תמורה בגין שעות נוספות בשבת/בחג
1. במקרה שהעובד עובד בשבת/ בחג מספר שעות העולה על מספר שעות העבודה היומי המותר – עבור השעות הרגילות בשבת העובד יהיה זכאי לתעריף 150%. ובעבור השעות הנוספות, יש לשלם לו את תוספת השעות הנוספות (125% עבור השעתיים הנוספות הראשונות ו- 150% עבור השעה הנוספת השלישית ואילך) על בסיס התוספת המיוחדת של המנוחה השבועית.
2. במקרה שעובד עובד בשבת / בחג לאחר שהשלים את מכסת השעות השבועית שלו - הרי שכל שעות העבודה בשבת / בחג יחשבו כשעות נוספות, והחל מהשעה הראשונה בשבת / בחג יקבל העובד תוספת שעות נוספות על בסיס התוספת המיוחדת של המנוחה השבועית.
בע"ע 300175/97 דניאל כהן – עיריית נהריה (פד"ע לז 49) חלק בית הדין הארצי לעבודה על אופן חישוב שעות נוספות בשבת, כפי שהוצג לעיל וכפי שנפסק בבית הדין האזורי לעבודה, וקבע כי יש לחשב את התמורה בגין שעות נוספות בשבת על השכר הרגיל (100%) ובתוספת גמול עבודה בשבת, ולא על בסיס התוספת המיוחדת של המנוחה השביעית.
לפיכך, בהתאם לפסק דין זה החישוב הוא כדלקמן: עבור השעתיים הראשונות בשבת ( 175% = 50% + 125% ) עבור השעה השלישית ואילך בשבת ( 200% = 50% + 150% ) אמנם בית הדין הארצי לא פסק בסוגיה זו, אך העיר על כך כי שיטת החישוב של בית הדין האזורי היתה שגוייה, וציין את אופן החישוב שהיה צריך להיות.
לדעתנו, יש לחשב את התמורה בגין שעות נוספות בשבת בהתאם להנחיות שנקבעו בפסק הדין הארצי.
לתשומת ליבכם:
1. במקרה שבו חל על הצדדים ליחסי העבודה הסכם קיבוצי / צו הרחבה / חוזה עבודה אישי / נוהג הקובע תמורה גבוהה יותר בגין עבודה בשבת / בחג ובגין עבודה בשעות נוספות – הרי שיש לחשב את כל הנ"ל עפ"י ההוראות העדיפות שחלות על העובד.
2. ישנם ענפי עבודה במשק (כגון – רפתנות, לולנות) בהם שר העבודה והרווחה קבע בתקנות אורך של יום / שבוע עבודה ארוך יותר מזה שנקבע בחוק שעות עבודה ומנוחה, ובמקרה כזה תיחשב כשעה נוספת השעה העודפת על תחום יום העבודה הארוך או שבוע העבודה הארוך.
(*) המידע באדיבות "כל עובד" - מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS"