פרופ' האוזר: "המיתון הולך להיות חריף אבל שוק ההון כבר מגלם את זה"
על רקע ההתרחשויות בשוקי ההון ובכלכלה הריאלית בחודשים האחרונים, אומר היום פרופ' שמואל האוזר, ששימש במשך 17 שנה ככלכלן הראשי של הרשות לניירות ערך, בשיחה עם Bizportal כי "לנו היה מזל כי לא אישרנו מכשירים כמו אגרות החוב מגובות המשכנתא ואחרים, ולכן אנחנו מהבחינה הזאת ניצלנו. גופים שנפגעו הם גופים שרכשו את המכשירים האלה בחו"ל."
האוזר מעריך כי הבורסה בתל-אביב לא צפויה לרשום בשנה הקרובה ירידות חדות, אם כי התנודתיות תימשך. "לדעתי אנחנו הולכים לקראת מיתון חריף, הרבה יותר חריף ממה שאנחנו רואים היום. גם לשוק ההון ייקח זמן להתאושש, אם כי הוא ידשדש ולא צפוי להמשיך לרדת בחדות. יהיו עליות, יהיו גם ירידות אבל השוק בסך הכל מקדים את ההתפתחויות בכלכלה הריאלית והמפולת בשוק כבר התרחשה ב-2008.
"גם כל הפעולות שעושים היום יקלו על המצב אבל לא ימנעו את המשבר לגמרי. יש קריאת תגר כלפי האקדמיה מכיוון שיש תיאוריות שקורסות ולא עומדות במבחן המציאות. זה נכון ולא נכון. לדוגמא, אחד הדברים החשובים ביותר זה עניין הסיכון. היתה הערכה מוטעית לגבי הסיכון וכיום אנחנו יודעים להעריך טוב יותר את הסיכון. כלומר גם איגרת AAA היא מסוכנת, גם אם הסיכון הוא של 1 ל-100".
איפוא קריאת התגר כן מוצדקת ? "היה שימוש לרעה במכשירים הפיננסים על ידי מנהלי השקעות, בעיקר בארה"ב. באקדמיה ידעו לשים את הדגש על הסיכונים אולם בפועל הם תימחרו את הסיכונים לא נכון כך שנוצר עיוות. יכול להיות שגם לתאוות הבצע היה כאן תפקיד חשוב, לרצון להרוויח הרבה כסף".
הכלכלה בארץ ריכוזית בדומה למדינות רבות באסיה ואירופה
בנוגע לטענות בנוגע למבנה הריכוזי של הכלכלה הישראלית ושוק ההון המקומי אומר האוזר כי "ברוב העולם יש לשוקי ההון סוג של מבנה ריכוזי כמו בישראל ולא רק המזרח הרחוק. אפילו באירופה, מדינות כמו שווייץ, נורבגיה, פינלנד, יוון, דנמרק, הולנד, הם דומים לנו גם בגודל השוק וגם במבנה הריכוזי שלו. אבל כשקורים אירועים ענקיים כמו המשבר האחרון זה משפיע על כולם, הכלכלה הגלובלית משפיעה על כולם".
האוזר התמנה לדיקאן הפקולטה למנהל עסקים, הקריה האקדמית אונו. הוא שימש כיו"ר הועדה הציבורית "האוזר 1", שתפקידה היה להסדיר את פעילותם של עושי שוק בבורסה בתל אביב, וכיו"ר הועדה הציבורית "האוזר 2", שתפקידה היה להמליץ על דרכים למזעור מניפולציות בשוק ההון. כמו כן, שימש כמרכז וחבר ועדה ציבורית נוספת בראשותו של פרופ' פרוקצ'יה להסדרת זירות מסחר אלטרנטיביות בשוק ההון.
כמו כן, שימש האוזר גם כיועץ כלכלי לועדת הכלכלה של הכנסת בעניין עמלות הבנקים. הוא פרסם לאחרונה בשיתוף פעולה בין הקריה האקדמית אונו ביחד עם חברת "אי-אונליין" קפיטל את מדד הפחד הישראלי (VIXTA).
פרופ' האוזר היה דירקטור בחברת מעלות והוא משמש היום כדירקטור בחברת מגדל חבר בורסה ובחברת גאון בית השקעות תעודות סל. בין השאר הוא פרסם עשרות עבודות מחקר על שוק ההון הישראלי במסגרת העבודה של רשות ניירות ערך, יותר מכל חוקר אחר בתחום שוק ההון בישראל. חלק ניכר מעבודות אלה על שוק ההון בישראל, פורסם בכתבי עת יוקרתיים בארה"ב.
עוד הוסיף האוזר "אני שמח על האתגר שניצב בפני להעמיק ולבסס את המחקר בפקולטה למינהל עסקים במטרה לספק ידע אקדמי מחקרי יישומי שיבוא לידי ביטוי בסדר היום הציבורי והחברתי במדינת ישראל.
לסיום אומר האוזר כי "צריך לקבוע כללי משחק שונים לחלוטין וכאן יש לרגולטור תפקיד מאוד חשוב. התיאוריה לא משתנה בבסיס. הקריה האקדמית אונו הולכת לשים דגש על מחקר וגם על היישום שלו, דברים שהם בחזית הכלכלה העולמית".