
בדרך לגוף רגולטורי אחד: השרים אישרו את איחוד מועצת הכבלים והרשות ה-2
ועדת השרים לענייני חקיקה, אישרה היום (יום א') את הצעתו של שר התקשורת גלעד ארדן, לאחר את הרשות השנייה ואת מועצת הכבלים ולוויין לרשות אחת - שכבר זכתה לכינוי "ברית המועצות". הצעת החוק תועבר למליאת הכנסת להצבעה בקריאה ראשונה, לקראת העברתה להכנה בוועדת הכלכלה, לפני אישורה בקריאה שנייה ושלישית.
על איחוד הרשויות דובר מזה שנים רבות. שר התקשורת הקודם משה כחלון אף הצהיר עם כניסתו לתפקיד ב-2009 כי רשות לאומית לתקשורת שתייתר את משרד התקשורת, אולם זו לא קמה עד כה. הקמת הרשות לשידורים מסחריים בטלוויזיה וברדיו נועדה ליצור גוף רגולטורי אחד שירכז את סמכויות ההסדרה המצויות כעיום בידי הרשות השנייה, מועצת הרשות, והמועצה לשידורי כבלים ולשידורי לוויין.
במסגרת הרשות תפעל מועצה ציבורית שתהיה עצמאית במילוי תפקידיה, והיא תופקד על כלל ההסדרה של תחום השידורים. בניגוד למצב הקיים, תהיה לגוף המסדיר ראייה כוללת בנוגע לשוק השידורים המסחריים.
הרשות המאוחדת תפעל כרשות פנים ממשלתית ובהמשך לכך, מוצע לבטל את דמי הזיכיון השנתיים שמשלמים בעלי הזיכיון - 'קשת', 'רשת' וערוץ 10 לפי חוק הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו. ביטול כזה יוביל לחיסכון של כ-40 מיליון שקל בשנה לזכייניות, שעשוי להיות מופנה להפקות טלוויזיה.
איחוד כזה גם יפתור בעיות אכיפה רגולטוריות, כמו למשל תכניות שמשודרות בערוצים המפוקחים על ידי הרשות השנייה, ואמורות להיות משודרות גם בערוצים המפוקחים על ידי מועצת הכבלים והלוויין. במשרד התקשורת טוענים כי איחוד כזה לא יפגע בעצמאות הגופים המשדרים, ועצמאות חברות החדשות תישמר.
הקמת הרשות המאוחדת אמורה להוות צעד ראשון לקראת הקמתה של רשות לאומית לתקשורת שתהיה מופקדת על כלל ההסדרה בתחום התקשורת - הן של תחום הבזק - טלקומוניקציה, והן של תחום השידורים, למעט השידור הציבורי שמופקד בידי השר הממונה על רשות השידור.
"במקום מציאות שבה פועלות 2 מועצות המקיימות מערכות כפולות, תוקם רשות אחת בעלת ראיה כוללת", מסר השר ארדן. "השינוי המבני ישמש מנוף לקידום ענף השידורים, לפיתוח התחרות בו ולהעשרת המסך, והכל לרווחת הצופים, וזאת נוכח המצב בענף השידורים".