זרקור על מניה: על בד - יותר מאשר מגבונים לחים
חברת על בד נוסדה בשנת 1985, והפכה לציבורית בשנת 1993. החברה נשלטת על ידי מושב משואות יצחק אשר מחזיק כ-60% ממניות החברה.
פעילות החברה מחולקת לשניים אך שתי הפעילויות משלימות אחת את השניה אשר יחדיו יוצרות יתרון תחרותי עבור החברה:
1. ייצור בדים לא ארוגים המשמים חומר גלם לייצור המגבונים הלחים. 2. ייצור מגבונים לחים תוך שימוש בחומר הגלם שהחברה מייצרת – על פי נתוני נילסן, נתח השוק של החברה בייצור המגבונים הלחים בארץ עומד על 49%.
פעילות החברה בתחום הבדים הלא ארוגים הוא היתרון של החברה על פני חלק מן המתחרות שלה הרוכשות את הבדים לייצור המגבונים.
בשנים האחרונות השקיעה החברה משאבים רבים על מנת לבסס עצמה כחברת צמיחה. החברה השקיעה בחמש השנים האחרונות כ-65 מיליון דולר ברכישת מפעל בגרמניה, הקמת מפעל בארה"ב, הרחבה ושדרוג של קווי ייצור ועוד.
פעילות החברה מחולקת על פני הגלובוס בשלוש מדינות: ארה"ב, גרמניה וישראל. המפעל בישראל מייצר את חומר הגלם לייצור המגבונים לחים, אשר בחלקו נמכר למפעלים בגרמניה ובארה"ב לטובת ייצור המגבונים הלחים ובחלקו נמכר ליצרני מגבונים לחים אחרים.
בעוד המפעל בגרמניה והמפעל בישראל רווחיים וצומחים, המפעל בארה"ב עדיין מייצר הפסדים עבור החברה, אך נמצא בשנה האחרונה בתהליך צמיחה מתמדת ולראשונה הציג ברבעון הראשון רווח גולמי והצליח לקזז את ההפסד התפעולי לעומת הרבעון המקביל מ-4.5 מיליון שקל ל-1 מיליון שקל וניכר כי החברה נמצאת במסלול צמיחה. כחלק מתהליך הצמיחה הפכה החברה להיות ספק מועדף עבור חברת קוסמטיקה מהגדולות בעולם.
אולם, כאן גם טמונה הבעייתיות בחברה שלה יש מיעוט לקוחות. לחברה יש 6 לקוחות עיקריים אשר תרמו לחברה בשנת 2006 כ-70% מההכנסות. מבין אותם לקוחות, שני לקוחות הינם מפיצים המשווקים את תוצרת הקבוצה ללקוחותיו ולהערכת החברה הסבירות שכל לקוחות המשנה של מפיץ יפסיקו את קניותיהם – נמוכה ביותר.
בדו"ח ברנע שפורסם במקביל לדוחות החברה השנתיים לשנת 2006, מציגה החברה את האסטרטגייה העסקית שלה לשנת 2007 הכוללת השקעה של 2.5 מיליון אירו בהרחבה ושיפור של קווי מוצרים, גיוס לקוחות חדשים שצפויים לעזוב יצרנים שנקלעו לקשיים, הרחבת כושר הייצור של מפעליה על מנת לענות לגידול בדרישות למוצרי החברה, בחינת רכישת מפעלים נוספים ועוד.
בשנת 2006, החברה הציגה הכנסות של 636 מיליון שקל שתורגמו לרווח נקי של 17.5 מיליון שקל. ברבעון הראשון של שנת 2007, הכנסות החברה עמדו על 173.5 מיליון שקל ורווח נקי של 5.7 מיליון שקל. בהנחה של צמיחה בפעילות החברה גם בשנת 2007, מפעל החברה בארה"ב יכול לשמש כמנוע צמיחה עיקרי של החברה להכנסות ולרווח הנקי (הכנסות המפעל בארה"ב נמוכות משמעותית מהמפעלים בגרמניה ובישראל).
מניית החברה נסחרה כיום על פי שווק שוק של 310 מיליון שקל, המשקף לחברה מכפיל הון של 1.23 בלבד, אשר מהווה מחיר טוב להשקעה בטווח ארוך.
*הטור של זאב תומר קורנפלד מתפרסם מדי יום ה'.
*הערה: אין בנכתב לעיל המלצה לפעולות בניירות ערך. כל הקונה/מוכר ניירות ערך על סמך הסקירה לעיל לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו. כותב סקירה זו עשוי לבצע פעולות בני"ע המוזכרים בסקירה