הדולר נצמד חזרה לרמת השפל: כאילו לא הייתה הורדת ריבית בארץ

השיל היום עוד 0.64% וננעל ברמה של 3.57 שקלים. פריזמה: הדולר יגיע ל-3.5 שקל
עדי בן ישראל |

הדולררשם יום נוסף של היחלשות מול השקל, כאשר גם בעולם ממשיך המטבע האמריקני להיחלש. ברקע, הסוחרים מתחילים לתמחר הורדת ריבית חדה של 1% בארה"ב בשבוע הבא, לרמה של 2% והדבר לוחץ את המטבע האמריקני. הדולר נסחר היום בשפל של 8 שנים מול הין היפני, קרוב לשפל היסטורי מול האירו וכאן בישראל חזר המטבע לרמה בה שהה לפני הורדת הריבית המפתיעה בישראל בסוף חודש פברואר.

נתוני התעסוקה המדאיגים שפורסמו בסוף השבוע בארה"ב החריפו את החששות מפני הידרדרות הכלכלה הגדולה בעולם למיתון. בנוסף, בשוק ממתינים השבוע לנתונים כלכליים חשובים שיפורסמו מעבר לים, נתונים אשר עלולים להעיד על התקררות במכירות בקמעונאיות וירידה במדד אמון הצרכנים. הנתונים הכלכליים מציבים סימן שאלה לא קטן על המצב הכלכלי בארה"ב, ובשוק לא פוסלים הורדת ריבית חדה בפגישת ה'פד' הקרובה ב-18 במרץ.

החוזים העתידיים על הריבית מאותתים כעת על סבירות של 6% להורדת ריבית של 1% בשבוע הבא. בשבוע שעבר, לצורך ההשוואה, הסבירות להפחתת ריבית כה חדה עמדה על 0%. בנוסף, הסוחרים כמעט בטוחים לחלוטין כי ה'פד' יוריד את הריבית ב-0.75%, שכן הסבירות לכך עומדת על 94%.

"ה'פד' יוריד את הריבית ל-2% בגלל ההאטה הכלכלית", אמר יוג'י סאיטו, ראש מחלקת מט"ח בבנק סוסייטה ז'נרל בטוקיו. "אני צופה שהדולר ייפול ל-100 ין עוד השבוע". כעת, נציין, נסחר הדולר ברמה של 102.1 ין ביפן.

בשוק המקומי, הדולר איבד כעת 0.64% לרמה של 3.577 שקלים. האירו השיל 0.93% ל-5.49 שקלים.

פריזמה: הדולר בדרך ל-3.5 שקלים

בבית ההשקעות פריזמה סבורים כי השקל ימשיך להתחזק מול הדולר, וכי הורדת הריבית בידי בנק ישראל לא תועיל. הבנק יתקשה מאד להביא לפיחות כאשר המגמה בשוקי העולם היא נגד הדולר. נניח תרחיש סביר מאד שהדולר ממשיך להיחלש בעולם בטווח הקרוב ובעת בישיבת הריבית הבאה של בנק ישראל רמת הדולר תנוע סביב 3.5 שקלים. מה יעשה הבנק אז? יוריד את הריבית בעוד 0.5%? כנראה שלא.

הורדת הריבית המקומית על רקע מגמת ההיחלשות של הדולר בעולם עשויה לבלום במידה מסוימת את התחזקות השקל אך אינה קובעת את המגמה הראשית שלרוב מוכתבת מהעולם. אנו מעריכים כי השקל צפוי להתחזק קלות בטווח הקצר במקביל להיחלשות הדולר בעולם הנובעת מחולשת המשק האמריקני והתגברות הציפיות להפחתת הריבית.

פינוטק: השפעה כפולה על הדולר בארץ

מחדר העסקאות של Finotec נמסר, כי ההאטה בכלכלת ארה"ב ללא ספק משפיעה על מדינות ואיזורים נוספים בעולם, והבולטים הם אירופה בריטניה וקנדה. אם נתעכב על המתרחש בקנדה הרי שהדולר הקנדי מאבד מכוחו וצונח על רקע ההערכות כי הבנק המרכזי יאיץ את קצב הורדות הריבית. ארה"ב היא השותפה הגדולה והעיקרית ביותר למסחר עם קנדה, 80% מהייצוא הקנדי מכוון אליה וללא ספק האטה כלכלית בקטר הצמיחה העולמי תביא להאטה גם לכלכלת קנדה. בתחילת חודש מרץ מיהר הבנק המרכזי לקצץ 0.5% בריבית והורדות נוספות עשויות להגיע בחודשים הבאים, מהלכים אלה יוצרים לחץ מכירות מאסיבי על הדולר הקנדי.

היומן הכלכלי דליל היום באירועים כשצפוי מסחר טכני ברובו. יחד עם זאת, המשקיעים לוטשים את עיניהם בדאגה לכיוון וול סטריט, שם הבורסה מגמגמת לאחרונה ויוצרת בריחה מנכסים ומטבעות מסוכנים בזירה הגלובלית.

בזירה המקומית, בשבוע החולף התאפיין המסחר בצמד דולר-שקל ביציבות. הרמות הקריטיות הן התנגדות של 3.67 ואילו תמיכה סביב 3.56 ש' לדולר. כעת על המטבע הישראלי פועלת השפעה כפולה: מחד ירידות בבורסה בת"א יוצרות לחץ של מכירות על השקל ומאידך היחלשותו של הדולר בגיזרה הגלובלית באה לידי ביטוי גם אל מול השקל. שני השפעות אלו מביאות ל"דריכה במקום" ביחסי הכוחות בין הדולר והשקל. יש להניח כי בטווח המיידי עשוי השקל להיחלש מעט אך בטווח של שבוע עד חודש צפוי הדולר להיחלש בעולם וכך גם אל מול השקל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה