וזאת למרות העלייה התלולה במספר המיזוגים שנבדקו.

זמן הבחינה הכלכלית של 38 מיזוגים בעייתיים בהם היה חשש תחרותי הן בהיבט האופקי שכן מדובר היה במיזוג בין מתחרים בעלי נתחי שוק שאינן זניחים והן בהיבט האנכי, עמד על 46 ימים בממוצע והם זכו לניתוח כלכלי מעמיק ביותר. זמן בדיקת יתר המיזוגים היה: 74 מיזוגים אופקיים זמן ממוצע של 21 ימים; 17 מיזוגים אנכיים, זמן ממוצע של 25 ימים; 53 מיזוגים קונגלומרטים, זמן בדיקה ממוצע של 20 ימים.

זמן הבדיקה הממוצע בארץ הינו קצר ביותר בהשוואה עם המדינות המפותחות בעולם והושג למרות שהגידול התלול במספר המיזוגים לא לווה בכל גידול של מספר הכלכלנים במחלקה הכלכלית המנוהלת על ידי הגב' מרב בארי.

חלוקת המיזוגים לפי ענפי הלמ"ס מראה כי מרבית המיזוגים שנבחנו היו בענפי התקשורת (14%), ביטוח (13%), תעשיה וטכסטיל (9%), שוק ההון ובנקים (%8), תחבורה (8%), מסחר ושיווק קימעונאי (8%), ומחשבים והייטק (8%).

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה