אילן ליאור הפגנה רוני שיצר
צילום: צילום: רוני שיצר

בעקבות מעצר אנשי התקשורת: המפכ"ל מסכים כי "עיתונאי הוא לא עוד מפגין"

המשטרה וארגון העיתונאים מנסים לגשר על פערים ביחס השוטרים מול נציגי התקשורת בהפגנות, על רקע מעצרם של עיתונאים בהפגנה לפני 4 חודשים
אלכסנדר כץ | (1)

4 חודשים לאחר מעצרם של המוניציפאלי בתל אביב של 'הארץ' אילן ליאור, וצלם 'ישראל היום' רוני שיצר, מסתמנות הבנות בין המשטרה לבין ארגון העיתונאים לגבי יחסה של המשטרה לכתבים הנמצאים באירועים תקשורתיים.

לפני חודש נפגשו נציגים מארגון העיתונאים - ראש אגף החדשות במעריב יואב ריבק, דרור פויר מגלובס, עורכת 'מה בוער' בגל"צ נורית קנטי, כתב השטחים של 'חדשות 10' רועי שרון, ורכז הפעילות של הארגון יאיר טרצ'יצקי - עם מפכ"ל המשטרה רב-ניצב יוחנן דנינו, כדי לדון במעצר עיתונאים בעת מילוי תפקידם. לדברי הארגון, "הדגשנו בפני המפכ"ל כי נתקלנו במספר מקרים כאלה בעיקר בסיקור הפגנות והפרות סדר, משני צדי הקו הירוק, וכי בקרב העיתונאים במגזר הערבי במיוחד קיימת תחושה קשה".

כעת הוחלט להפיץ את ההסכמות שהצדדים הגיעו אליהן לגבי אותן סוגיות, ובשבועות הקרובים יוקם צוות שיורכב מנציגי ארגון העיתונאי והמשטרה, שיפרוט את כל ההסכמות העקרוניות לנהלים בפועל.

אז על מה הסכימו הצדדים? העיתונאים טענו כי במקרים של הפרות סדר, המשטרה לא מבחינה בין כתבים לבין מפגינים. על כך אמר המפכ"ל כי "עיתונאי הוא לא עוד מפגין". גם היועץ המשפטי של המשטרה הגדיש כי "ברורה לנו חשיבות העבודה העיתונאית. זה ברור שאתם צריכים להיות שם ולדווח".

לסוגיה זו נקשרת העובדה כי לעתים עיתונאים נקלעים להפגנות במקרה, ומתחילים לעבוד בו במקום. על כך אמרו במשטרה כי ישנם מקרים בהם עיתונאים מתנהגים כמו מפגינים לכל דבר ואף מתעמתים עם שוטרים, וכשהם נעצרים הם שולפים את תעודת העיתונאי. בארגון הסכימו כי מדובר בהתנהגות שפוגעת בעיתונאים ומבקשים מחברי הארגון להימנע ממנה.

כזכור, הצעת המשטרה להנפיק תגים מיוחדים לעיתונאים, זכתה להתנגדות מוחלטת מצידו של ארגון העיתונאים. העיתונאים מתנגדים לכך משום שללא תג הם יכולים לפעול באזור האירוע מבלי שמפגינים או שוטרים ישנו את התנהגותם רק בשל נוכחותו. בסופו של דבר הוסכם בין הצדדים כי עיתונאי יצטרך להזדהות רק אם שוטר יפנה אליו לצורך עיכוב או מעצר, וכי הזיהוי יתבצע באמצעות תעודת לע"מ, כאשר בהמשך תיבחן האפשרות לבצע את הזיהוי גם באמצעות כרטיס החבר של ארגון העיתונאים.

הבנה נוספת היא הצורך שבכל הפגנה יהיה נוכח דובר מטעמה של המשטרה או קצין, כדי שיוכל לפעול לגישור פערים בין הצדדים, לתדרך את השוטרים בנוגע ליחס לעיתונאים, ולספק מענה לעיתונאים שנתקלים בבעיה מול שוטרים.

סוגיה מהותית היא תחושת העיתונאים כי שוטרים, בעיקר בדרגים נמוכים, סולדים מעיתונאים והדבר מקבל ביטוי ביחסים בין כחולי המדים לבין הכתבים בשטח. בארגון העיתונאים הצענו למפכ"ל דנינו לסייע בהוספת תכנים ולשלוח עיתונאים להרצאות בפני השוטרים בכל הרמות. המפכ"ל הביע נכונות להצעה זו.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    מדינה שיצאה משפיותה. 17/08/2012 18:47
    הגב לתגובה זו
    מדינה שבה התשקורת קובעת עובדות והורסת חיים וקריירה (משה קצב למשל) זו מדינה שמשהו אצל מקבלי ההחלטות (ז"א הכנסת) השתבש לחלוטין.