דיור מוגן קשישה מבוגר זקנה הליכון
צילום: Istock

התחזו לאנשי בנק וביטחון וגנבו מאות אלפי קשישים - איך פעלה הכנופיה וממה להיזהר?

מיכאל אורלובסקי הואשם בהונאת מבוגרים וקשישים דוברי רוסית; רשת מרמה מתוחכמת: התחזות לאנשי מקצוע, גניבת כרטיסי אשראי והשתלטות מרחוק על מכשירים - כך פעלה ההתארגנות העבריינית שהוציאה מקשישים מאות אלפי שקלים

חיים בן הקון | (2)
נושאים בכתבה הונאה

הונאות הם כבר מזמן מכת מדינה והונאות קשישים כואבות במיוחד - מדובר בניצול חולשה, חוסר הבנה, כשבמקרים רבים הגנב מתחזה לאיש מקצועי - טכנאי, יועץ וכך הוא קונה את אמונה של הקשיש-קשישה. זה כואב כי מדובר באוכלוסייה חלשה ובמקרה המתואר אפילו חלשה יות רכי מדובר בקשישים דוברי רוסית שלא הסתגלו לארץ ולשפה העברית.  את הקשישים האלו הונו וגנבו את כספם והמקרה שלהם הגיע לבית משפט, אבל יש על כל מקרה שנחשף מקרים שלא מגיעים לבית המשפט, בין היתר בגלל הבושה. אם הם יכולים להסתדר למרות הגניבה, אז הם מתלבטים אם לספר את זה לקרובים בגלל הבושה הגדולה - אם הצליחו לעבוד עליהם בצורה כזו, מה זה אומר עליהם? אז הם לא מספרים. הם נשארים עם חור כספי גדול ועם בושה ועם תחושת פגיעות - נכנסו להם לבית, לחשב, שדדו אותו בלי שהם שמו לב. זה עלול לקרות שוב.   

מדינת ישראל הגישה כתב אישום נגד מיכאל אורלובסקי, בן 76, המואשם בביצוע מעשי מרמה מתוחכמים כחלק מהתארגנות עבריינית שפעלה באופן שיטתי להונות קשישים דוברי רוסית. כתב האישום, שהוגש לבית משפט השלום בירושלים, כולל 14 אישומים שונים בגין עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הונאה בכרטיסי חיוב וגניבה.

השיטה המושלמת: כך נגנבו מאות אלפי שקלים מקשישים חסרי ישע

לפי כתב האישום, ההתארגנות העבריינית פעלה בשיטה מתוחכמת ומאורגנת. תחילה, חבריה איתרו קורבנות דוברי רוסית, רובם קשישים, והשיגו את פרטיהם האישיים. בהמשך, יצרו קשר טלפוני עם הקורבנות תוך התחזות לגורמים שונים - נציגי חברות תקשורת, עובדי בנק, שוטרים, ואף עובדי חברת חשמל.

"חברי ההתארגנות העבריינית גרמו לקורבנות להעביר לידיהם במרמה סכומי כסף גבוהים, מידע אישי, וכרטיסי אשראי השייכים להם. זאת עשו חברי ההתארגנות, תוך הצגת שורת מצגי שווא מול הקורבנות," נכתב בכתב האישום.

השיטה כללה שימוש באפליקציות השתלטות מרחוק. "ביקשו מהקורבנות להוריד לאמצעי המדיה שברשותם – טלפון סלולרי או מחשב, את תוכנת AnyDesk או השתלטות מרחוק על אמצעי המדיה. בכך, התאפשר לאותם גורמים לשלוט מרחוק על אמצעי המדיה, תוך הצגת מצג שווא לקורבנות לפיו הדבר יסייע להם," מפרט כתב האישום.

לאחר ההשתלטות, ביצעו חברי ההתארגנות פעולות כמו "חשיפת קוד סודי, שינוי סיסמאות, נטילת הלוואה בשם הקורבנות, העברת כספים לחשבונות אחרים, קריאה ומחיקת הודעות, ועוד."

במקרים רבים, גורמי ההתארגנות התקשרו לקורבנות והציגו עצמם כנציגי בנק או משטרה, וטענו שכספם בסכנה. "בחלק מן המקרים גרמו לקורבנות ליטול הלוואות בתואנה כי כך יסייעו לגורמי אכיפה או עשו זאת בשמם," נכתב בכתב האישום.

קיראו עוד ב"בארץ"

מקרבן למבצע הונאות: הסיפור המפתיע של אורלובסקי

אחד הפרטים המרתקים בכתב האישום הוא שאורלובסקי עצמו נפל קורבן להונאה דומה לפני שהצטרף להתארגנות. "טרם קשירת הקשר המתוארת בסעיף 1 לחלק הכללי, הנאשם עצמו נפל אף הוא קורבן למרמה המתוארת לעיל. בעקבות אותה מרמה, בדצמבר שנת 2023 מכר הנאשם את דירתו, ואת הכספים אותם קיבל עבורה העביר לידי חברי ההתארגנות העבריינית. על אף האמור, בינואר 2024 שיתף הנאשם פעולה עם חברי ההתארגנות בשיטה המתוארת."

כיצד הפך מקורבן למבצע? על כך לא מפרט כתב האישום, אך ברור שלאחר שנפל בעצמו ברשת ההונאה, החליט אורלובסקי להצטרף לאותם אנשים שרימו אותו או שהם משכו אותו לעניין כשבתמורה הם יפצו אותו על העוקץ שעשו לו. 

המשטרה זיהתה יחסית מהר את כניסתו לעולם הפשע. "בעקבות האמור, בחודש מאי שנת 2024, זומן הנאשם לחקירת משטרה בה נחקר והוסברו לו חומרת מעשיו ופגיעתו בקשישים. חרף אותה אזהרה, המשיך הנאשם במעשיו ופגע בקורבנות נוספים," נכתב.

"אבטיח" - מילת הקוד לגניבת כספים והפרטים המזעזעים של הונאת הקשישים

ההתארגנות פעלה בדרכים מגוונות לקבלת הכספים מהקורבנות. במקרה אחד, התקשרו לאישה בת 89 תושבת ירושלים והתחזו לאנשי בזק, טענו שיש לה תקלה ברשת האינטרנט ועליה להתקין אפליקציית השתלטות. לאחר מכן התחזו לאנשי משטרה וטענו שנפלה קורבן לתרמית. בהמשך, הורו לה ללכת לבנק ולמשוך 42,000 שקלים ולמסור אותם לשליח שיאמר לה את מילת הקוד "אבטיח". הקשישה משכה 10,000 שקלים, ואורלובסקי, לאחר שאמר את מילת הקוד, קיבל ממנה את הכסף ואת כרטיס האשראי שלה. באותו יום משך עוד 10,000 שקלים מחשבונה באמצעות הכרטיס.

במקרה אחר ניצלה ההתארגנות את מוגבלותה של אישה בעלת "מוגבלות קוגניטיבית", תושבת באר שבע, והוציאו ממנה 5,000 שקלים.

אחד המקרים המזעזעים במיוחד היה של גבר בן 63 מירושלים, אשר שהה באבל על מות אשתו. חברי ההתארגנות התקשרו אליו, התחזו לאנשי בנק ומשטרה, וטענו שנוכלים מנסים למשוך כספים מחשבונו. "...שהיה שרוי באבל גדול לא מצא כרטיס אשראי בביתו למעט כרטיס אשראי של אשתו המנוחה אותו מסר לנאשם, זאת בעקבות מצג השווא," נכתב.


כתב האישום חושף כי חלק מקורבנות ההונאה היו מפונים בשל מלחמת "חרבות ברזל", עובדה שהוסיפה לפגיעותם. אחת הקורבנות הייתה אישה ילידת 1970, אשר "פונתה משלומי בעקבות מלחמת 'חרבות ברזל', ובתקופה הרלוונטית שהתה במלון 'פרימה פארק' בירושלים." במקרה זה, התחזו חברי ההתארגנות לאנשי חברת טלוויזיה ועובדי ביטחון של בנק, השתלטו על הטלפון הנייד שלה, והצליחו להוציא ממנה 6,000 שקלים.

במקרה נוסף, התחזו לחוקר הונאה בבנק והתקשרו לגבר יליד 1955, אשר "פונה מקו העימות בצפון בשל מלחמת 'חרבות ברזל', ובתקופה הרלוונטית התגורר במלונית 'עין כרם' בירושלים." הם טענו בפניו שיש סכנה לכספו וגרמו לבתו למסור את כרטיס האשראי שלו לאורלובסקי, באמצעותו משך 12,000 שקלים.

המספרים מאחורי ההונאה: 14 אישומים וסכומי כסף עצומים

הסכומים שהוציאה ההתארגנות במרמה מקורבנותיה מגיעים למאות אלפי שקלים, כאשר רק בחלק מהמקרים המפורטים בכתב האישום מדובר בלמעלה מ-140 אלף שקלים. מגברת אחת הוצאו במרמה 30,000 שקלים, מקשישה אחרת 20,000 שקלים, ומקורבן נוסף 24,700 שקלים. במקרים אחרים הסכומים נעו בין 5,000 ל-15,000 שקלים.

בחלק מהמקרים, חברי ההתארגנות ביצעו פעולות נוספות כמו הקמת הלוואות בסכומים גדולים בשם הקורבנות. במקרה אחד הוקמה הלוואה בסך 20,700 שקלים בחשבונה של אישה, ובמקרה אחר הלוואה בסך 27,600 שקלים.

אורלובסקי מואשם בעבירות רבות, כולל קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הונאה בכרטיס חיוב בנסיבות מחמירות, ניסיון לקבלת דבר במרמה, וגניבת כרטיסי חיוב. בהודעה לבית המשפט מציינת המאשימה כי "קיימת אפשרות לפיה יתבקש בית המשפט להטיל על הנאשם עונש מאסר בפועל, אם יורשע בתיק זה."

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    אמ 13/05/2025 17:34
    הגב לתגובה זו
    ככה זה כשמקבלים בוחטות מהמדינה בלי לעבוד. כל הקשישים האלה מלאים בכסף שלא עבדו בשבילו אז לא כואב להם להפסיד אותו. הרי עוד חןדש המדינה תתדלק אותם בעוד כסף קל. אם היו עובדים בשביל הכסף הזה אז לא היו ככ מהר מוותרים.
  • 1.
    בא 13/05/2025 16:09
    הגב לתגובה זו
    דין שמגנים עליהם הולכים לגיהנום ...5 דקות שם מקבילים לסבל של חיים שלמים....עורכי דין יקרים החוק במרתף שונה מחוקי בני האדם ...מי שמגן על מפלצות הוא מפלצת.