
הטור של גרינברג: אנבידיה כבר אימצה את נביוס. האם וול סטריט תצטרף?
חברת תשתיות הבינה המלאכותית אומנם מתמודדת עם תחרות קשה בתחום הכי חם בוול סטריט, אבל עם רוח גבית ממשקיע כמו ג'ף בזוס ושילוב באחד הפרויקטים של אנבידיה, יש סיכוי שהיא תתגלה כאחת הכוכבות של השנה הנוכחית
בתחילת החודש כתבתי על "בעיית הדיספרוסיום" בתעשיית הרכב החשמלי, בעיה שעלתה לסדר היום בעקבות מלחמות הסחר בין ארה"ב לסין. התגלית שסין היא המקור המרכזי לכריית המינרל הכימי הזה ולזיקוקו ולמעשה לכל הקבוצה שמכונה "יסודות נדירים (Rare minerals)", הבהילה את המשקיעים בוול סטריט שנמלטו בבהלה מחברות הרכב החשמלי בעקבות החשש שהסינים יעצרו את יצוא הדיספרוסיום המעובד/מזוקק ומינרלים דומים אחרים שחשיבותם לתעשיית ההיי טק הולכת וגדלה. ובכן, הבהלה, כפי שקורה לאחרונה בתחומים שונים, הייתה מוקדמת מעט אבל חשובה כנראה לרייטינג, וכעת, משהסתבר ש"פטנט טראמפ" בנושא ניהול מו"מ בכל נושא עובד - זורקים איום נוראי שרק מעצמה כמו ארה"ב יכולה לאיים בו וגם מממשים את האיום, וזמן קצר לאחר מכן נכנסים למו"מ שבתוך יום אחד סוגר על ההבדלים - נרגעו הרוחות בתחום ה-EV.
אבל הבעיה לא חלפה מהעולם. הסינים עדיין אחראים לכרייה של 70% מהמינרלים הנדירים ול-90% מעיבודם/זיקוקם, וזה מצב שהעולם התעשייתי אינו יכול להרשות לעצמו, במיוחד המערב שחושש, בצדק, מהסינים. היסודות הנדירים הללו, 17 במספר, אינם נדירים בטבע, אלא שהכרייה ובמיוחד העיבוד יקרים מאוד. אבל לאחר האיומים של סין בנושא התעוררו ארה"ב ועוד כמה מדינות, במיוחד ברזיל, קנדה ואחרות שנכנסות בעוצמה לכרייה ולעיבוד החומרים.
Aclara Resources (סימול:ARA.TO בקנדה או ARAAF בארה"ב) הקנדית, חברת כרייה שעוסקת בחיפוש ופיתוח של מינרליים נדירים בצ'ילה, ברזיל ופרו, מקימה מכרה אדמה נדירה כדי לספק למפעל עיבוד שהיא מתכננת לבנות בארה"ב. החברה הודיעה שבקרוב תחליט היכן בארה"ב היא תבנה את המפעל שלה להפרדת מרבצי אדמה נדירים למרכיבים בודדים. החברה חתמה על חוזה עם חברה גרמנית בשם VAC – Advanced Magnetic Solutions שבונה מפעל בדרום קרוליינה עם מימון של 94 מיליון דולר מהפנטגון לייצור מגנטים ללקוחות כולל ג'נרל מוטורס. "אנחנו רואים צונאמי של ביקוש", אמר מנכ"ל אקלרה רמון ברוכה. כאן תוכלו לקרוא על הנושא. משקיע נבון יוכל להשקיע ב-Aclara Resources ודומותיה או להשקיע באמצעות סל כמו VanEck Rare Earth and Strategic Metals (סימול:REMX) שמאז הגיע לשיא של 120 דולר במרץ 2022 ירד בכ-70%.
ואם כבר בסין מדובר, אז מעבר של חברות גדולות מסין להודו הופך מטפטוף לשיטפון, ולאחרונה הודיעה ענקית האלקטרוניקה מטייוואן במקור Hon Hai Precision Industry (סימול: HNHPF בארה"ב) שמפעליה בסין, שהחליטה להשקיע 1.5 מיליארד דולר בהעברת הייצור להודו. מדוע? לפי הודעהלבורסה בטייוואן,זה יקרה בגלל שאפל, הלקוחה הגדולה שלה, הודיעה שרוב מכשירי האייפון שלה, שנמכרים בארה"ב, ייוצרו עד סוף השנה הקרובה בהודו. אני חוזר ואומר שוב, ארה"ב והודו הן המקומות היותר מעניינים להשקעה.
- קורוויב גייסה 2 מיליארד דולר באג"ח - המניה מזנקת ב-19%
- אפל תפתח את מודלי הבינה המלאכותית שלה למפתחים חיצוניים
האנליסטים ממליצים ב"קנייה"
Nebius היא חברת טכנולוגיה גלובלית שבונה תשתית ענן לבינה מלאכותית, וזאת כדי לתמוך בצמיחה המהירה של תעשיית ה-AI. המשימה של החברה היא להניע חדשנות בינה מלאכותית עם תשתית ייעודית בעלת ביצועים גבוהים כולל ענן AI, פלטפורמה שנבנתה במיוחד עבור בינה מלאכותית שמשרתת החל במפתחים בודדים, דרך סטארטאפים ועד הארגונים הגדולים ביותר. לצורך כך מספקת החברה את המחשוב, האחסון, השירותים המנוהלים והתוכנות הקריטיות שהלקוח צריך כדי לאמן, להפעיל ולפרוס מודלים ואפליקציות במהירות וביעילות.
החברה מספקת פתרונות מחשוב ואחסון נתונים שמניעים פיתוח יישומי בינה מלאכותית ופריסה בקנה מידה גדול, מה שמציע ללקוחות מגוון רחב של אפשרויות צריכה, החל מהזמנה לפי דרישה ועד לניהול מלא של התשתית. החברה טוענת שהיא אחת מספקי הענן המתמחה בבינה מלאכותית הגדולים ביותר, שכבר ביססה נוכחות משמעותית באירופה ומציגה התרחבות מתמשכת ומהירה בארה"ב. החברה מאמינה שככל שאימוץ ה-AI ימשיך להתקדם, כך גם יגדל הביקוש לשירותים שהיא מציעה. אין ספק שעל פי מה שנראה כרגע ועל פי כל התחזיות, ציפיות החברה לגבי המשך הצמיחה המהירה של התעשייה נכונות. ההערכות הן שהשוק שניתן להתייחס אליו עבור GPU-as-a-Service וענן ה-AI יעלה על 260 מיליארד דולר עד 2030, עם CAGR של 35%. ה-GPU כשירות בארה"ב צפוי לגדול באופן משמעותי וזאת בשל תוכנות מחשוב מבוססות היטב במגזר, ספקי מחשוב מהירים של ענן וספקי מחשוב AI חזקים. התקדמות בכוח החישוב ופעילות חזקה של השקעות טכנולוגיות בבינה מלאכותית בחיזוק מימון ותמיכה ממשלתית.
GPU as a Service (GPUaaS) הוא ההצעה לתשתית AI מבוססת הענן של מעבדים גרפיים מרוחקים, כאשר קיימת דרישה לעיבוד של כמויות עצומות של נתונים לניתוח פיננסי, מודלים ואנימציה תלת ממדיים, מחקר מדעי ומשימות אחרות. ספק שירותי GPU בענן שומר לחלוטין על ה-GPUs ומאפשר למשתמשים לשכור GPUs מרוחקים דרך הענן. GPUaaS מבטל את הדרישה לרכוש ולתחזק חומרה מקומית יקרה ומסייע לארגונים למזער את העלויות מראש של GPUs פיזיים. שרת עם GPU יחיד יכול לעלות על הביצועים של עשרות שרתי CPU (ְיחִידַת עִבּוּד מֶרְכָּזִית), מה שמאיץ את התהליך החישובי עבור מודלים של למידה עמוקה, שהם מרכיבים חיוניים של יישומי בינה מלאכותית (AI) מודרניים.
- החברה שהצליחה בניסוי ומזנקת ב-30%, והמתחרה שקורסת ב-45%
- דקרס צוללת ב-20% אחרי תחזית חלשה לרבעון ואי מתן תחזית שנתית
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מכל ההקדמה הזו אפשר להבין שחברת Nebius פועלת בנישה תעשייתית שאם אכן תצליח בה, מצפה לה עתיד ורוד ביותר, והשאלה של המשקיע, בשלב הנוכחי של המשחק, היא האם החברה תצליח בתחרות שהולכת וגדלה בתחום. המכירות של נביוס עלו מ-13.5 מיליון דולר ב-2022 ל-117.5 מיליון ב-2024, כאשר האנליסטים מעריכים שהשנה ובשנה הבאה יגיעו ההכנסות ל-525.5 מיליון ול-921 מיליון בהתאמה. ההפסד התפעולי עלה מ-158 ל-440 מיליון והחברה מפסידה 2.28 דולר למניה, כאשר חמשת האנליסטים שמכסים אותה כרגע מעריכים שהשנה היא תפסיד 1.33 דולר ובשנה הבאה עדיין תפסיד 0.95 דולר. יחד עם זאת, ממליצים האנליסטים ב"קנייה" כי הניסיון בתחומים מסוג זה מראה שחברה שמנוהלת נכון בתעשייה כזו מתייעלת והופכת לרווחית עם העלייה בהכנסות, וכאן צופים האנליסטים עלייה משמעותית ביותר.
למעשה, אנליסט חמשת הכוכבים נהאל צ'וקשי מבנק ההשקעות Northland ממינסוטה טוען שבשורותיה של קבוצת נביוס יש קבוצה מצוינת של אנשי פיתוח, "צוות מחקר ופיתוח מהשורה הראשונה, שצבר שנים של ניסיון במתן מענה לצרכים של אנשי מקצוע בתחום הבינה המלאכותית על ידי בניית תשתית ברמה עולמית התומכת במיזמי הבינה המלאכותית של ביג טק". האנליסט גם מביא את ההיסטוריה של החברה הזו שבעבר הייתה בשליטה רוסית והועזבה מהנאסד"ק, סיפור ששום משקיע אמריקאי לא אוהב, אבל ב-2022 רכשה קבוצת משקיעים את החברה מהבעלים הרוסי ב-5.4 מיליארד דולר.
שווקים תחרותיים שמשתנים במהירות
התחרות, כאמור, היא הבעיה. השווקים בהם פועלת החברה תחרותיים ביותר ומשתנים במהירות. בהתחשב בקצב החדשנות הנוכחי וההתקדמות הטכנולוגית, החברה עצמה צופה המשך רמות גבוהות של תחרות בענף. המתחרים העיקריים הם ספקי תשתיות AI מומחים, כולל מפתחי שירותי ענן ממוקדי בינה מלאכותית, ספקים של GPU וחברות מרכזי נתונים ממוקדי GPU. קבוצת מתחרים זו כוללת חברות כמו CoreWeave, Crusoe ו-Lambda Labs. אגב, CoreWeave שהיא מתחרה חשובה של Nebius, הונפקה לפני חודשיים והמניה הוכפלה מאז. אבל המכירות שלה עלו מ-15.8 מיליון ב-2022 ל-2.71 מיליארד (מיקרוסופט ו- Open AI הם לקוחות). כספק ענן בינה מלאכותית, נביוס מתמודדת גם מול חברות שעיסוקן במחשוב ענן למטרות כלליות, ספקים שמפתחים הצעות ספציפיות לבינה מלאכותית כמו אמזון (AWS), גוגל (Google Cloud Platform), מיקרוסופט ואורקל, כך שהמאבק שלה לא יהיה קל. אף על פי כן, צ'וסקי שבאמת נחשב לאנליסט כוכב, נותן להם "קנייה חזקה". אגב, הוא גם ממליץ על אלוט (סימול:ALLT) הישראלית ב"קנייה".
אחת הסיבות שהאנליסטים אוהבים את החברה היא המעורבות של שני מיליארדרים ידועים שרכשו מניות ושל חברת אנבידיה שמשתפת את החברה בפרויקט מוביל. השניים הם רוברט ציטרון, המנהל והמייסד של קרן הגידור Discovery Capital Management, וג'ף בזוס מייסד אמזון. אדם ספטאקו, המומחה לתחום ה-AI באתר fool.com, כתב בשבוע שעבר כתבה תחת הכותרת, "תחזית: מניית מרכז הנתונים של בינה מלאכותית (AI) - בגיבוי של אנבידיה והמיליארדר ג'ף בזוס - עשויה להיות פרבולית אחרי ה-20 במאי". לדעתי, הוא שם את האצבע על הסיבה שבגללה האנליסטים ממליצים בקנייה על המניה. לדבריו, "כשזה מגיע למניות של מרכז נתונים, "כנראה שמכירים חברות כמו Vertiv (סימול:VRT) או CoreWeave (סימול:CRWV), שתי חברות שמחוברות מאוד לעולם תשתיות הבינה המלאכותית. אבל אחת מהבחירות המובילות שלי לשנת 2025 היא דווקא שחקנית מרכז נתונים שנמצאת מתחת לרדאר בשם Nebius Group. אם אינכם מכירים את Nebius", מסכם Spatacco, "תירגעו. עם התמיכה של אנבידיה והמשקיע המיליארדר ומייסד אמזון ג'ף בזוס, יש לנביוס הרבה מה להציע. החברה תפרסם דוחות בשבוע הבא, 20 במאי, וייתכן שזה הזמן להסתער על כוכבת הבינה המלאכותית המתהווה הזו".
החברה אכן פרסמה את דוחות הרבעון הראשון של 2025 ביום ג' האחרון. ההכנסות עלו ב-385% ל- 55.3 מיליון דולר וההפסד גדל ב-19.2% ל-92.5 מיליון. ”נביוס בדרך להשיג את ההנחיה הקודמת שלה לפיה תגיע השנה ל-750 מיליון עד מיליארד דולר בהכנסות חוזרות שנתיות", כתב המנכ"ל ארקדי וולוז' במכתב לבעלי המניות, והוסיף, "החברה גם מצפה להפוך את ה-EBITDA המתואם לחיובי לפני סוף השנה. החברה מאמינה שתוכל לגזור נתח שוק מסוים ממובילות ענן כמו אמזון ומיקרוסופט תוך שהיא מתחרה עם מה שנקרא Neoclouds (ספקי ענן שנבנו במיוחד עבור AI ומחשוב בעל ביצועים גבוהים) גדולים יותר כמו Core Weave". ספטאקו מסיים במשפט, "נביוס היא ספין-אוף מקונגלומרט אינטרנט רוסי בשם Yandex. לאחר מכירת הנכס נביוס על ידי Yandex, החברה נרשמה בבורסת נאסד"ק ובעקבות זאת גייסה 700 מיליון דולר באמצעות הנפקה פרטית שבה השתתפה אנבידיה. זה משפט חשוב למשקיעים האמריקאים שחוששים (די בצדק) מהשקעה בחברות רוסיות. חשוב לכותב להוסיף ש"החברה גם מפעילה עסק לשירותי בינה מלאכותית בשם Toloka - שגייס לאחרונה מימון מבזוס". לדברי ספטאקו, החברה מעורבת במעבד ה-Blackwell החדש של אנבידיה.
שלא יהיה ספק, מהבחינה הכלכלית המניה יקרה מאוד, אבל אם העלייה בהכנסות תימשך בקצב הנוכחי, ונראה שכן, לא אתפלא אם ספטאקו יצדק והמניה הזו "תתגלה". הכול תלוי, כרגיל, במנכ"ל ארקדי וולוז', מהחלוצים בפיתוח של טכנולוגיות חיפוש וניווט, כמו גם מוצרים ושירותים חכמים המופעלים על ידי למידת מכונה ובינה מלאכותית. וולוז' היה שותף להקמת מספר מפעלי IT ומייסד חברת Yandex, קונגלומרט טכנולוגיה רוסי מוביל שמספק מוצרים ושירותים הקשורים לאינטרנט כולל דפדפן אינטרנט, מנוע חיפוש, מחשוב ענן, מיפוי אינטרנט, הזמנת מזון מקוונת, הזרמת מדיה, קניות מקוונות וחברת שיתוף נסיעות. אני מסכים עם ספטאקו שהסיכוי להצלחה גבוה.
.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 3.דגן 23/05/2025 15:22הגב לתגובה זואשמח לכתבה נוספת על צקפוינט לאור המינוי החדש וההתפתחויות. תודה.
- 2.דגן 23/05/2025 15:22הגב לתגובה זו.
- 1.תודה רבה וסופש נעים (ל"ת)אנונימי 23/05/2025 15:15הגב לתגובה זו